Chudoba cti netratí aneb Nejlevnější česká hřiště

Chudoba cti netratí aneb Nejlevnější česká hřiště

Chudoba cti netratí aneb Nejlevnější česká hřiště

Je golf drahým, nebo levným sportem? Nad touhle otázkou lze diskutovat donekonečna. Osobně tvrdím, že golf není levný, u nás ho také hraje spíše movitější část národa.

Je golf drahým, nebo levným sportem? Nad touhle otázkou lze diskutovat donekonečna. Osobně tvrdím, že golf není levným sportem, u nás ho také hraje spíše movitější část národa.
Ale následující řádky by měly posloužit jako důkaz, že si lze najít cesty, kdy vás golf bude stát málo.
V Česku je už osmdesát golfových hřišť, polovina z nich je osmnácti a vícejamkových, druhá půlka devítijamkových. Mezi těmi z druhé skupiny také najdeme nejlevnější česká hřiště. Fýčko na 18 jamek (2 x 9) nebo celodenní tu stojí doslova pár stovek korun – a to i o víkendech. Do seznamu, který naleznete na konci článku, jsem zařadil ta, kde hra stojí do 500 korun. Jde prakticky vždy o venkovská hřiště, která jsou při malých městech nebo na vesnici. Žádné z nich není v Praze ani ve Středočeském kraji.


Čím se nejlevnější česká hřiště vyznačují? Poznáte je už na první pohled. Hřiště má relativně malou rozlohu, rozkládá se na nějakém lučním nebo polním prostoru. Hřiště mívá daleko k profesionálnímu designu, jamky jsou vytvořeny a poskládány různými, občas až bizarními způsoby. Vše je dáno omezenými finančními možnostmi stavitelů hřiště, ale také menší rozlohou a nutností přizpůsobovat se místním podmínkám. Na mnoha hřištích najdeme větší počet tříparových jamek, zhruba od 90 do 150 metrů. Když čtyřpar, tak okolo 250 metrů, pětipar maximálně jeden. Ale existují i „neošizená“ levná hřiště, s parem 72 a dlouhými jamkami.
Pro všechna levná hřiště platí, že při jejich stavbě se velmi málo pracovalo s úpravou povrchu. Byla především využita stávající příroda. Žádné tvarování fervejí s buldozerem – maximálně tak malý bagřík na odpaliště a grýny. Často ale i kolečko a lopata. Některá odpaliště jsou typu „píchnu kolíky a hraju“. Ferveje jsou sice rovné, ale občas se přizpůsobují přirozeným vlnkám terénu. Chybí tu většinou bankry, a když jsou, tak malé a s tvrdším pískem.




Grýny jsou nicméně i na těch nejlevnějších hřištích skutečnými grýny. Tedy velmi krátce střižená plocha, na které se vyplatí hrát patrem, nikoli čipovat. Samozřejmě, míčky tu nejezdí jako na Karlštejně, ale vymlouvat se na jejich kvalitu při minutém patu je známkou vlastní slabosti. Co bývá někdy těžké, je rána do grýnu z větší dálky. Grýny jsou totiž spíše menší, sklon všelijaký. Míček se tu neudrží.
Jsou tato jednoduchá hřiště jednoduchá i pro hru? Opticky to vypadá, že ano: málo překážek, krátké jamky. Ve skutečnosti tomu tak není. Jednak kvalita hracích ploch je různá, hrajete často z velmi obtížných pozic. Ferveje se také hodně kloní do stran, sledují terén, míček na nich sjíždí do trávy okolo. I dobré rány mohou dopadnout špatně, svou roli hraje náhoda. Ale lze zahrát dobré číslo – za předpokladu, že hřiště dobře znáte. Pak víte, že na jedné jamce musíte hrát nikoli na grýn, ale před něj (aby vám na něj míček skočil), anebo že musíte mířit na kraj ferveje, protože míček se vždycky kutálí dolů. Pokud tedy jedete na levném hřišti poprvé, počítejte s poněkud překvapivou hrou.

Majitelé a stavitelé těchto hřišť bývají zároveň i představiteli místního klubu, jsou duší celého areálu a bez nich by většinou skončil, zarostl travou. Někteří jsou bohatší a realizovali si svůj sen o vlastním malém hřišti, někteří bohatí nejsou – a přesto staví. Jsou to nadšenci, kteří si z koníčka udělali práci. Někdy na tom svém hřišťátku nechávají duši, někdy našli smysl života. Několik z nich znám osobně a jsou to fajn lidi. I proto jezdím na tahle hřiště rád, obohatí mě to o zkušenost herní i lidskou. Ukáže mi to, jakými různými cestami může golf jít.

Skoro vždycky na těchto hřištích najdu to, co velkým resortům chybí. Pohodu a dobrou atmosféru, skutečně přátelskou. Sem jezdí lidé jako na víkendovou chatu, jen tak si odpočinout. Žádný stres a tlak. Hraje se tu všelijak, někdy i pomalu, ale co na tom záleží… (a většinou se stejně hodně pouští před sebe). Na terasách zdejších kluboven se nikdo nepředvádí. Určitě i proto, že ty klubovny jsou často jen malé domky. Ale právě pro tu nevelikost tu mají k sobě lidé blízko.
Až pojedete někdy do kraje, kde takové hřiště je, vyzkoušejte ho. Uvidíte, že golf dokáže být skutečně fajn zábava, po které je vám hezky. A to bez ohledu na to, jaké číslo jste zahráli.



V následujícím přehledu naleznete česká hřiště, na kterých lze hrát o víkendu 18 jamek (nebo celý den bez omezení) za cenu maximálně 500 korun.
Jedná se o hřiště znormovaná, s minimálně devíti jamkami. Čísla za názvem hřiště udávají cenu: nejprve ve všední den, za lomítkem o víkendu. Dále je uveden par při hře na 18 jamek (2 x 9).


CÍNOVEC – 350/400 Kč, par 72

Nejvýše položené hřiště v Česku, téměř 900 metrů nad mořem. Jen kousek od někdejšího hraničního přechodu. Vítr tu fučí, jamky jsou na otevřeném prostoru, obklopeny někde chatami, někde v sousedství bažin i lesa. Když je hezké počasí, je tady opravdu hezky. Kulicha ale raději vždy s sebou.

GRABŠTEJN – 300/400 Kč, par 72

Velmi slušná kvalita za velmi nízké peníze. Nad Libercem, moc hezký prostor s lesem i loukami, hřiště vyrostlé z akademie. Jamky neošizené, dlouhé, grýny kvalitní. Je to sem z Prahy i jiných krajů republiky kus cesty, ale rozhodně stojí za návštěvu.

HÁJE – 400/500 Kč, par 72

Hřiště mezi Karlovými Vary a Cihelnami, alternativa těmhle drahým areálům. Ryzí přírodní hřiště, ale solidně vedené, dobře si tu zahraje každý. Jedna z jamek končí ostrovním grýnem, hraje se nahoru, vlajku těžko vidno… Ale krása krajiny veliká.

KOSTELEC U ZLÍNA – 350/400 Kč, par 60

Kousek nad Zlínem, nedaleko odtud je oblíbená zoo. Bizarní je jamka č. 1, kdy se hraje prakticky od stěny hotelu, který je centrem areálu. Je tu tenis, bazén a fůra dalších aktivit, golf je jednou z nich. Velmi kopcovité hřiště, kde se občas nadřete.

LIBOUCHEC – 200/300 Kč, par 68

Úplně nejlevnější! Pod Krušnými Horami, 15 km západně od Děčína. Tak trošku posekaná louka, ale neohrnujte nos. Snaha je vidět a hřiště jde stále kupředu, vylepšuje se. Hned vedle je benzínka, nic moc, ale nad hřištěm nádherné kopce. A vedle pěkný zámek, zrekonstruovaný.

LUBY – 400/500 Kč, par 70

Až u západních hranic, dvacet kilometrů severně nad Chebem. Nad hřištěm se tyčí dřevěná rozhledna s dalekým výhledem. Jamky kopcovité, fyzicky náročné hřiště. Zvenčí vypadá zdejší klubovna jako poničený kravín (s prominutím…), ale uvnitř pohoda.

NA VRŠÍCH – 350/400 Kč, par 62

U Hradce Králového, z města cca 15 km. Původně akademie, teď půl akademie, půl dlouhé jamky. Výtečná atmosféra, majitelé mají domek uprostřed hřiště, míčky jim přistávají na zahradě. Většinou rovinaté jamky. Občas tu pořádně fučí. Pro golfové začátky absolutně ideální.

OSTRAVA–ODERSKÝ PARK – 300/350 Kč, par 64

Jediné hřiště v tomto seznamu, které najdeme přímo ve městě – v Ostravě. Solidní rekreační areál s pěti čtyřparovkami a čtyřmi tříparovýmí jamkami. Jako na mnohých levných hřištích, i zde je možnost hrát bez zkoušky způsobilosti – kdo přijde, ten hraje.

PROSEČNÉ – 250/350 Kč, par 70

Málokdo o hřišti ví, a přece už funguje přes sedm let. V Podkrkonoší, mezi Vrchlabím a Trutnovem, je odtud vidět krkonošský vrch Žalý. Grýn jamky č. 2 je snad nejmenší v republice, ale horní část areálu je široká i dlouhá. Jednou tu dokonce hrál i prezident Klaus. Tak se nestyďte ani vy!

RADÍKOV – 300/350 Kč, par 60

Na cestě z Olomouce do Ostravy jsou Hranice na Moravě, kousek nad nimi Radíkov. Hřiště na úpatí Oderských vrchů, velmi pěkné a daleké výhledy až na Beskydy. Vzdušné přírodní hřiště na loukách a polích, převažují třípary (od 97 do 202 metrů), tři čtyřpary do 280 metrů.

SLUŠOVICE – 400/500 Kč, par 62

Kdysi slavná vesnice se slavným JZD u Zlína. Hřiště uprostřed dostihového areálu, okolní tribuny trochu chátrají. Kde jsou ty časy… Ale golf tenhle areál alespoň trochu oživuje. Jamky ozvláštňují dostihové překážky, hra je tu lehká i těžká zároveň.

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – 400 Kč, par 62

V údolí pár kilometrů za Ústím, hned vedle místní cyklo a bruslostezky. Šest jamek na úplné rovině, další tři jamky za silnicí na skoro horském terénu. Z nejvyššího bodu výhled. Nekomplikovaná hra, vše přehledné, grýny ale relativně malé. Typický malý–český–hezký areál.



Vedle těchto hřišť jsou tu ještě další do 500 korun, která jsou součástí „velkých“ hřišť.
Např. veřejná devítka na HLUBOKÉ (par 54, 350 Kč), v MYŠTĚVSI (par 60, 300 Kč) a mnohé tříparové akademie. Dále jsou tu hřiště, která nemají 9 jamek nebo nejsou znormovaná. Patří sem např. ATRIUM TRHOVÝ ŠTĚPÁNOV u Vlašimi (8 jamek, 280 Kč), OSYČINA u Chocně (6 jamek, 250 Kč), KRÁSNÝ DVŮR u stejnojmenného zámku (6 jamek, 250 Kč), PARK GOLF CLUB HRADEC KRÁLOVÉ (6 jamek, 250 Kč) nebo veřejné hřiště TŘÍMANY nad Rokycany (18 jamek, 360 Kč), které není členem ČGF.



ZELENÝ BAULL č. 230
ANDREJ HALADA, www.navzduchu.cz



Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.

Zelený Baull

Česká hřiątě

Fotogalerie hřią»