Evropa v Česku: <br/>Ať se historie neopakuje!

Evropa v Česku:
Ať se historie neopakuje!

Evropa v Česku:
Ať se historie neopakuje!

Tak to snad vyjde. Po více než desetiletí se tento týden do České republiky vrací turnaj evropské PGA.
Záměrně ale píšu „snad“…

Tak to snad vyjde. Po více než desetiletí se tento týden vrací do České republiky turnaj evropské PGA. Záměrně ale píšu „snad“, protože dokud na Čeladné neodpálí ve čtvrtek 30. července profíci své první míče, tak si člověk nemůže být ničím jist…



Když před více než rokem vyhlašoval na tiskové konferenci sportovní impresário Peter Kovarčík, že se špičkový evropský golf vrací do Čech, hýřil sebevědomím. Jenže v tu chvíli už novináři i odborníci věděli, že ideální vše rozhodně není. Například hřiště. Jako jediná vhodná lokalita se jevila Praha a Střední Čechy (centrum republiky, velké ubytovací kapacity, nejvíce potenciálních diváků-golfistů). Konopiště však neprošlo a Karlštejn nevyšel údajně kvůli nevyjasněným majetkovým otázkám. Takže jako turnajové místo byla vybrána Čeladná, která je na druhém konci republiky. Ale budiž. Je to výtečné hřiště a o turnaj tu zjevně velmi stáli.


Pak se avizovaný název turnaje Czech Open náhle změnil na Moravia Silesia Open. Zvláštní rozhodnutí, nikdo doteď pořádně nevysvětlil, proč k tomu došlo. Ale opět budiž: je to změna kosmetická.
Na konci června ale přišla další změna, už pořádná. Peter Kovarčík náhle nefiguruje jako manažer společnosti Altamira, která dosud turnaj organizovala. A jen pár dnů poté se mění i samotný pořadatel. Altamiru nahrazuje společnost Quirit Alfa. A vychází najevo, že celý turnaj měl namále, kvůli nedostatku financí mu hrozilo zrušení.
Tohle už jsou věci, které se v rámci pořadatelství nemají stávat. To u nikoho nebudí důvěru. Bohužel je to ale v poslední době asi nějaká česká specialita. Akce, které mají Češi pod palcem a jsou evropského formátu, mají potíže. Management se měnil při mistrovství světa v klasickém lyžování, které mělo problémy s penězi, lidmi i image. Neuměli jsme se dohodnout ani při šéfování Evropy, museli jsme měnit vládu právě v ten nejnevhodnější moment. Smutný příklad české rozhádanosti.
Problémy s návratem evropské tůry do Česka vycházejí jak z celkové ekonomické situace, tak ze stavu, v jakém je český golfový byznys. Ještě před rokem se o ekonomické krizi mluvilo v Česku málo. Teď ji tu máme a v takové chvíli se peníze nenacházejí na ulici. Turnajové prize money byly původně 2,5 milionu eur, teď jsou 2 miliony eur (50 milionů korun). Další desítky milionů spolyká organizační zajištění. To není pakatel. Velké firmy cukly, nedaly, kolik se na začátku čekalo.
Ale desítky miliónů korun do golfového turnaje v Česku se dávají těžko i za nekrizové situace. Ano, golf u nás roste, nabývá na oblibě a síle. To všichni vědí. Ale těch nyní již 44 000 registrovaných golfistů je pořád málo na to, aby byli reklamně zajímaví pro velké firmy, které jediné mají na masivní propagaci. Přes veškerý růst totiž nemá český golf stále rozměry „velmi rozšířeného sportu“, nedokáže přilákat prakticky žádné diváky mimo golfovou obec. Nemá ani žádné velké sportovní úspěchy, ani hráčské hvězdy. Je marketingově slabý.
Tohle všechno podle mého názoru lidé z vedení velkých firem dobře vědí. Uspořádat vlastní amatérský turnaj za pár set tisíc, pro známé a klienty, není problém. Šéf firmy, který navíc sám hraje golf, se před ostatním blýskne… Jenže dát pět, deset, dvacet milionů korun?
Ukazuje se, že ekonomika českého golfu stojí na slabých nohách. To, z čeho žije golf v česku, nejsou v první řadě peníze velkých sponzorů. U nás dávají do golfu největší peníze jednotlivci, lidé, kteří se do golfu zamilovali. A jako všichni zamilovaní jsou možná i trochu pošetilí. Nehledí na přísnou ekonomickou návratnost. Právě jednotlivci staví hřiště za desítky, dokonce stovky milionů, i když vědí, že návratnost je až za horizontem jejich vlastního života. Asi je takovým jednotlivcem i Stanislav Pros, který vlastně turnaj Moravia Silesia Open vytáhl na poslední chvíli z bryndy.
Myslím, že všichni byli na začátku určitě rádi, že European Tour do Česka opět zavítá. Všichni se asi těšili na hráče jako je Harrington, Stenson, Karlsson, Els, Goosen, Montgomerie atd. Ale praxe ukazuje, že to byly spíš jen iluze. Mnoho známých hráčů nepřijede a můžeme být vůbec rádi, že jsme si skrečováním turnaje před golfovou Evropou neuřízli ostudu.

Uvidíme tedy, jaká bude budoucnost velkého evropského golfu v Česku. Už jednou k nám evropská tůra zavítala, ale po třech letech zase odešla. Pro nedostatek peněz i pro celkový nezájem. Snad se historie opakovat nebude.

ZELENÝ BAULL č. 220


Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.

Zelený Baull

Česká hřiątě

Fotogalerie hřią»



Navštivte též autorovy osobní stránky WWW.NAVZDUCHU.CZ