Zelený Baull 174 / Ten kouzelný mulligan

Zelený Baull 174 / Ten kouzelný mulligan

Zelený Baull 174 / Ten kouzelný mulligan

Mulligan je nejlepším důkazem, že puntičkářské dodržování golfových pravidel nevede k dobrým výsledkům. Teprve ten, kdo využije možnost dát si po zkaženém prvním drajvu novou ránu, má šanci poznat všechny půvaby golfu.


Podle amerického humoristy Henryho Bearda (ročník 1945) je vynálezcem oné opakované rány Thomas Mulligan, čtvrtý hrabě z Murphy, který žil v letech 1793-1879. Beard sepsal v roce 1993 knížku nazvanou Mulliganovy zákony, která svým duchem potvrzuje, že cimrmanovský smysl pro mystifikaci není jen záležitostí české kotliny. V češtině tahle golfová humorka à la Murphyho zákony vyšla v roce 2000, a pokud ji ještě někde najdete v knihkupectvích, neváhejte a kupte. Najdete v ní vše podstatné, co se o golfu dá říct.
Ale teď se věnujme onomu opravnému úderu - golfovému „druhému podání“. Osobně si ho dávám vždycky, když jdu na hřiště bez drajvingového rozcvičení a první rána mi nevyjde. Proč bych se měl hned od začátku trápit? Ostatně „einmal ist keinmal“, říkají Němci, tedy „jednou je jako nikdy“. Jedna rána nic neznamená, tak si dám hnedka novou.
Má náklonnost k mulliganu vedla tak daleko, že když jsem se ocital na hřišti v některých okamžicích sám, hrál jsem mulligany stále. Vypadalo to tak, že jakmile jsem zkazil ránu, hned jsem si hodil na místo, kde míček ležel, druhý míč, a dal novou. Taková rána se častokrát již podařila. Podruhé to umí každý …
Myšlenka permanentního mulliganu mě přivedla k nápadu, že by se mohl uspořádat i turnaj, ve kterém by měl hráč k dispozici vždy novou ránu. Ovšem tuto druhou ránu by už pak musel hrát, i kdyby šla do autu, do vody atd. Byl by to v některých okamžicích docela boj, který by hráč se sebou musel svádět. Pokud zahrajete první ránu úplně špatně, určitě si dáte druhou - ale co v případě, že první rána bude „jakžtakž“ dobrá? Mám si dát novou a riskovat, že nebude lepší? Mám brát ten čip, co skončil dva metry od jamky, anebo zkusit ještě jeden, který se možná zastaví jeden metr daleko? A co ten metrový pat? Dám ho podruhé, když poprvé už vím, jak míč zatáčí?
Formát „permanentního mulliganu“ by se asi musel hrát jen na devět jamek, většina hráčů by hodně svých ran dublovala, tudíž by se hra prodlužovala. Lze ovšem hrát i variantu využívající mulligany jen pro hru v poli, nikoli pro patování – tím se čas pro hru podstatně zkrátí.
O myšlenku permanentního mulliganu jsem se podělil i s prezidentem staroboleslavského klubu Vladimírem Boučkem. V Boleslavi pořádají každý rok Prázdninový týden golfu, kdy se hrají vždy tři zábavné turnaje bez úpravy HCP. Jednou holí, třemi holemi, praporková, foursome atd. A letos ing. Bouček zařadil na program právě mulliganovský formát. Hrál se ovšem lehce modifikovaný: foursoume dvojic, přičemž možnost opravy byla jen pro rány v poli. Na každém paru 3 a 4 jste měli k dispozici jednu ránu, na paru 5 (na hřišti je jediný) byly dvě rány. Celkem 20 mulliganů. Mulligany se mohly navíc sčítat: když jste ho např. na jamce č. 1 nevyužili, měli jste rázem na jamce č. 2 už k dispozici dvě opravné rány.
Turnaj se hrál na 18 jamek a mulligany hru nijak časově neprodloužily. Některým dvojicím dokonce po osmnácti jamkách takové tři, čtyři mulligany ještě přebývaly. Jiné dvojice během hry nashromáždily třeba pět volných ran, ale ty pak spotřebovaly na jedné jamce: například na tříparu se chtěl hráč dostat první ranou na grýn, tak to zkoušel, dokud měl rány k dispozici (jakmile byl ale míč na grýnu, už se nemohl mulligan využívat).
Byl to jeden z nejzábavnějších turnajů, jaké jsem kdy hrál. Dobrá škola taktiky, museli jste zvažovat, kde má cenu mulligany využívat a kde ne. Po hře se ale skoro všichni hráči shodli, že i tři možnosti oprav ještě nic neznamenaly. Zkazit ránu se dá na mnoho způsobů.
Věřím, že mulliganovský formát turnaje se ujme a že i vy si někdy vyzkoušíte tu slastnou možnost dát si pokaždé novou, lepší ránu. A pokud se žádný takový turnaj ve vašem okolí konat nebude, klidně si hrajte mulligana pořád. Pokud nezdržujete ostatní hráče, nikdo vám v tom bránit nemůže. Ostatně, je to ten nejsnadnější a nejrychlejší způsob, jak zahrát hřiště třeba i pod par. Když na to vaše vlastní golfové umění nemá, vynález hraběte Mulligana vám podá pomocnou ruku.



Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.