Zelený Baull 163 / „Nemůžu se vykašlat na klienty“

Zelený Baull 163 / „Nemůžu se vykašlat na klienty“

Zelený Baull 163 / „Nemůžu se vykašlat na klienty“

Jediným českým hráčem na zářijovém turnaji European Seniors Tour konaném na hřišti Casa Serena u Kutné Hory by měl být Jan Juhaniak (52). Má tento profesionál trénující v pražském Motole v konkurenci nejlepších evropských golfistů nad padesát let nějakou šanci?


Bude pro vás turnaj na Roztěži bojem o umístění, sportovní záležitostí, anebo především „událostí“, novou životní zkušeností?

Oboje. Je to kombinace zážitku i toho, abych neodcházel z turnaje a své hry nějak výrazně zklamaný.
Jak vidíte své šance?

Bude to samozřejmě velký tlak. Ale musím věci vidět realisticky: všichni tihle hráči prošli poměrně bohatou golfovou kariérou. Hráli nižší soutěže, šplhali se nahoru, hráli i European Tour. Jejich hra měla gradaci a hráli skvělý golf. Já jsem spíš trenér, teaching PRO, který se věnuje svým klientům. Ale na druhou stranu: zrovna loni jsem hrál asi nejlepší čísla v životě. Pod par jsem šel nejvíckrát za sezónu, snad desetkrát. Jednou mínus pět, párkrát mínus tři. A navíc: rád hraju, soutěžím. Nikdy jsem se příliš nevěnoval tréninku, radši jsem upřednostňoval hru na hřišti. Přináší mi to požitek.
Máte konkrétní představu, do jakého místa byste rád skončil?

Nemám. Ti hráči, se kterými jsem kdysi hrál, byli už tehdy na jiné úrovni, mnohem výš. Jsem jen zvědavý, jestli mi za ty roky ještě víc utekli, anebo jejich hra šla naopak trochu dolů a bude to vyrovnanější. Znovu ale zdůrazňuji – oni jsou hráči, já jsem hrající učitel.
Jak jste se k možnosti hrát na Casa Serena Open dostal?

Jednu divokou kartu dostala česká seniorská PGA, Jarda Peterka ji ale s díky odmítl, chtěl víc míst. Tak jsem projevil přes PGAC a ČGF zájem. V zásadě to byla hlavně otázka posouzení mých herních možností. Musel jsem sepsat výsledky z posledních let, žebříčková umístění, čísla, která jsem hrál. Byl tam i požadavek na životopis včetně toho, kde jsem učil.
Byli ve hře i další čeští hráči?

Myslím, že ne, protože to bylo omezené skutečně jen na jedno místo. Míst v turnaji je jenom 72, hraje se bez cutu, přitom jde o velmi dobře dotovaný turnaj — prize money 600 000 euro. Snad každý, kdo běžně hraje seniorskou túru, by tu chtěl hrát. Z pochopitelných důvodů asi nemáme nárok na víc.
Co je spojeno s účastí z hlediska smluv? Musíte něco podepisovat?

Zatím se ke mně nedostalo nic, čeho bych se měl držet. Vím jen, že dva dny je trénink, pak turnaj PRO-AM, nakonec třídenní soutěž. Jestli se budu muset ještě nějakých akcí účastnit, to netuším. Jinak mám stabilní smlouvu se Srixonem ohledně vybavení a s Oscar Jacobson o oblečení. Na tom se nic nemění. Možná se vyvine ještě další sponzorství, nějaké signály mám, tak uvidím.
Do startu turnaje zbývají přes dva měsíce. Začnete nějak víc trénovat, připravovat se?

To je dané mou rolí teaching PRO. Nemůžu se vykašlat na klienty, mám i dost dlouhodobých, kteří jsou zvyklí mít pravidelné hodiny. Ale mám v plánu zhruba čtrnáct dnů před turnajem začít víc trénovat. To jsem už také klientům oznámil. Těch pár dnů tréninku si musím dopřát.
Na co se zaměříte?

Ačkoli jsem to nikdy nedělal, tak na počet odehraných balónů. Jednoduše kvantita — na drajvingu, čipingu i patingu. Jsem zvědavý, jak mi to půjde. Když uvidím, že to po dvou třech dnech k ničemu nevede, nebo mě to dokonce znejisťuje, tak se vrátím k běžné přípravě. Spočívá v tom, že hraju na hřišti.
Dáte do begu nějaké nové hole?

Ne. Hraju normální set, drajvr a trojka dřevo, na výběr mám vždycky jeden z hybridů – trojku nebo čtyřku. Železa od trojky po vedžku, pak send vedžka a lob vedžka. Měl jsem na letošek možnost vzít si sadu nových želez, ale neudělal jsem to, s těmi staršími se mi dařilo. Občas měním patr, zkouším jiné vedžky, ale často se zase vracím k těm původním.
Budete v Kutné Hoře bydlet, nebo pojedete každý den spát do Prahy?

Já tam hlavně ještě ani nebyl, vůbec nevím, jak to hřiště vypadá! Takže o bydlení jsem ještě ani neuvažoval. Hlavně bych si tam rád aspoň jednou zahrál před turnajem.
Budete před startem nervózní?

Určitě. I ti nejlepší profíci jsou před první ranou vždycky trošku nervózní. To je pochopitelné. Ale z naprosté většiny hráčů to rychle spadne a hrají svůj standard. To bych snad mohl taky.
Z čeho máte největší obavy?

Právě z toho, že hřiště nebudu znát.
Jaké jsou vaše nejslabší stránky?

Asi celková nenatrénovanost. S taktikou či psychikou by to nemuselo být tak špatné, mám už docela dost zkušeností, hraju dlouho. Samozřejmě se nějaká rána nepovede, ale to se stane každému.
A nejsilnější stránky?

Asi celková stabilita výkonů. Žádné velké ústřely jsem v posledních letech neměl. Na tom bych mohl stavět.
Budete se s někým před hrou radit? S kolegou-trenérem?

Já trenéra nikdy neměl, takže ne. Jedině snad, že kedyho by mi měl dělat syn Filip. Má hendikep 1, tak s ním budu něco konzultovat.
V čem by vám mohl nejvíc pomoci?

Možná nějaké psychické povzbuzení v horších chvilkách. Je dobré mít vedle sebe někoho, kdo asi tuší, jak se cítíte. Je navíc docela kliďas.
Zkuste si dát jednu trenérskou radu před zápasem...

Každopádně být ve všech směrech co nejpřesnější. To je základ, bez něhož nejde hrát dobře. A neztrácet zbytečně rány, což s tím taky souvisí. Hodně hráčů spekuluje, vymýšlí, a když pak zahrají, jsou překvapeni, co vyprodukovali za ránu. A chtělo to přece zahrát tak jednoduše, obyčejně – jako vždycky.



JAN JUHANIAK: narozen 3. 12. 1955 v Ostravě. Golf hraje od čtrnácti let, začínal na hřišti v Šilheřovicích, nejprve jako kedy. Vystudoval strojní průmyslovku, posléze pracoval jako mistr odborného výcviku, po přechodu do Prahy od r. 1985 jako správce budov. K jeho nejlepším amatérským výsledkům patří vítězství na Mezinárodním mistrovství juniorů v půlce 70. let, v roce 1985 se stal mistrem republiky na rány. Profesionálem je od roku 1991. Jako trenér působil v první polovině 90. let v Rakousku, pak trénoval na Karlštejně. V Motole trénuje od roku 2000 dodnes, spolupracoval i s Beřovicemi. V 90. letech hrál na turnajích Challenge Tour a European Tour, které se pořádaly v Česku. Je několikanásobným účastníkem soutěže ME družstev Teaching PRO's. Od roku 2000 neopustil první desítku závěrečného Order of Merit PGA Czech, v roce 2004 skončil na třetím místě. V současné době vede žebříček seniorské profesionální túry v ČR. V loňském roce vyhrál turnaj z české profesionální série Czech National Pro-Am na Mnichu a byl nejúspěšnějším jednotlivcem na ME Teaching PRO's ve Španělsku. Kromě golfu se věnuje sportu jako celku, rád si zajde na dobrý fotbal, hokej i basket. Kdyby měl amatérským hráčům dát jednu radu, tak by zněla: „Doporučuji věnovat se vyváženě všem činnostem, které se hráčům hodí na hřišti. Nejen pálit jeden balón za druhým na drivingu do sebezničení.“


Související články:

Andrej Halada: TURNAJ ŠAMPIÓNŮ NA ROZTĚŽI: STAŇ SE KEDYM! (Reflex online, Zelený Baull 160, 27. 5. 2008)


Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.