Hodnotící tabulka českých hřišť

Hodnotící tabulka českých hřišť

Hodnotící tabulka českých hřišť

Tento přehled rámcově napovídá, která česká hřiště jsou nejlepší. Tabulka vznikla jednoduše: u rubriky Česká hřiště jsem sečetl hvězdičkové hodnocení ze všech tří kategorií (sport, estetika a servis). Maximum bylo patnáct hvězdiček, tedy ve všech třech kategoriích plný počet hvězdiček (3x5).

Pro přehlednost a pro srovnání se čtenářským hodnocením (ve kterém je jen jedna komplexní kategorie) jsem také celkový počet hvězdiček vydělil třemi, čímž jsem získal výslednou známku: maximum je pět. Při hvězdičkování jsem se snažil mírnit osobní preference a dívat se na areály co možná nejobjektivněji. Berte nicméně tabulku jako vyjádření jednoho jediného hráče. I proto doporučuji půlbodové rozdíly vnímat spíše jako „statistickou chybu“ než jako nějaké zásadní vyjádření rozdílu.
V tabulce se na předních místech logicky umisťují osmnáctijamkové areály - sbíraly hodně bodů v kategoriích sport i servis. Devět jamek je prostě „jen“ devět jamek, ani designově to nebývají špičková hřiště, nenabízejí komplexní služby. Ale body mohly devítky získávat například v kategorii estetika, která hodnotí přírodní krásu areálu. Nejpočetnější je ovšem kategorie mezi 9 – 10,5 hvězdičkami (tedy např. třikrát tři hvězdičky, dvakrát tři a půl a jednou tři či jiné varianty), kam patří zhruba 40 % domácích hřišť. Jde o vcelku kvalitní český devítkový standard. A jeden pozitivní fakt: zatímco chvost tabulky je méně početný, její čelo je bohaté. V Česku je už dost velmi dobrých i výborných areálů.

15 hvězdiček (5,00)Karlovy Vary, Ypsilon
14,5 hvězdiček (4,83)Cihelny, Čeladná, Karlštejn, Mariánské Lázně
14 hvězdiček (4,66)Dýšina, Hazlov, Kaskáda, Konopiště, Kunětická Hora, Mnich, Ropice, Slavkov, Sokolov
13,5 hvězdiček (4,50)Nová Amerika, Olomouc, Poděbrady, Šilheřovice, Telč
13 hvězdiček (4,33)Mladá Boleslav
12,5 hvězdiček (4,16)Beřovice, Kořenec
12 hvězdiček (4,00)Darovanský Dvůr, Mstětice
11,5 hvězdiček (3,83)Hluboká, Malevil
11 hvězdiček (3,66)Hostivař, Terezín
10,5 hvězdiček (3,50)Bechyně, Čertovo Břemeno, Hodkovičky, Ještěd, Motol
10 hvězdiček (3,33)Barbora, Benátky, Karlovy Vary – Závodiště, Kravaře, Liberec-Machnín, Mladé Buky, Pardubice-Lázně Bohdaneč, Písek, Podbořánky, Rožnov, Semily, Svobodné Hamry, Štiřín
9,5 hvězdiček (3,16)Háje, Janov, Myštěves, Nová Bystřice, Svratka
9 hvězdiček (3,00)Alfrédov, Český Krumlov, Hrádek, Kostelec-Zlín, Luby, Stará Boleslav
8,5 hvězdiček (2,83)Cínovec, Grabštejn, Harrachov, Hořehledy, Lipno, Líšnice, Most, Prosečné, Teplá
8 hvězdiček (2,66)Autodrom Brno, Molitorov, Na Vrších, Slušovice
6,5 hvězdiček (2,16)Libouchec
6 hvězdiček (2,00)Třímany
5,5 hvězdiček (1,83)Krásný Dvůr