Přižehlení golfoví pankáči

Přižehlení golfoví pankáči

Přižehlení golfoví pankáči

Na mediální golfové scéně je opět premiéra. Před nedávnem vyšlo první číslo golfového časopisu GolfPunk. Kdybychom...

to počítali za posledních deset let, kolikátý časopisecký start už to je? Tiskoviny vznikají a zanikají, v tuto chvíli se ale GolfPunk přiřazuje k relativně dost početné grupě čítající Golf, GolfDigest, ForGolf, Golf&Style či cestovatelský Golf Vacations.


GolfPunk je anglický časopis, který vznikl roku 2004. Původně ho založilo několik fotbalistů a milovníků golfu, dnes už má i další světové mutace. U nás zatím vychází jako dvouměsíčník, šéfredaktorem je Jaromír Bosák (příhodná osoba vzhledem ke své televizní komentátorské kombinaci fotbal plus golf). Cena výtisku je 99 korun a má 130 stran.
Podle Bosákových slov je časopis „zaměřen na ty, kteří mají rádi ne úplně tradiční pohled na golf a vše okolo něj“. Časopis se věnuje jak špičkovému golfu, tak i tomu amatérskému a různým „vylomeninám“. „Hlavním krédem je být zajímavý, nenudit a přinášet hodně osobní, chcete-li subjektivní pohled na věc,“ říká Bosák. „V podstatě budeme psát o čemkoli, co nás napadne a co se nám bude líbit. Důležitý je nadhled a lehký duch punku.“
Jak je možné spojit pankáčskou filozofii, destruktivní a anarchistickou, s filozofií golfu, který je konzervativní a hraje se podle pravidel? Nečekejme nic šokujícího: GolfPunk je docela normální golfová tiskovina, která nenabádá k tomu, abyste nerespektovali pravidla a chodili po grýnech v martenskách. Spíše jde o výběr osobností, o kterých GP píše, o vizuální stránku časopisu a jeho novinářský styl. Grafický zlom je živý, fotografie zabírají velkou plochu. Není ani divu, že hned v prvním čísle je portrét anglického golfisty Iana Poultera, který je znám svým extravagantním oblečením.
Osobně mi GolfPunk připadá skutečně o něco „mladší“ než třeba klasicky vyhlížející GolfDigest. Pokud znáte časopisy jako Maxim nebo Esquire, tak právě tady hledejte jisté styčné body s GP. GolfPunkové články jsou „free“, pobavit čtenáře je stejně důležité jako mu předat relevantní informaci. Část materiálů také nepatří do sféry golfu, ale do oblasti life stylu. Pohledné kočičky Bunker Babes se tu producírují v plavkách, ale golfové hole asi drží v ruce poprvé… U nás už sice vychází titul nazvaný Golf&Style, jenže teprve GolfPunk ukazuje, jak taková kombinace golfu a stylu skutečně vypadá.
V prvním čísle GP najdeme z velké části materiály převzaté z původní verze. Do budoucna redakce plánuje počet českých materiálů rozšířit (u GolfDigestu je v současnosti 50–60 % přebíraných materiálů). Oba časopisy přitom ukazují, že právě tudy asi vede jediná cesta k dobré golfové tiskovině vycházející u nás. Je totiž opravdu problém sehnat pro český časopis dostatek kvalitních materiálů věnujících se zahraničnímu dění (osobnosti, turnaje, rozhovory, atd. – vše včetně prvotřídních fotografií). Originální domácí magazíny narážejí na bariéry malého českého golfového prostoru. Doma se toho zase tolik zajímavého neděje, nejsou tu ani žádné větší hráčské osobnosti, o kterých by mělo smysl psát. Redakcím chybí jak novinářské know-how, tak třeba i peníze na financování zahraničních cest. Výsledkem jsou mnohdy nezajímavé články stále o tomtéž nebo PR materiály.
Zda se GolfPunk uchytí a vydrží, není ale jen otázka kvality, ale také inzerce. Situace v tomto směru není růžová, ekonomická krize nutí inzerenty omezovat své výdaje. Čtenářský golfový potenciál přitom není veliký. Jediný časopis, který se odvážil přiznat barvu – resp. prodej – a jeho náklad je nezávisle ověřován, je GolfDigest. Podle čísel z ledna 2009 má měsíčník cca 2500 předplatitelů, dalších zhruba 1700 výtisků se prodá ve volném prodeji a 2500 výtisků padá do rubriky „ostatní prodej“. Jiné časopisy sice tvrdí, že tisknou okolo 10 000 výtisků (GD tiskne přes 11 000), ale kdo ví, ke komu se pak výtisky dostanou a jakými kanály? Některé z nich běžně zahlédnete v recepcích klubů k volnému odebrání. Takové časopisy se pak de facto mění ve zdarma rozdávané tiskoviny typu Metro.
Nemohu než zopakovat to, co už jsem v souvislosti s golfovými tiskovinami psal před časem: myslím, že místo je tu maximálně pro dva časopisy. GolfDigest je zavedeným titulem, ale který se k němu přidá? ForGolf, která má jedno číslo výživné a druhé řídké? Golf&Style, kterým čtenář většinou projede jako nůž máslem? Golf, který se ze scény trochu vytrácí? Anebo golfoví pankáči pohybující se v mezích zákona?
ZELENÝ BAULL č. 202


Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.

Zelený Baull

Česká hřiątě

Fotogalerie hřią»