Zelený Baull 169 / Els na grýnu, Topolánek v bankru

Zelený Baull 169 / Els na grýnu, Topolánek v bankru

Zelený Baull 169 / Els na grýnu, Topolánek v bankru

Před dvěma lety se konal první Mezinárodní týden golfu a jeho organizátor, agilní Alan Babický, dokázal do Česka přivézt hvězdu první kategorie: Hanka Haneyho, trenéra Tigera Woodse. Bohužel na Karlštejně se na jeho lekce dívalo asi tak čtyřicet lidí, a to počítám i personál restaurace.

Před dvěma lety se konal první Mezinárodní týden golfu a jeho organizátor, agilní Alan Babický, dokázal do Česka přivézt hvězdu první kategorie: Hanka Haneyho, trenéra Tigera Woodse. Bohužel na Karlštejně se na jeho lekce dívalo asi tak čtyřicet lidí, a to počítám i personál restaurace.
Byla to trochu škoda i ostuda. Loni se týden golfu konal v závětří: na Kunětické hoře otevírali hřiště, a protože sem přijel jeho architekt Graham Marsh, vše se spláchlo při jednom.


Letos dokázal Babický opět skvělý kousek. Přivezl hráčskou hvězdu první velikosti Ernieho Else. V kuloárech se nicméně šuškalo, že vše bylo na hraně: kdyby totiž Els na British Open, ze kterého do Čech zamířil, neprošel cutem, žádná návštěva by se nekonala. Nelze se divit, Els tyhle akce bere ze svých volných dní a asi by se mu nechtělo celý víkend čekat v Británii jen kvůli tomu, že jede na nějakou komerční záležitost do střední Evropy. A po prvním kole majoru to opravdu vypadalo bledě: Els totiž zahrál 80. Jenže v druhém se pochlapil (69), stejně tak v posledním (opět 69) a nakonec se usadil na celkově sedmém děleném místě.

Organizátoři se na rozdíl od prvního ročníku poučili: akce se konala opět na Karlštejně, ale vstup už byl volný, nikoli placený. Objevily se také billboardy, událost měla slušnou propagaci. V úterý 22. července, které bylo celé ve znamení Else, pak přišly na Karlštejn odhadem dvě až tři stovky diváků.
Zdá se vám to málo? Ráno lilo jako z konve, i to možná návštěvnost ovlivnilo. Úterý je navíc pracovní den a ne každý golfista je podnikatelem, sám sobě šéfem s volnou pracovní dobou. Ukazuje to ovšem v reálném světle i obecný divácký golfový potenciál – není velký. Uvidíme, jestli seniorský turnaj na Roztěži s Bernhardem Langerem a spol. přitáhne víc lidí. Bude to alespoň přes tisíc?

À propos, další kuloární informace, která asi bude zajímat každého: Els si prý za svou návštěvu, která trvala ani ne dva dny, řekl o cca 400 000 euro (asi deset miliónů korun). Ale tohle berte skutečně jako neověřené číslo.
Vše zaplatili sponzoři. Byla jich fůra a někteří měli s Elsem i tzv. privátní lekci. Větší zbytečnost byste těžko hledali. Els asi hodinu chodil okolo zhruba patnácti lidí odpalujících na karlštejnském drajvingu a říkal jim „That´s perfect...“, „Great...!“ a podobné informačně hodnotné věci. Trochu jim také hýbal s rukama. Na každého měl asi tak tři minuty a delší čas strávil jen u jedné pohledné VIPačky a pak s Markem Ebenem, se kterým ho fotili novináři. Jestlipak teď bude Eben po mistrově lekci švihat plynuleji?

Větším přínosem byla zhruba hodina a půl „všeobecné lekce“, v níž Els stál na drajvingu a lidem na okolních tribunkách předváděl svůj švih, rány. Musím jen potvrdit to, co už stejně víte: jeho švih je skutečně maximálně hebký, plynulý, jako když teče olej. Když ale Else vidíte na živo, uvědomíte si, jak moc tenhle švih plyne z jeho osobnosti. Švihá tak, jaký je, jak mluví, jak chodí, jaká má gesta. Els je – z psychologického hlediska – flegmatik s velmi vláčnou motorikou. Je velmi vysoký, a i proto pracuje víc on s holí než hůl s ním. Vždycky byl slyšet jen svist hole a měkký náraz hlavy do míčku, jakoby ho sebral jen tak mimochodem. Ve skutečnosti to ale není jen záležitost fyzické a psychické stránky: jeho švih je dán zrovna tak tím, že celý život stál na drajvingu a odpaloval.

Fotil jsem Else hodně zblízka, koukal jsem i do jeho begu. Měl zvláštní hole: železa Callaway žiletky, tak úzké, jak jen mohou být. Jsou to originální kusy, nevyrábějí se sériově, je na nich také napsáno Prototype. Dvě vedžky ale byly klasické Callaway, i drajvr má standardní FT-5, neutral, šaft extra tvrdý. Jak sám prozradil, nechal si hůl o kousek prodloužit. Ale opravdu jen o kousek, o půl palce. Při jeho výšce přes 190 cm žádný div. Zároveň to dokazuje, že k dlouhým ranám netřeba extra dlouhých holí.
Dlouhé rány Els předváděl i na odpolední čtyřjamkové hře. Hrálo osm hráčů, čtyři dvojice se v ranách střídaly. Tu první tvořil premiér Topolánek (HCP 38) a Els, v další byl Babický (PRO) a Topolánkův syn Tomáš (HCP 15,8), pak čtyři zástupci sponzorů a VIPů.

Premiér byl před prvním odpalem na jamce č. 1 asi lehce nervózní, ránu totiž trefil blbě a měla co dělat, aby přeletěla dámská odpaliště. „Ty vole, to byla rána!“ ulevil si a všichni okolo to slyšeli. Situace se ještě v horším vydání opakovala při další ráně, kterou hrál premiér z bankru: švihl, ale míček dokonale minul. Opět jakési zaklení. Takže musel nastoupit Els a zahrál z písku absolutně čisté draw. Točilo se jak z učebnice. Natolik, že skončilo v bankru před grýnem. Když premiér viděl, že ho opět čeká písková rána, utrousil: „Ty vole, zase bankr.“ Kdepak předseda vlády, to je známý slušňák.
Sledoval jsem také Topolánkovu ránu na jamce č. 15, míček byl asi patnáct metrů od vlajky. Vypadalo to na snadný čip, ale bohužel: míček jen poskočil dva metry kupředu, opět do rafu. Els pak dopravil míč asi čtyřicet centimetrů od jamky a Topolánek ten pat dal. Teprve na poslední jamce se premiér trefil - po Elsově mocném drajvu dopravil míč ke grýnu. Abych ale nezapomněl: na atraktivní jamce č. 2, kdy se hraje z vysokého kopce dolů, hrál Els z nejvzdálenějšího odpaliště rovnou na grýn. Jeho rána drajvrem přes 250 metrů se povedla: byl tam. Nádherná, efektní, úžasná podívaná pro diváky. Tak to má být.

Hru ostatních hráčů jsem nesledoval a myslím, že byla i všem okolo ukradená. Kladl jsem si i otázky: k čemu tohle show, ve kterém spolu po závodní dráze jede monopost formule 1 a obyčejná tovární fabia? Kromě Else byli všichni při svých ranách nervózní, ve stresu, klepaly se jim ruce (i Babickému při prvním odpalu, nicméně hrál hezky). Nač ukazovat divákům průměrnou hru amatérů? A nač tahat na golf premiéra, který je golfovým začátečníkem a navíc se o něm ví, že nemá verbální vychování? A jak je možné, že se sem dostal i Topolánkův syn (nic proti němu, možná je to fajn kluk, celkem se i trefoval), který rozhodně není žádný VIPák? To se mu chtěl táta odvděčit za to, že se mu po rozchodu s manželkou už tolik nevěnuje?

Jednoduše: tahle část show nebyla - kromě Elsových ran – zrovna na vysoké úrovni. Pro příště by bylo lepší, kdyby s hlavními hvězdami nehráli VIPáci, ale ti, co golf skutečně umí. Mezi diváky jsem viděl například Ondřeje Lébla, Lukáše Lizánka, Jana Juhanika ... Složit takový flajt s Elsem a sledovat, jaké jsou rozdíly mezi našimi nejlepšími a zástupcem světové extratřídy, to by byla zajímavá podívaná.
A hlavně: nebylo by při ní slyšet permanentní „ty vole“. Kdyby to Erniemu někdo překládal, mohl by si myslet, že to Topolánek říkal jemu. A to by byla ostuda mnohem větší než to, že se premiér neuměl trefit do míčku.


Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.