Zelený Baull 130 / Golfoví podvodníci aneb Dvořák for Family

Zelený Baull 130 / Golfoví podvodníci aneb Dvořák for Family

Zelený Baull 130 / Golfoví podvodníci aneb Dvořák for Family

Možná se k vám už dostala informace o tom, že ČGF svým rozhodnutím diskvalifikovala dva hráče na říjnovém amatérském turnaji Breitling for Bentley na Ypsilonce. Celý dopis ypsilonského ředitele Jana Jenčovského, v němž aféru podrobně líčí, je k dispozici na www.ygolf.cz.

Možná se k vám už dostala informace o tom, že ČGF svým rozhodnutím diskvalifikovala dva hráče na říjnovém amatérském turnaji Breitling for Bentley na Ypsilonce. Celý dopis ypsilonského ředitele Jana Jenčovského, v němž aféru podrobně líčí, je k dispozici na www.ygolf.cz. Ve stručnosti: flajt tvořený členy rodiny Dvořákových zde například zahrál na jamce č. 13 s Nearest to Pin hned tři rány, které se od sebe ve vzdálenostech lišily pouhé 2 centimetry – jamka je přitom dlouhá 183 metrů ze žlutých a 153 z červených odpališť.
Důvodem k diskvalifikaci však bylo to, že Vlastimil Dvořák přinesl výsledek 80 ran, přičemž ale hráč jdoucí za flajtem Dvořákových viděl, že dotyčný hráč jednu jamku ani nedohrával a tudíž nemohl přinést konkrétní číslo. Vlastimil Dvořák, jenž by se svými 80 ranami (při HCP 10,3) celý turnaj v kategorii do HCP 13,1 vyhrál, byl tedy diskvalifikován a spolu s ním i hráčka Elena Dvořáková, která mu dělala zapisovatelku. Za vítězství se mimochodem udělovalo domácí kino Bang And Olufsen v hodnotě cca 50 000 korun.
Je to pikantní historka. Vlastimil Dvořák už totiž jednu patálii s podvádění má. V Mariánských Lázních ho na turnaji natočili, jak si vykopává míček nohou z nevýhodné pozice. Tento muž je přitom majitelem pražského hotelu Ambassador, kde se pravidelně konala konference České golfové federace. Jeho jméno navíc figuruje na seznamech spolupracovníků StB a Petr Cibulka se také na svých stránkách v minulosti podrobně věnoval způsobu, jakým dotyčný muž hotel Ambassador získal. Kromě rodiny Dvořákových se tak do nelichotivých souvislostí dostala i sama Česká golfová federace. Nedobrý stín to vrhá také na luxusní značky Breitling a Bentley, přesněji na hodinářství Dušák a Auto Exner, které turnaj pořádaly – v jejich kompetenci je totiž výběr hráčů a hostů, kteří budou na turnaj pozváni.
Prakticky od prvního okamžiku, co jsem začal hrát golf, slýchávám z mnoha stran, jak se na českých hřištích podvádí a hraje nefér. A nejen při turnajích s tučnými výhrami v hodnotě několika desítek tisíc korun, ale i při obyčejných HCP dnech či klubových mistrovstvích. Znám třeba historku z nedávného mistrovství ve Staré Boleslavi, kde jistá dáma hrála tak dlouho neúspěšně z bankru, až si míček prostě vykopla nohou. Anebo jsem zažil hráčku, která dala neúspěšný drajv pár metrů před sebe, načež míček sebrala a chtěla zahrát mulligana – prý proto, že ji při ráně rušil náš hovor. Taky jsem hrál s člověkem, který dvakrát zahrál do autu a pokaždé si z něj chtěl míč dropovat. Anebo jsem hrál s dvěma chlapíky, z nichž jeden omylem hrál z jiných odpališť, ale protože se mu rána docela podařila, jeho kolega se snažil celou věc odbýt slovy: „Přece nebudeme přísní…“
Ale v zásadě se s podváděním moc nesetkávám. Odehrál jsem za čtyři roky, co golf hraju, přes 50 turnajů, i těch s „hodnotnými“ cenami, a podvodníků jsem potkal pár. Navíc to jejich podvádění nebývá většinou tak okaté jako u výše zmíněných Dvořákových. Většinou se to má tak, že lidé neznají pravidla a chtějí udělat něco, co pravidla nedovolují a trestají: viz dropování z autu, založení za míček ve vodní překážce, nenahlášení provize atd. Praxe bývá taková, že dotyčného na chybu upozorníte, on si příště dá pozor, a kdyby si nechtěl dát, prostě ho jasnými slovy varujete. Nebo to jdete rovnou řešit s rozhodčím.
Co asi vede člověka k tomu, že hraje nefér? Je to prosté: touha vítězit, stát se na pár vteřin při vyhlašování středem pozornosti, jevit se lepším než ve skutečnosti jsem (tedy mít lepší HCP než na jaký hraju). Někdy je to obyčejná chamtivost, právě v případech, kdy se hraje třeba o zahraniční zájezd nebo nějaké lepší ceny. Opravdu absurdní je, že mnozí golfisté nebývají rozhodně žádní chudáci a to, co vyhrají, by si mohli bez problémů sami pořídit. Jenže dostat něco zadarmo, přijít snadno k nějaké hodnotě, to se vždycky hodí. A lidská ješitnost je nekonečná: už se vidíte na prvním místě výsledkové listiny, už se těšíte, až se číslice u vašeho jména změní z 23,5 na 21,1.
Čeští golfisté nejsou nějací „lepší“ lidé, ač by se za ně někteří rádi považovali. Bohužel všelijaké vychytralosti i vyložené podvody najdeme v celé dnešní společnosti. Najdeme fůru těch, kteří přišli k penězům za podivných okolností, a i slepý musí vidět, že mnoho takových lidí se po zbohatnutí pustilo do hraní golfu. Jestliže nejsou zrovna čistí v podnikání, proč by najednou měli být jak lilie při hře? Charakter člověka je přece jen jeden. Ne nadarmo se proto v anglosaských zemích říká, že pokud uvidíte svého obchodního partnera při hraní golfu podvádět, tak vás zaručeně podfoukne i v byznysu.
Související články:
Andrej Halada: ZELENÝ BAULL 132 / DALŠÍ ZÁKRUTY AFÉRY DVOŘÁK (6. 11. 2007)
Andrej Halada: PODVÁDÍ STB I PŘI GOLFU? (25. 10. 2007, Reflex č. 43/2007)