Anička a její lidé

Anička a její lidé

Anička a její lidé

Už jsem se v tom úplně ztratil. Ne že by mě coby mediálně poněkud otupělého člověka (to víte, profesionální deformace) kauza týraného chlapečka nějak moc trápila, ale přece jen to je příběh ojedinělý, tudíž přitahující pozornost. Zpočátku jsem se ho snažil sledovat...

, ale když jsem zjistil, že nejsem schopen si zapamatovat jméno chlapcovy matky, tudíž nevím, zda je to jeho matka, či teta, navíc netuším, která babička nebo prababička koho vychovávala (a nebyl to náhodou Cimrmanův Dědeček?), jestli sestra není bratr a co na to otec (nebo taky Syn, Otec a Duch Svatý), tak jsem rezignoval.
Nepomohly mi ani některé české deníky, jež přinesly v poměrně složitých schematických kresbách rozklíčovanou celou rodinu. Že vám to připomnělo tatáž schémata, jež popisovala svého času „rodinu“ v seriálu Nemocnice na kraji města II? Tedy kdo s kým bude mít jaký vztah? No, on je to taky takový seriál, tahle Anička a Ondřej na kraji Kuřimi.
Jak se vlastně k celému problému postavit? Mám soucítit s týraným děckem, mám dštít oheň a síru na stát, který není schopen ochránit malé děti, mám proklínat sekty, které člověka chytí a nepustí, mám si myslet, že všichni dospělí okolo Ondřeje jsou zrůdy či lháři? Vážně nevím, a protože na světě jsou i jiné věci hodné pozornosti, causu Anička + Ondřej jsem z mysli vypustil. Někdo možná řekne, vytěsnil. Ale kdyby se měl člověk zabývat všemi týranými dětmi celého světa, zbláznil by se.
V celém příběhu je zatím mnoho neznámého, ale je pravděpodobné, že bílá políčka se brzy zaplní. Teď láká příběh tím, že neznáme motiv, neznáme všechny pachatele. Ale až budou odhaleni, Anička a Ondřej rychle upadnou do zapomnění. Objeví se nové šokující příběhy. To je asi i jádro toho, proč mi vlastně připadá zbytečné ten příběh sledovat. Nějak nevím, jak se z něj poučit, co obecného přináší. O světu říká, co člověk stejně dávno ví: lidé jsou různí a někdy bývají docela divní. A že stát málo dbá na ochranu dětí? Že už dávno mělo být úředníkům jasné, že tu něco nehraje? Jenže když se ani dnes ještě nedaří policii ani médiím pořádně odhalit spletitou historii téhle rodiny, jak mohli něco takového rozkrýt obyčejní úředníci?
Jediné, nad čím se zamýšlím, je to, jak se k téhle cause vlastně mají stavět seriózní média. MF Dnes ji prodává hned na první straně, také Česká televize se snaží. Nevím, jestli to tak má být. Spíš mi připadá, že tenhle příběh je jako dělaný pro bulvár. Je totiž taky hodně přízemní.