Zelený Baull 166 / Co stojí za úspěchem Jessicy?

Zelený Baull 166 / Co stojí za úspěchem Jessicy?

Zelený Baull 166 / Co stojí za úspěchem Jessicy?

Je to vždycky trochu legrace, když média oznámí, že nějaký domácí sportovec skončil na „pěkném“ dvacátém místě. Záleží totiž na tom, o jakou soutěž šlo a jaká byla konkurence. Když bude pole tvořit padesát závodníků, je dvacítka nic moc. Pokud pole tvoří stovky hráčů, už to úspěch je.


Patnáctiletá Jessica Korda skončila na ženském US Open devatenáctá. To úspěch je. Zatímco její české kolegyně a kolegové bojují na evropské půdě na nevýznamných turnajích, tato hráčka uspěla na jednom z nejvýznamnějších světových turnajů, kde hrály všechny nejlepší hráčky světa.


Devatenácté místo samozřejmě není vítězství, není to ani první desítka. Je to také zatím jen jeden výsledek – nikoli řada podobných za sebou. Je nutno i připomenout, že na US Open už jedna česká hráčka hrála, a to dokonce dvakrát: Jana Peterková; ani jednou však neprošla cutem. Jessica prošla a je to oceněníhodné i proto, že je jí teprve patnáct. Nemá sice zkušenosti, ale je vidět, že technicky je na výši a že hrát umí. Tím připomíná mnoho pozdějších velkých osobností golfu (ale třeba i tenisu), kteří se začali prosazovat na „dospělých“ soutěžích už v juniorském věku.
Už dlouho se hovoří o tom, že prvních úspěchů na evropské či dokonce světové scéně nedosáhnou ti čeští hráči, kterým je dnes okolo pětadvaceti, ale jejich následovníci, jimž je mezi patnácti a dvaceti. Začali hrát dřív, mají více možností, je mezi nimi i větší konkurence. Bude to znít krutě, ale těm starším už asi ujel vlak. Že se ale prosadila právě Kordová, není náhoda a není to ani důsledek systému přípravy hráčů v rámci České golfové federace. Je to spíš netypický, výjimečný případ.
Je třeba si uvědomit, z jaké rodiny pochází a jak vyrůstala. Oba rodiče jsou tenisté, otec Petr patřil k nejlepším světovým hráčům (byl na druhém místě v ATP žebříčku). Zděděné geny a sportovní rodinná tradice jsou obrovskou výhodou. Petr svou dceru vedl systematicky, cílevědomě, převzal vyzkoušenou a osvědčenou metodiku z tenisu. Ano, patří do toho i historky, jak malá Jessica měla slzy na krajíčku, ale tu denní dávku balónů prostě musela odpálit.
Dalším faktorem je, že Jessica využívala a využívá amerického zázemí, může hrát a trénovat celoročně. Navíc v USA je k dispozici mnohem víc profesionálních trenérů s dlouholetými zkušenostmi. Pobyt v USA i trenéry je ovšem třeba platit - vychovat špičkového sportovce je tedy i otázka peněz.
Petr Korda navíc dělal své dceři na US Open kedyho. A není pochyb o tom, že jí byl oporou. Nejen proto, že sám hraje výborně golf (scratch hráč), ale také proto, že má zkušenosti s tím, jak se hraje velký turnaj. Sám prošel mnoha tenisovými major turnaji, byl ve finále French Open v roce 1992 a v roce 1998 vyhrál Australian Open (celkem vyhrál 10 turnajů ATP). Ví, co ve chvíli útlumu či dokonce krize dělat, dokáže se vcítit do hráčova uvažování. Ví, jak zvládnout náročný boj a dlouhý turnajový maraton - a je jedno, zda se hraje čtyři dny (golf), anebo během dvou týdnů (tenis). Jen těžko bychom v poli Jessičiných konkurentek hledali kedíka, který se může pochlubit takovou sportovní i psychologickou zkušeností. (Bohužel ke Kordově kariéře patří i fakt, že byl ve Wimbledonu 1998 pozitivně testován na doping a rok nemohl hrát; na úspěchy pak už nenavázal.)
Kordová naznačila, že by v budoucnu mohla být dobrou světovou golfistkou. Její devatenácté místo v patnácti letech je skutečně pěkné – nikoli „pěkné“. Jakých dalších umístění dosáhne, nakolik bude úspěšná, to se ale teprve ukáže. Realisticky viděno je to zatím první vlaštovka – a ta jaro nedělá. Kordová je také stále amatérkou a je otázkou, kdy přestoupí k profesionálům a jak bude v takové pozici hrát. Na US Open neměla co ztratit, nebyla ničím vázána a mohla hrát zcela uvolněně. Jenže když víte, že „musíte“, hraje se už docela jinak.
Úspěch Kordové, to je především individuální úspěch jedné dívky, jednoho otce, jedné rodiny, která stojí rozkročena mezi Českem a Amerikou. Až bude takových hráčů a hráček, jako je Jessica, deset, pak bude možné říct: český golf je dobrý.


Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.