Zelený Baull 178 / Které hřiště je nejlepší: výsledky vašeho hlasování

Zelený Baull 178 / Které hřiště je nejlepší: výsledky vašeho hlasování

Zelený Baull 178 / Které hřiště je nejlepší: výsledky vašeho hlasování

Už téměř rok najdete na stránce Zeleného Baulla v rubrice Česká hřiště seznam hřišť s možností udělování hvězdiček. Jak hlasujete? Po roce existence rubriky je čas na rekapitulaci.

Už téměř rok najdete na stránce Zeleného Baulla v rubrice Česká hřiště seznam hřišť s možností udělování hvězdiček. Jak hlasujete? Po roce existence rubriky je čas na rekapitulaci.
Nejprve frekvence vašeho hlasování - i ta totiž vypovídá o oblíbenosti toho kterého hřiště. Čím více hlasů hřiště dostalo, tím více na něm hraje hráčů. Přidělovat hvězdičky lze přitom jen jednou z jedné adresy, čímž se eliminuje neférové hlasování.
Nejvíc jste hlasovali pro Ypsilonku: k 16. září vyjádřilo svůj názor na toto hřiště 101 hráčů. Druhé v pořadí jsou Beřovice (75 hlasů), třetí Konopiště (74). Pro mě osobně je velkým překvapením další místo: devítijamková, neprestižní, ale zjevně o to více oblíbená Stará Boleslav, kde svůj názor vyjádřilo 65 hráčů. Jen o dva méně, 63 hlasů, dostala hřiště Dýšina, Karlštejn a (opět překvapení) Čertovo Břemeno. Hodně hlasů brala i další velká a známá hřiště: brněnská Kaskáda (58), jihočeský Mnich (56), Karlovy Vary (52) a Poděbrady (50).
Naopak ke hřištím méně frekventovaným asi patří taková, kde hlasovalo málo čtenářů: například Český Krumlov (9), Háje (12), Harrachov (14), Karlovy Vary závodiště (12), Krásný Dvůr (7), Libouchec (9), Lipno (9), Luby (11), Most (12), Slušovice (7), Teplá (14). Průměr hlasování se přitom pohyboval zhruba okolo 40 hlasů.
Ale teď k tomu nejdůležitějšímu: tedy k vašemu, čtenářskému hvězdičkování. Udělovat můžete od jedné do pěti hvězdiček, u ankety se pak objeví, kolik procent z celkového počtu hlasujících dalo jednu, dvě, tři atd. hvězdičky. Aby se vaše výsledky přesně kryly s tím, jak jsem hvězdičky uděloval já (viz Hodnotící tabulka českých hřišť), musel jsem provést jistou matematickou operaci, jejímiž detaily vás nyní nebudu zdržovat. Věřte mi: počítal jsem správně.
Z vašeho hlasování vyšlo jako zcela nejlepší hřiště to nejstarší: Mariánské Lázně. Celkový průměr hvězdiček je 4,84. Pro hřiště dosud hlasovalo 43 hráčů, většina mu udělila 5 hvězdiček - celkem 84 % hlasujících; 16 % mu dalo 4 hvězdičky. Nenašel se nikdo, kdo by ho viděl jen jako tří, dvou či jednohvězdičkové. Tradice je prostě tradice …
Na druhém místě je trochu překvapivě Hazlov – Františkovy Lázně s výsledkem 4,81 hvězdičky. Hřiště ovšem dostalo relativně málo hlasů, pouhých 21. Třetí je Mnich s výsledkem 4,73 (56 hlasů). Čtvrtá je Čeladná (4,69 při 45 hlasech) a pátá Ypsilonka (4,61). Jen o jednu setinku je horší Kaskáda (4,60). Sedmou a osmou příčku obsadily společně Slavkov a Cihelny (4, 43), deváté jsou Karlovy Vary – Olšová Vrata s 4,40. Další pořadí: 10. Ropice, 11. Konopiště, 12.-13. Sokolov a Kunětická Hora, 14. Šilheřovice, 15. Olomouc, 16. Beřovice a 17. Dýšina.
Že vám tam jedno velké, prestižní, známé hřiště chybí? Ano, Karlštejn. Je překvapivě až na osmnácté příčce, s průměrem 3,98 hvězdiček. Karlštejn sice dostal velký počet hlasů (63), ale našli se i takoví, kteří mu přidělili pouhou jednu či dvě hvězdičky. Tak špatné to hřiště určitě není, i tyhle hlasy však rozhodly o nijak skvělém výsledku. Upřímně řečeno: beru to spíš jako vyjádření osobních sympatií, resp. antipatií. Karlštejn je určitě výborné hřiště, patří mezi elitu, ale na druhou stranu je pravdou, že pro někoho je i symbolem golfového snobismu, elitářství a jiných ošklivých věcí. Tyto jevy lze ovšem vidět i jinde – a Karlštejn to zjevně odnesl za všechny.
Mezi osmnáctky s hodnotami 3 až 4 hvězdičky pak patří například Poděbrady, Nová Amerika, Mladá Boleslav, Hluboká, Telč, Malevil, Darovanský Dvůr či Mstětice.
Zatím byla řeč výhradně o osmnáctijamkových hřištích. Větší část devítek jste zařadili do skupiny tři až čtyři hvězdičky. Patří sem celkem 26 devítijamkových hřišť. Pod tři hvězdičky se ovšem dostalo také dost hřišť: sedmnáct. A našla se i hřiště, která vidíte jako opravdu slabá. Například Teplá dostala pouhých 1,86 hvězdiček (14 hlasů), stejně tak si vedlo šestijamkové hřiště Krásný Dvůr. Nevalně je na tom i brněnský Autodrom (2,30), Kostelec u Zlína (2,00), Molitorov (2,35) nebo Prosečné (2,28).
Ze známých devítek si dobře vedlo například Čertovo Břemeno: 3,79. Stejně tak oceňujete kvalitu hostivařského hřiště: 3,81. Dobrý výsledek si odnáší také pražský Motol – 3,70. Máte rádi i Novou Bystřici (3,56) nebo Podbořánky (3,59). Pár devítek dopadlo dokonce lépe než osmnáctky. V rámci objektivity je ale nutné říct, že někteří hlasující dávali pět hvězdiček i těm devítijamkovým hřištím, které prokazatelně tak špičkovou úroveň nemají. Opět tu tedy při hlasování hrál subjektivní pocit, osobní obliba.
Je to prostě jen anketa, do které se promítá individuální vidění. Nehlasovaly také stovky hráčů, ale jen desítky, takže i několik málo hlasů mohlo mít na výsledek vliv. Ale do jisté míry anketa vyjadřuje cosi o českých hřištích. Dvě třetiny hřišť přitom vidíte jako dobrá až velmi dobrá (tři a více hvězdiček), zbylá třetina patří do kategorie „dostatečných“.
Anketu nicméně nepovažujte za uzavřenou, pokud jste ještě nehlasovali, učiňte tak.



Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.