Hrát v modrých džínech? Někde říkají ano.

Hrát v modrých džínech? Někde říkají ano.

Hrát v modrých džínech? Někde říkají ano.

Chcete si zahrát golf a nemyslet přitom na to, jestli náhodou nemáte nevhodné oblečení? Na některých hřištích tohle neřeší. Když nehrajete v plavkách...

nebo do půl těla, mějte na sobě cokoli.
V modrých džínech a bez trička s límečkem můžete jít například i na devítku v pražské Hostivaři (více o hřišti ZDE). V jejich golfovém magazínu na tohle téma dokonce uspořádali anketu: modré džíny ANO nebo NE.
Stručně argumenty těch, kteří říkají džínům NE: „Golf je o tradicích a již historicky byly džíny považovány za nevyhovující oděv při golfu.“ „Opravdový hráč vnímá golf se vším, co tato požitková záležitost přináší. Uctívá etiketu a morálku. Ten vám na golf v džínech a v tílku opravdu nepřijde.“ „Připadá mi to vzhledem k tradicím tohoto sportu přinejmenším nevhodné.“ „Golf je společenská hra, ve které se snoubí tradice, dodržování pravidel a etika. Proto je pro mne golf symbolem těchto hodnot, a pokud někdo nosí džíny na hřišti, tyto hodnoty podle mne nerespektuje.“
A teď argumenty, které říkají džíny ANO: „Pro mne osobně je důležité především to, jestli se (hráč) na hřišti umí správně chovat s ohledem na ostatní hráče a hřiště samotné. Drahé a značkové oblečení toho není zárukou.“ „Vhodnost oděvu na golf by neměla být definována barvou džínů. Ve žlutých či růžových džínech hrát můžete, v modrých ale ne? V golfu je potřeba dbát na dodržování etikety, tedy jak se hráč chová, a ne na módu.“ „Myslím, že rozhodnutí o džínech je věcí každého hřiště, jeho historie či novodobosti.“
Kdysi jsem o tomhle problému už psal, osobně se řadím do skupiny ANO, a to z prosté příčiny: džíny jsou kalhoty jako každé jiné, a rozhodně nejsou nevkusné, neslušné, pracovní atd. A jak už tu bylo řečeno: nechápu, proč můžu hrát v černých džínech a v modrých ne. Tohle dělení podle mne postrádá jakoukoli logiku.
A dalším důvodem je již naznačený fakt, který se týká chování obecně. Ne každý správně oblečený hráč se totiž také správně chová. Zažil jsem mnoho vymóděných hráčů, kteří při každé druhé zkažené ráně cedili skrz zuby „já se na to vy…“. Stejně tak dnes a denně potkávám hráče oblečené správně, kteří ale nevypichují důlky, zdržují hru atd.
Ten problém je totiž širší: na jedné straně stojí ona tolik zmiňována „tradice“, na straně druhé flexibilita, potažmo schopnost dívat se na věci prakticky a bez stereotypů. Pro mne osobně je v českém golfovém prostředí slovo „tradice“ vcelku vágním pojmem, protože tady skutečná golfová tradice ve smyslu anglosaském není. Není tu klubové prostředí, není tu větší hráčská ani golfově-společenská historie. Není tu žádná konzervativní, aristokratická minulost. Na to všechno si my Češi, národ plebejský, rovnostářský a chalupnický, jenom hrajeme. Obrovským paradoxem je i to, že ve zmíněné anketě odpovídal i známý český hráč, bývalý keddy z Klánovic, Míša Fuchs. Doslova řekl: „To, že se na hostivařském hřišti smí hrát v džínech, mi nevadí. Sám jsem golf v džínech hrál, ale před mnoha lety.“
Ano, za dob socialismu se totiž vůbec neřešilo, kdo v čem hraje. Prostě se hrálo a to bylo hlavní. Otázku oblečení ostatně – jak podotýká ředitel hostivařského areálu Jiří Martinka – neřeší ani golfová pravidla, kde v sekci etiketa není o oblečení hráčů ani slovo.
Džíny mi jako golfové oblečení nepřipadají o nic horší, než třeba krátké kalhoty, v kterých se mimochodem na některých světových hřištích taky hrát nesmí (ano, to je přece taky tradice, hrát v dlouhých, a kdysi byla tradice hrát i v košili - žádné tričko s límečkem). Sám jsem hrál na hřišti v modrých džínech párkrát, většinou proto, že jsem si ráno při oblékání ani neuvědomil, že odpoledne jedu hrát. Nikdo si toho ale při hře nevšiml. Na různých menších hřištích jsem taky zažil, že někdo šel v džínech, ale bylo mi to úplně fuk. Zatímco džínové i bezlímečkové hráče moje mysl prostě neregistruje, dodnes si pamatuju některé výše zmíněné vyšňořené hráče, kteří se chovali jako idioti. Například jednoho, co při pátém patu na karlštejnské jamce č. 9 nadával, že greenkeeper je debil, protože jamku navrtal zrovna na tohle místo… A měl při tom nadávání kalhoty s puky a tričko s krokodýlem.
Myslím, že otázka oblečení je v golfu druhotná, nedůležitá. Podstatné jsou věci jako bezpečnost, rychlost hry, nerušení ostatních hráčů hlukem atd. Nic proti všem uctívačům tradic, ale kdyby se golfová tradice postupem doby neměnila, museli by dodnes pánové hrát v saku a na krku by je škrtila kravata. A dámy? Ty už by vůbec ostrouhaly. Bývaly totiž časy, kdy tradice říkala, že ženy na golfu nemají co pohledávat.



ZELENÝ BAULL č. 215



Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.

Zelený Baull

Česká hřiątě

Fotogalerie hřią»



Navštivte též autorovy osobní stránky WWW.NAVZDUCHU.CZ