Burian JE normální

Burian JE normální

Burian JE normální

Přišel mi mail od písničkáře Jana Buriana, ve kterém novinářům sděluje, že mu vychází knížka básní, a jestli o ni máme zájem, máme mu napsat. Nu což, pomyslel jsem si, spisovatelé to mají dneska těžké, nemají svá marketingová oddělení, a tudíž se musí snažit sami...


Ale Jana Buriana mám rád, líbí se mi jeho písničky, jeho moderování Magnesie Litery, některé jeho televizní pořady. Tak jsem mu napsal, že sice nevím, jestli o jeho sbírce něco napíšu (třeba mi bude připadat špatná), ale jestli chce, ať mi ji pošle.
Poslal a napsal, že mě rozhodně do recenze nenutí a stačí mu, když si ty básničky jenom přečtu.
Tomu se říká inteligentní marketing: nic vám necpu. To hnedka vyvolá zájem... Do knížky, která se jmenuje Ženy, muži a jiné básně (vydalo nakladatelství Galén), jsem se začetl. Něco se mi líbilo, něco méně, ale není to prázdné a zbytečné. Celkem jednoduché, srozumitelné příběhy ze života, jejichž – převážně osamělé – hrdiny vídáme všichni kolem sebe.
Ne, nebudu tu psát recenzi. Nejsem literární kritik specializující se na poezii. Jen přetisknu jeden text, který se mi asi líbil nejvíc. Připadá mi, že té hlavní hrdince rozumím. Možná je v ní něco z autora samého, možná i já se v ní trochu vidím. Často si taky kladu otázku: co je dneska normální a kdo je tu vlastně normální? Zdá se mi, že je to básnička, ve které je toho řečeno docela dost... Ale dost řečí. Tady to je:
NORMÁLNÍ HOLKA
Ema je normální holka
Jenom si nekupuje časopisy pro normální holky
Většinou si čte knížky
Snaží se dívat na svět aspoň trochu z výšky
Je to normální holka
Jen neposlouchá muziku pro normální holky
Většinou si zpívá sama
Nějakou divnou píseň která není známá
Normální filmy – to jsou pro ni muka
Někdo se normálně baví a ona při tom usne
Nemůže potkat normálního kluka
Normální chování jí často nepřipadá vkusné
Ema je normální holka
S normální odpovědí na otázku se nespokojí
Je to normální holka
To radši prochodí noc v parku nebo po pokoji
Je to normální holka
Někdy se vznáší tam kde jiní chodí pěšky
Je to normální holka
Jen o ní kdekdo říká: Ta to má těžký!