Velká auta pro všechny?

Velká auta pro všechny?

Velká auta pro všechny?

Indie bude vyrábět auto za čtyřicet tisíc korun. Hurá, křičí Indové. Cože? zdvihají varovně obočí ekologicky myslící lidé z vyspělého světa. Máme se tedy společně se všemi chudými radovat, že i oni si budou moci dopřát luxusu čtyř kol, anebo se máme kabonit, protože znečištění planety se tím ještě více prohloubí?


Viděl jsem na fotografiích to malé vozítko a uvědomil jsem si, že pro Indy bude znamenat to samé, co kdysi znamenal například VW Brouk pro Němce, Fiat 500 pro Italy nebo Citroen 2CV pro Francouze. A dokážu si představit, jak si statisíce Indů přivezou domů svého „broučka“, jak kolem něj rodina bude posvátně chodit, jak si ho budou hýčkat. I proto to těm Indům přeju.
Samozřejmě: až bude v Indii jezdit o sto miliónů aut víc a dalších dvě stě miliónů pojede po Číně, může to na zeměkouli vypadat jak v plynovém tunelu. Ale vím, že tento svět stojí na jednoduchých principech: člověk chce mít to, co má ten bohatší. Skoro nikdo se nespokojí jen s nutným životním málem. Nejen Evropané, ale i Indové a Číňani mají nárok na to jezdit auty.
Mě osobně třeba víc trápí fakt, že se v Evropě – po vzoru USA – prosazuje trend mít auto stále mohutnější, větší. Ano, mám na mysli oblibu SUV vozidel, neboli terénních aut, která ale do terénu skoro nikdy nevyjedou. Připadá mi podivné, že tyto vozy nejsou zatíženy tzv. ekologickou daní. Mají totiž vyšší spotřebu jak materiálu, tak benzínu či nafty. A přitom je paradoxní, že ač jde o velké vozy, jejich úložný prostor či místo pro posádku nejsou obvykle větší než u klasických kombíků. Je to jen otázka toho, že v takovém autě se někteří řidiči cítí tzv. bezpečněji, protože jsou obloženi větším množstvím hmoty. A možná mají i pocit větších pánů...
Ale zase jsme u toho, že člověk v sobě má zakódovánu touhu vlastnit stále víc a víc. Chceme větší a lepší dopravní prostředky, stejně jako chceme bydlet ve větších bytech a domech. A sebekriticky musím přiznat, že mně by to indické vozítko dneska už asi taky nestačilo.
Jestli nás ale toto chování dovede až do toho plynového tunelu, pak je možné jen říct: zasloužili jsme si to.