Zelený Baull 141 / Které české hřiště je nejlepší?

Zelený Baull 141 / Které české hřiště je nejlepší?

Zelený Baull 141 / Které české hřiště je nejlepší?

Když někomu řeknu, že jsem hrál na všech hřištích v Česku, obvykle následuje pochopitelná otázka: „A které je nejlepší?“ Odpovídám šalamounsky: „Těžko říct, protože každé hřiště má nějaké klady. A pro každého mohou být ty klady jiné.“ Ale pak přece jen vyřknu pár jmen.


Chcete-li vědět, jaká to jsou, pak vám předkládám následující tabulku. Měla by napovědět, jak vidím úroveň domácích hřišť – která hřiště jsou nejlepší, která v průměru a která pod ním. Tabulka vznikla jednoduše: u rubriky Česká hřiště, kterou najdete na baullovských stránkách, jsem sečetl hvězdičkové hodnocení ze všech tří kategorií (sport, estetika a servis). Maximum bylo patnáct hvězdiček, tedy ve všech třech kategoriích plný počet hvězdiček. Pro srovnání se čtenářským hodnocením (viz níže) jsem ještě celkový počet hvězdiček vydělil třemi, čímž jsem získal výslednou známku.
Při hvězdičkování jsem se snažil mírnit osobní preference a dívat se na areály co možná nejobjektivněji. Berte nicméně tabulku jako vyjádření jednoho jediného hráče. I proto doporučuji půlbodové rozdíly vnímat spíše jako „statistickou chybu“ než jako nějaké zásadní vyjádření rozdílu.
Jak vidno, jen dva areály získaly v mých očích absolutorium. Ypsilonku a Karlovy Vary bych tedy pravděpodobně jmenoval jako „nejlepší česká hřiště“.

15 hvězdiček (5,00)Karlovy Vary, Ypsilon
14,5 hvězdiček (4,83)Cihelny, Čeladná, Karlštejn, Mariánské Lázně
14 hvězdiček (4,66)Dýšina, Hazlov, Kaskáda, Konopiště, Kunětická Hora, Mnich, Ropice, Slavkov, Sokolov
13,5 hvězdiček (4,50)Nová Amerika, Olomouc, Poděbrady, Šilheřovice, Telč
13 hvězdiček (4,33)Mladá Boleslav
12,5 hvězdiček (4,16)Beřovice, Kořenec
12 hvězdiček (4,00)Darovanský Dvůr, Mstětice
11,5 hvězdiček (3,83)Hluboká, Malevil
11 hvězdiček (3,66)Hostivař, Terezín
10,5 hvězdiček (3,50)Bechyně, Čertovo Břemeno, Hodkovičky, Ještěd, Motol
10 hvězdiček (3,33)Barbora, Benátky, Karlovy Vary – Závodiště, Kravaře, Liberec-Machnín, Mladé Buky, Pardubice-Lázně Bohdaneč, Písek, Podbořánky, Rožnov, Semily, Svobodné Hamry, Štiřín
9,5 hvězdiček (3,16)Háje, Janov, Myštěves, Nová Bystřice, Svratka
9 hvězdiček (3,00)Alfrédov, Český Krumlov, Hrádek, Kostelec-Zlín, Luby, Stará Boleslav
8,5 hvězdiček (2,83)Cínovec, Grabštejn, Harrachov, Hořehledy, Lipno, Líšnice, Most, Prosečné, Teplá
8 hvězdiček (2,66)Autodrom Brno, Slušovice, Molitorov
6,5 hvězdiček (2,16)Libouchec
6 hvězdiček (2,00)Třímany
5,5 hvězdiček (1,83)Krásný Dvůr
V tabulce se logicky na předních místech umisťují osmnáctijamkové areály. Sbíraly hodně bodů v kategoriích sport i servis. Devět jamek je prostě „jen“ devět jamek, ani designově to nebývají špičková hřiště, nenabízejí komplexní služby. Ale body mohly devítky získávat například v kategorii estetika, která hodnotí přírodní krásu areálu. I proto mají celkově dost bodů pěkná hřiště: vrchovinové Čertovo Břemeno, lesní Bechyně či podhorský Ještěd.
Nejpočetnější je kategorie mezi 9 – 10,5 hvězdičkami (tedy např. třikrát tři hvězdičky, dvakrát tři a půl a jednou tři či jiné varianty). Patří sem zhruba 40 % domácích hřišť. Svobodné Hamry, Mladé Buky, Lázně Bohdaneč, Podbořánky atd., to je relativně kvalitní český devítkový standard. A je tu jeden pozitivní fakt: zatímco chvost tabulky je méně početný, její čelo je bohaté. V Česku je už dost velmi dobrých a výborných areálů.
Je zde ovšem i hodnocení druhé, tedy vaše, čtenářské. V rubrice Česká hřiště máte u každého areálu anketu s možností hlasování, přidělujete také hvězdičky (byť z technických důvodů je tu jen jediná komplexní kategorie). Hlasovat můžete jen z jedné adresy, což přispívá k objektivnímu výsledku. Vaše hlasování jsem si procházel na začátku ledna, kdy už byl seznam hřišť kompletní. Vypozoroval jsem, že hodně hlasujete pro hřiště dosažitelná z Prahy – Beřovice, Stará Boleslav, Hodkovičky atd. Hodně také hlasujete pro známá a atraktivní hřiště - vůbec nejvíc hlasů má Ypsilonka, hodně z vás hodnotilo i Karlovy Vary, Konopiště či Dýšinu. Překvapením je pro mě hojné hlasování pro Čertovo Břemeno.
V některých případech se vaše hodnocení shoduje s mým. Z těch hřišť, které už mají hodně hodnotitelů - a lze tedy hovořit o relevantním výsledku - si nejvýše stojí Karlovy Vary. Jim jste udělili v průměru 4,75 hvězdičky. Hned vedle je Ypsilonka s 4,60 hvězdičkami. Dobře si ve vašem hodnocení stojí i jihočeský Mnich s 4,47 hvězdičkami, rychle se mezi elitu vyšvihla Kunětická Hora: 4,38. Vysoko hodnotíte osvědčené resorty Konopiště (4,28) a Karlštejn (4,20), o něco méně si vás získala Dýšina, která je s 3,97 těsně pod hranicí čtyř hvězdiček. Poděbrady už vidíte „jen“ mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami: 3,60. Překvapuje mě nicméně, že i u takových hřišt jako je Ypsilonka či Karlštejn se našel alespoň jeden „nenávistník“, který hřišti udělil jen jednu hvězdičku. Tomu, přiznám se, moc nerozumím - tak blbá ta hřiště snad nejsou (i když blbce tam můžete potkat, ale za ně to hřiště nemůže). O oblibě Karlových Varů svědčí i fakt, že jim prozatím dáváte jen čtyři nebo pět hvězdiček, nic míň.
Jsou tu i čísla pro devítijamková hřiště. Vysoko si stojí Motol (3,77), vcelku se vám líbí i již zmíněné Čertovo Břemeno (3,57) nebo Beřovice (3,50). Přesvědčivé tři hvězdičky, přesněji 3,13 dáváte Staré Boleslavi, zatímco Líšnici hodnotíte už pod tři hvězdičky: jen 2,39.
Znovu připomínám, že jde o výsledky hřišť, které zatím dostaly nejvíce hlasů. Neznamená to tedy, že ostatní hřiště nemohou například dosud vedoucí Karlovy Vary předběhnout. Z naznačených průměrů mám pocit, že hlasování má smysl, je dostatečně objektivní.
Takže hlasujte dál, seznam je už úplný, najdete v něm každé české znormované hřiště (a navíc dvě „nestandardní“: Krásný Dvůr a Třímany). Zhruba někdy v půlce roku 2008, možná po prázdninách, až bude dostatek hlasů u všech hřišť, sestavím kompletní výsledky vašeho hodnocení. A vítězi pak můžeme předat titul Nejlepší české hřiště podle čtenářů Reflexu.