Vadí vám dětský kočárek?

Vadí vám dětský kočárek?

Vadí vám dětský kočárek?

Už od jara sbírám informace k tématu „s kočárkem na golfové hřiště“. Impulsem byla srážka mých iluzí s realitou. Teď, na konci léta, mohu podat zprávu, co jsem během svého pátrání zjistil.

Už od jara sbírám informace k tématu „s kočárkem na golfové hřiště“. Teď, na konci léta, mohu podat zprávu, co jsem během svého pátrání zjistil.
Impulsem k napsání tohoto článku byla srážka mých iluzí s realitou. Máme půlroční dceru a na jaře jsem si představoval, že budeme společně chodit všichni tři na golf. Jenže hned na začátku jsme byli konfrontováni s faktem, že na některá hřiště nás s kočárkem nepustí. To mne naštvalo, protože golf se všude propaguje jako tzv. rodinný sport. S dítětem a manželkou chci chodit i proto, že nechávat ženu sedět u recepce coby „golfovou vdovu“ mi připadá hloupé.
Situace je taková, že s kočárkem jako doprovodem vás odmítnou vpustit především na malá devítijamková hřiště, kde jsou jamky blízko u sebe. Kočárkově nepřístupná jsou například hřiště Motol, Stará Boleslav, Hostivař, Botanika v Horním Bezděkově… Bohužel všechno hřiště, na která jezdím rád.


Naopak v některých větších areálech vás s kočárkem vpustí. Mají tam třeba i cesty pro autíčka, po nich se s kočárem jezdí lépe. Vstřícní jsou například na Nové Americe, na Mnichu, na Darovanském dvoře… Oba přístupy v jednom vidíte v Benátkách. Tam vás sice nepustí na akademii, kde jsou jamky hodně blízko u sebe a hrají tu začátečníci, kterým to lítá všelijak, ale na velké hřiště, pokud je volnější, vás pustí.
Je škoda, že devítková hřiště kočárky odmítají, protože právě jen těch devět jamek většinou s kočárkem ujdete – trvá to dvě hodiny. Čtyřhodinový výlet na 18 jamek je už příliš dlouhý.
Je dítě v kočárku ohrožené, je riziko zasažení míčem zvýšené? Pokud máte kočárek s korbičkou a máte na něm stříšku, tak si dovolím tvrdit, že dítě je naopak více chráněné. Že by míček vlétl do kočárku, je málo pravděpodobné. Pokud míč letí proti vám, zasáhne stříšku, pokud přiletí zezadu (což by vůbec neměl, do zad by vám nikdo neměl hrát), dostane ránu „tlačič“ kočárku.
Mnohem více ohrožené jsou děti v otevřených kočárcích. Tady skutečně může míč sedící dítě zasáhnout. Stejně tak ale může míč zasáhnout i tří, čtyřleté dítě, které jde s vámi a táhne si svůj minibag. Tím se dostáváme k prvnímu jádru problému: proč vás s kočárkem na hřiště nepustí, ale proti tomu, že s vámi jde předškolní dítě po svých, už nikdo nic nemá? Řeší se otázka způsobu přepravy dítěte po hřišti, anebo principiální ochrana dítěte?
A mimochodem: jak bude hřiště přistupovat k situaci, kdy žena vyndá dítě z kočárku, vezme ho do „vaku“ na břicho a ponese ho? Také ji pak na hřiště nepustí?
Druhým jádrem problému je otázka: kdo nese odpovědnost v případě zasažení míčkem? I na tuhle právní stránku jsem se ptal, a i když má jisté nuance, které mohou přinést komplikace, v zásadě je to tak, že hřiště nenese odpovědnost za zranění osob při hře, ani osob, které hráče doprovázejí. Je tedy vždy na jednotlivci samotném, aby zvážil, jakému riziku vystavuje sebe a své dítě.
Proč se hřiště tak brání kočárkům? A proč se nebrání jen o trochu větším dětem, které po hřišti capají po svých? Myslím, že problém se odehrává v rovině spíše psychologické než věcné. Miminko v kočárku je prostě vnímáno jako nejzranitelnější tvor, a proto je potřeba ho chránit. Někde také nechtějí mít komplikace, nechtějí řešit problémy, stížnosti a poznámky ostatních hráčů, kterým se kočárek na golfu nezamlouvá. Někde vnímají golf jako konzervativní sport s jistou mírou důstojnosti, ke které „kočující výprava“ s kočárkem nesedí.
Problém ale nemá jednotný výklad, co hřiště, to odlišný přístup; co hráč, to jiný pohled. Osobně se domnívám, že by mělo nikoli hřiště, ale hráč sám zvážit, zda má smysl jít s kočárkem jako doprovodem. Jsou samozřejmě bezpečnostně rizikovější hřiště, a tam záleží na konkrétním čase či na tom, zda hráč hřiště zná a ví, že na jedné straně ferveje je to klidnější a na druhé méně (typickým příkladem může být právě Stará Boleslav, kde to sice hodně létá z vedlejších fervejí, ale jsou tu i zcela bezpečné zóny).
Záleží i na tom, jak hrající rodič kooperuje s tím nehrajícím u kočárku. Že je ale možné aplikovat jakýkoli přístup, dokazuje situace, kterou jsem viděl nedávno. Na jednom velkém resortu jela žena-golfistka po ferveji autíčkem, hrála a spolu s ní hrálo asi čtyřleté dítě. A její druhé dítě, miminko, se vezlo v autosedačce na sedadle spolujezdce. Bylo to riskantní přístup? Dvě malé děti v ohrožení zásahem míčkem, navíc možnost vyklopení se s autíčkem? Upřímně: byla to jejich věc.
A mám ještě jednu otázku: můžete jít na golfové hřiště se psem? A mělo by to být zakázané, nebo ne? Po kočárkové zkušenosti jsem tolerantní: psy bych pouštěl, byť za předpokladu, že jsou na vodítku a pán po nich sbírá jejich exkrementy.




ZELENÝ BAULL č. 225
ANDREJ HALADA, www.navzduchu.cz



Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.

Zelený Baull

Česká hřiątě

Fotogalerie hřią»