Zelený Baull 164 / Kdo na Tigerově pauze vydělá?

Zelený Baull 164 / Kdo na Tigerově pauze vydělá?

Zelený Baull 164 / Kdo na Tigerově pauze vydělá?

Tiger Woods letos dohrál, má zdravotní problémy. Jeho vítězství na US Open byla ovšem nádherná labutí píseň. Když hrál páté pondělní kolo sám s Rocco Mediatem (přenos dával Sport 1), mohl si každý divák jeho hru náležitě užít.


Golf bez Woodse je poloviční zážitek. To není jen můj subjektivní pocit, má ho většina golfových fanoušků na světě. Když na turnaji hraje Woods, sledovanost stoupá více než dvojnásobně. Woods je magnetem pro svou výkonnost i osobnost – je úplně jiným typem hráče než většina ostatních. Vždycky, když se dívám na golfové turnaje bez Woodsovy účasti, řeším otázku: komu fandit? Nějak se nemůžu identifikovat s žádným jeho kolegou. Skoro polovina pole jsou pro mě necharismatičtí, zaměnitelní lidé. Zvláště Američané – některé jako kdyby klonovali ve středisku golfových unifikátorů. Evropané i Australané působí osobitěji. Zajímavými typy jsou i Fidžan Singh nebo hezoun Villegas z Kolumbie, kteří vždy oživují turnajové pole.
Jediným, kdo na Woodsově absenci asi opravdu vydělá, je jeho rodina, které se bude moci věnovat. A pak pár hráčů, kteří vyhrají turnaje, kterých se mohl zúčastnit – těch by ale stejně nebylo v tuto chvíli asi víc než deset. Jinak je to pro všechny ztráta.
Tratí v prvé řadě Woods sám, protože přijde o možnost získat další dva majory: British Open a PGA Championship. Že nebude moci hrát na dalších turnajích, včetně finále FedEx Cupu, to je pro něj až na druhém místě. Možná trochu ztratí i formu, ale jak ukázalo právě US Open, Woods dokáže vítězit i za situace, kdy si udělá pauzu.
Za druhé tratí celá PGA túra. Jakmile přijel Woods na turnaj, hned to bylo „o něčem jiném“. Jiná byla atmosféra, očekávání, mediální pozornost. Takhle to bude drama bez prvního herce, Hamlet bez představitele Hamleta. Major turnaje tím budou postiženy spíše méně, mají svoji aureolu dost velikou, ale například finále FedExCupu bez Woodse určitě utrpí. Tato soutěž má stále tolik příznivců jako odpůrců a Woodsova absence její problematičnost ještě zvýrazní.
Za třetí ztratí celá Amerika, protože Woods nebude členem rydercupového týmu USA pro letošní klání. Woodsovy výsledky v Ryder Cupu nikdy nebyly tak oslnivé, jako když hraje sám za sebe, ale i tak byl důležitým členem týmu. (Anebo že by paradoxně Woodsova absence „rozvázala“ ruce ostatním? Uvidíme...)
Ale i když bude Woods stát až do příštího jara, pořád je to hvězda první velikosti. Nebude sice sbírat body do žebříčku pořadí nejlepších hráčů, ale pozici světové jedničky si určitě udrží. Dnes má totiž dvojnásobný počet bodů než druhý Phil Mickelson.
Co Woodsova absence naopak přinese? Některým hráčům už zmíněnou možnost vyhrát turnaj, včetně dvou majorů. Bude to možná i docela zajímavá rvačka, uspět mohou najednou skoro všichni. Jenže absence jednoho hráče, byť nejlepšího, neznamená automaticky, že se výrazně zvyšují šance na výhru. Například Mickelson může být rád, že nebude proti Woodsovi bojovat, jenže jeho hlavním soupeřem stejně není Tiger, ale on sám se svými nevyrovnanými výkony. To platí třeba i o Singhovi či Elsovi.
V souvislosti s Woodsovým zraněním je možné rozvíjet i úvahy o tom, nakolik se golf dnes blíží ostatním sportům, kde jsou maximální trénovanost a vysoká míra atletičnosti už absolutní nezbytností. Woods je symbolem nové cesty v golfu, kde špičkový hráč trénuje jak techniku hry, tak zároveň posiluje fyzičku. To ale přináší i zvýšené riziko zranění. Bude tedy golf v budoucnu poznamenán předčasnými „odchody do důchodu“, budou hráči přerušovat své kariéry kvůli zraněním? A bude také kariéra o něco kratší, než tomu bylo doposud, kdy hráč mohl hrát na špičkové úrovni od dvaceti do padesáti? Že by tedy v golfu nastával úplně jiný čas, čas mladých hráčů, plných síly, trénovaných až na maximum, jejichž vrcholná kariéra ale bude trvat jen krátkou dobu? Na to si netroufám odpovědět – ale tyhle otázky leží na stole.
Fakt, že do finále se s Woodsem probojoval už skoro padesátiletý Mediate, může sice dokazovat, že není třeba hrát atletický golf, stačí být přesný a konzistentní. Ale jak se nakonec ukázalo, právě Woodsova délka daná jeho sportovním stylem hodně rozhodovala. Kde byl na pětiparech Mediate třetí ranou, tam byl Woods druhou a bodoval.
Je i možné, že Woods změní po zranění trochu hru, bude uvažovat o tom, zda není čas na to opustit fyzicky náročný herní styl. Koneckonců z hlediska vrcholových sportovců z ostatních odvětví už není nejmladší, letos mu bude 33 let. Možná bude i mentálně trochu jinde. Jak ho taková dlouhá přestávka ovlivní? Neuvědomí si, že vlastně celý život hrál jen golf a že život nemusí znamenat jen odpalování, odpalování a zase odpalování? I to jsou otázky, které se vznášejí ve vzduchu.
V každém případě ale diváci čekají, že se Woods vrátí a golf zase bude tím, čím byl v uplynulém desetiletí. Woods na odpališti, na ferveji, na grýnu a všude dokazuje, že je nejlepší. A když tam není, je to takové poloviční. Království bez krále.



Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.