Sto tisíc za čtyři roky

Sto tisíc za čtyři roky

Sto tisíc za čtyři roky

Na nedávném setkání prezidentů golfových klubů vyhlásili představitelé České golfové federace, že by byli rádi, kdyby v roce 2013 hrálo v Česku golf 100 000 hráčů. Je to reálný cíl nebo jen marketingová iluze?



Registrovaných golfistů je dnes v České republice zhruba 47 000. Tohoto počtu bylo dosaženo po růstu především v posledních pěti letech, kdy se počet hráčů zdvojnásobil. Ročně se v těchto letech objevilo pět až šest tisíc nových hráčů. Pokud bude dosavadní dynamika zachována - tudíž bez možných dopadů ekonomické krize, nasycení zájmu atd. - mohlo by v roce 2013 hrát golf zhruba 75 000 hráčů. Odkud se tedy bere to optimistické číslo 100 000?


ČGF si zadala sociologický výzkum, ze kterého jí vyšlo, co je potřeba udělat pro to, aby lidé začali hrát golf. Jednou z hlavních pobídek by měla být nižší finanční náročnost. Ano, golf u nás hraje stále relativně málo lidí, protože to není úplně levný sport. Golfisté se v Česku proto rekrutují především z Prahy a okolí, odkud pochází zhruba 40% hráčů - tento region patří k nejbohatším, jeho životní styl se liší od zbytku republiky. A je asi zbytečné dodávat, že v USA se golf stal masovou záležitostí proto, že se tu objevil dostatek levných veřejných hřišť, kde může hrát kdokoli za pár dolarů.

Ačkoli v posledních letech došlo k výraznějšímu zlevnění golfových potřeb prodávaných v českých prodejnách, stále nejsme na úrovni cen v USA, ale ani v Anglii (pokud navíc srovnáme průměrné platy, je u nás vybavení dvojnásobně i trojnásobně dražší). Co se týče poplatků za hru, tak golf jde v Česku dokonce opačnou cestou, zdražuje se. Na kvalitních hřištích se dnes běžně hraje za ceny přes 1 000 korun, na nejkvalitnějších okolo 1 500. Chápu majitele hřišť - cena energií roste, vybavení na údržbu je drahé, musíte umořit náklady na stavbu atd. Pak se ovšem dostáváme k obecné otázce, zda je vůbec Česko ekonomicky na takové úrovni, aby se tu golf mohl stát opravdu rozšířeným sportem.
Této skutečnosti si je ČGF vědoma, a tak na jaro chystá velkou marketingovou akci, která by měla být postavena právě na nabídce „levného“ golfu. Detaily akce se zatím upřesňují, podstata by ale měla spočívat v tom, že prostřednictvím médií bude masivním způsobem nabízena možnost zadarmo si zkusit golf, a to nikoli jednorázově. Každý, kdo bude chtít, dostane voucher, se kterým přijde na hřiště a tady bude moci zdarma absolvovat první kroky i lekce s golfem. A bude pak i zaregistrován u ČGF jako potenciální hráč.

Druhým krokem, který s tím prvním částečně souvisí, by měla být výrazná modifikace nynějších golfových zkoušek. V současnosti musí každý, kdo chce hrát golf, absolvovat zkoušku způsobilosti, které většinou předchází několikatýdenní příprava s trenérem, na drajvingu atd. Samotná zkouška pak stojí obvykle přes 3 000 korun – platíte hlavně trenérův čas.


To vše – a především slovo „zkouška“ - by mohlo brzy zmizet. Jeden z návrhů totiž zní, že golfista se bude registrovat na serveru ČGF za cenu pouhých 500 korun, přičemž bude potřebovat jen „garanci“, kterou mu poskytne hráč s hendikepem nižším než 36. Zkušenější hráč by tak měl „ručit“ za fakt, že golfový novic bude znát základní golfové principy týkající se především chování na hřišti, bezpečnosti hry atd. Jak bude dotyčný hrát, to už je jen na něm.

Pokud k něčemu takovému dojde, pak to bude znamenat malou revoluci. Nechci tu nyní tuto problematiku detailně rozebírat, určitě se k ní ještě vrátím v dalších článcích, ale osobně volám hlasité ANO! Návrh by opravdu mohl přivést ke golfu velkou vlnu nových hráčů, odpadne tím jedna zásadní bariéra, která golf stále brzdí.


Budou ale tyto dva faktory stačit k tomu, aby se nárůst počtu hráčů zdvojnásobil? Jak bylo už výše naznačeno, hlavní roli hrají základní ekonomické faktory. I proto by český golf potřeboval někoho, jako byl Baťa, který by lidem dal dobré zboží za levnou cenu. Anebo aspoň Viktora Koženého, který lidi získal pro kupónovou privatizaci tím, že jim dal srozumitelnou a výhodnou nabídku (i když výhodnou jak pro koho…). A ještě jedna věc, která by golfu určitě prospěla: kdyby u každého okresního města vyrostlo nějaké malé hřiště. Obyčejná devítka zcela veřejného charakteru, cenově pro každého, s fýčkem za – doslova – pár set korun. Stejně jako je dnes v každém větším městě na zimu hokejová hala s možností bruslení, bylo by tu (na léto) možné hrát golf.




ZELENÝ BAULL č. 232
ANDREJ HALADA, www.navzduchu.cz



Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.

Zelený Baull

Česká hřiątě

Fotogalerie hřią»