Je golf opravdu osmým nejpočetnějším sportem v Česku?

Je golf opravdu osmým nejpočetnějším sportem v Česku?

Je golf opravdu osmým nejpočetnějším sportem v Česku?

Před časem proběhla médii zpráva, že golf je podle statistik ČSTV osmým nejpočetnějším sportem v Česku. Trochu mne tahle informace překvapila...

– nechtělo se mi věřit, že by pouhých 42 000 českých golfistů stačilo na osmé místo. Tak jsem začal pátrat, jak to vlastně je.
Nebylo to těžké hledání. Zavolal jsem na ČSTV, kde mi ochotně poskytli tabulku, ze které výše uvedená zpráva vychází. A golf je skutečně osmý v pořadí! Věc má ovšem háček: tahle tabulka totiž udává jen počet sportovců, kteří jsou v daném sportu organizováni ve svých klubech.
Jak všichni domácí golfisté vědí, v Česku najdete jen minimum hráčů golfu, kteří by nebyli členy nějakého golfového klubu (nebo Centrální mimoklubové registrace). Aby vás na hřiště vůbec pustili, musíte mít nějaký HCP; abyste měli vedený HCP, musíte být členem klubu… Organizovanost českých golfistů se podobá organizovanosti občanů ČSSR v Národní frontě. V KSČ byli před rokem 1989 jen vyvolení, v SSM jen mladí, ve Svazarmu ti, co chtěli létat, u zahrádkářů zahrádkáři… Ale všichni členové těchto organizací byli zahrnuti do tzv. Národní fronty. Absurdní „organizace“, absurdní termín. I to, že všichni čeští golfisté dnes de facto musí být v nějakém klubu, je absurdní.
Ale zpátky k tabulce. Ta totiž udává nikoli počet skutečných vyznavačů toho kterého sportu, ale pouze počet těch sportovců, kteří spadají do statistiky ČSTV. Není potom divu, že golf je se svými 42 000 hráči osmý a lyžování je s pouhými 31 000 lyžaři až dvanácté. Jde totiž jen o členy lyžařských sportovních oddílů, ne o ty stovky tisíc lyžařů, kteří jezdí každou zimu po českých sjezdovkách nebo běhají na běžkách. Statistika u většiny sportů volné rekreanty nezahrnuje, ovšem v případě golfu podobné rekreační hráče počítá. Tabulka tedy porovnává neporovnatelné.
Kupříkladu fotbal má 550 000 organizovaných členů (je na 1. místě), ale odhaduji, že do míče si čas od času kopne mnohem víc lidí, při různých vesnických či městských fotbálcích. Podobně tenis: je na čtvrtém místě s 64 000 hráči, ale ve skutečnosti ho hraje několik set tisíc lidí. Je hodně „fýčkových“ hráčů, kteří zaplatí za kurt, odehrají hru a nazdar – nepotřebují mít „domovské kurty“ a být členy jakéhokoli Lawn Tennis Clubu. Na druhém místě tabulky je také se 174 000 členy sport nazvaný zvláštně „sport pro všechny – odbor České asociace sportu pro všechny“. Skrývá se za tím běžné cvičení, aktivity podobné Sokolu. Na třetím místě je „rekreční sport“ (127 000). Pátý je lední hokej (60 000), šestý volejbal (53 000), sedmý florbal (50 000), po osmém golfu je devátý hokejbal (36 000) a desátá atletika (33 000). Z dalších čísel: šachistů hrajících v klubech je u nás 31 000 (13. místo), organizovaných turistů 30 000 (14. místo – jinak ale pěších turistů jsou u nás opět statisíce). Početné je také jezdectví (29 000, 16. místo – ale tady také nevíme, jaké typy jezdců zahrnuje). Kanoistika má 11 000 členů (25.), jachting 6000 (35.). Boxerské oddíly mají 4700 členů (43.), biliard 4400 (48.), krasobruslení 3700 (55.), squash 3400 (56. – chodí ho ale prokazatelně hrát desítky tisíc lidí). Minigolf je s 1600 hráči 72., petanque s 1200 hráči 78. Mariáš s téměř tisícovkou členů 81. Rychlobruslení se věnuje v oddílech necelých 500 jezdců (92.) a organizovaných hráčů bridže je jenom 92 (104. v pořadí).
Možná jste si všimli, že jsem jeden v Česku velice oblíbený sport vynechal. Mám na mysli cyklistiku. Ta je ve statistice ČSTV s pouhými 21 000 členy až na 20. místě. I tady je jasné, že jde jen o závodní cyklisty sdružené v Českém svazu cyklistiky. Jenže víte, kolik lidí jezdí v Česku na kole? Podle výzkumu z roku 2002 sedá na kolo v Česku denně nebo občas zhruba 1,5 miliónu lidí. Přesnější a aktuálnější informace jsou z Prahy, kde byl na podzim 2008 proveden reprezentativní sociologický průzkum agenturou GfK. Z něj vyplynula tato čísla: v Praze je zhruba 250 000 cyklistů, z toho 130 000 je aktivních, kteří jezdí minimálně jednou týdně, dalších 120 000 jsou příležitostní, jezdí alespoň jednou měsíčně. Celkem 44 % domácností má 2–3 kola, 30 % dokonce 4 a více, 13 % jedno kolo a jen 13 % domácností nemá žádné. Tak tomu se říká masa sportovců.
Rozhodně nelze golfu upírat fakt, že je to sport, který jde prudce nahoru, roste, získává si tisíce nových hráčů. Ale mezi desítku nejpopulárnějších i nejpočetnějších českých sportů se bude ještě dlouho propracovávat. Určitě je totiž v Česku nejen více rekreačních fotbalistů, hokejistů, volejbalistů, florbalistů, ale i cyklistů, lyžařů, jezdců na kolečkových bruslích, šachistů, squashistů, turistů, rekreačních běžců atd. Jen nemají kartičku nějakého svazu, věnují se svému sportu neformálně. A připadá mi férové říct, že většina členů „národní golfové fronty“ pěstuje svůj sport úplně stejně, jen jsou někde vedeni. A je velmi pravděpodobné, že kdyby ona nutnost být někde registrován odpadla (jako je tomu například v USA), bylo by tu golfistů ještě více. Takže méně (organizovaných) golfistů bude vlastně znamenat více golfistů. To jsou paradoxy.

ZELENÝ BAULL č. 211



Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.

Zelený Baull

Česká hřiątě

Fotogalerie hřią»