Zelený Baull 156 / Golf může být levný, ale není

Zelený Baull 156 / Golf může být levný, ale není

Zelený Baull 156 / Golf může být levný, ale není

Nejfrekventovanější otázka negolfistů zní: je golf drahým sportem? Vždycky odpovídám: golf patří do skupiny dražších sportů, stejně jako třeba lyžování. Výbava na golf sice za posledních pět let výrazně zlevnila, ale provozní náklady naopak stále stoupají.


K tomuto článku mě inspiroval pohled do ceníků českých hřišť pro tento rok. Jsou tam většinou částky vyšší než loni. Za víkendovou hru na převažujícím typu tuzemských hřišť, české devítce, dáte při hře na osmnáct jamek nikoli pět či šest stovek, ale sedm či osm. Jsou i levnější hřiště, ale jejich kvalita už nebývá ideální. Zahrát si osmnáctijamkové hřiště o víkendu pod tisíc korun už moc nejde, takových je pár. Pokud chcete hrát na skutečně kvalitním hřišti, pak si připravte dvanáct set a více korun. A pokud pojedete hrát ve dvou, pak vás taková zábava i s cenou za benzín, obědem a kávou vyjde na docela slušný majlant. Nevím jak vy, ale já na to, abych takhle trávil každý víkend, nemám. Teda: měl bych, ale to bych pak neutrácel za nic jiného než za golf.
Dávat tisíce za fýčka na Konopišti, ve Varech, Mariánkách, Ypsilonce atd. je samozřejmě jeden pól a myslím, že takhle hraje golf jen menšina hráčů. Druhým pólem je ale situace tzv. levného golfu. To jest: stanete se členem „obyčejného“ klubu s nenáročným devítijamkovým hřištěm, které je kousek od vašeho bydliště. Neplatíte skoro nic za dopravu, roční hrací poplatek bohatě odehrajete už v květnu a jídlo si v restauraci taky nedáte, maximálně tak limonádu. Ano, i takto se golf dá provozovat. Jenže tím možná o něco přicházíte. Možná před sedmdesáti lety, kdy se autem tolik nejezdilo, byl golf sportem jedné klubovny, domácího hřiště. Dnes spočívá půvab této hry i v mobilitě hráčů, respektive v tom, že máte na výběr z mnoha hřišť.
Nepočítal jsem na korunu přesně, kolik mě golf za ty více než čtyři roky hraní stál. Ale kdybych počítal všechny utracené peníze za benzín, výbavu, fýčka, tak je to rozhodně šestimístné číslo. Ano, hraju a jezdím často, vím, že můj případ – projezdil jsem celou republiku, hrál na všech hřištích – je skoro extrémní. Ale vím taky, že jsem nikdy neplatil na velké osmnáctce první kategorie o víkendu. Vždycky jsem čekal, jestli mě někdo nepozve na nějaký turnaj. Prostě jsem si řekl, že tak bohatý nejsem, abych ty tisíce platil. Takže jsem klidně mohl utratit ještě víc.
Jestliže tedy někdo chce hrát golf „průměrně“, to znamená být členem klubu, občas vyjet někam jinam, hrát alespoň jednou týdně, pak ať se připraví na to, že ho to nebude stát málo. Nebude to hodně, ale z hlediska českého platového průměru to dost je. Někdo má měsíční limit na golf pět tisíc, někdo jen tři. Mít tisícovku ale stačí tak na jednu hru za měsíc a dvakrát drajving. (Přesné srovnání mám s cyklistikou: zatímco celodenní výlet na kole mě i s jídlem, pitím, dopravou vlakem vyjde na 300 – 400 korun, stejná celodenní golfová zábava mě i s jídlem a dopravou autem vyjde minimálně na tisícovku, ne-li víc.)
Je samozřejmé, že i v golfu si lze nalézt svou vlastní, levnější cestu. Existují mnohé výhodné časy pro hru (ale ne o víkendu), existují percentuální slevy a výhodné karty, existují kluby s nízkými poplatky atd. Všichni vědí, že Česko není bůhvíjak bohatá země, aby se tu rázem objevily desítky tisíc nových golfistů. Všichni se snaží nabízet i cenově výhodné služby. Jenže existuje nějaká spodní hranice a i ta je z hlediska českého průměru pořád dost vysoko. Prostě proto, že základem golfu je golfové hřiště a toto hřiště je drahé na vznik, provoz i údržbu.
Myslím, že golfistům, kteří už nějaký ten pátek hrají a občas se koukají do své peněženky, na své účty, neříkám nic nového. Všichni víme, že golf nás nestojí málo. Píšu tohle jen proto, že dneska je trochu módou říkat, že golf je skvělá a dostupná hra pro všechny. A to podle mne není celá pravda – je to pouze její část. Golf je dostupný pro ty, kteří dokáží jeho finanční nákladnost sladit s vlastními finančními možnostmi. A rodina, která disponuje dvěma průměrnými českými platy, má dvě děti, a všichni se rozhodnou hrát golf, by už musela docela uvažovat, jak to finančně vybalancovat. Nedivím se, že si pak koupí třeba kola namísto golfových holí.



Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.