Zelený Baull 104 / Několik návrhů, jak změnit golf

Zelený Baull 104 / Několik návrhů, jak změnit golf

Zelený Baull 104 / Několik návrhů, jak změnit golf

Měl bych několik návrhů, jak změnit současný golf. Jsou to sice trochu kontroverzní nápady, ale jak uvidíte, nepostrádají občas racionální jádro. Je mi jasné, že žádný z nich asi nebude realizován. Ale přesto mám dojem, že nejsem sám, koho podobné věci napadají.


Omezte počet holí v begu. Vždycky jsem si kladl otázku, proč zrovna 14 je právě ten maximální počet holí, které smíte mít při turnaji v begu. To číslo je nahodilé, nemá žádnou logiku. Navrhuji proto snížit počet maximálně na 10. V prvé řadě tím ušetříte peníze, nebudete muset kupovat tolik holí. V druhé řadě ušetříte hodně fyzických sil, protože budete na zádech či na vozíku tahat skoro o třetinu méně. A za třetí vás menší počet holí bude nutit ke kreativnější hře. Nač mít čtyři vedžky, když vlastně stačí jen S a P? Nač mít v begu hybrid a tři dřeva, když by stačila jen jedna hůl na dlouhé a jedna na nejdelší vzdálenosti? Kolik hráčů hraje s holemi nižšími než je pětka stabilně a často? Prostě: deset holí a konec. Bohužel se tenhle nápad asi nebude realizovat, protože výrobci holí by přišli o gigantické zisky.
Zrušte driver. Ano, všichni ho máme, všichni milujeme ten pocit, kdy nám míček letí přes dvousetmetrovou hranici, ale ruku na srdce: s jakou holí nejvíce šlajsujete? Kolik ran vám přidá nepovedený ústřel, který letí třicet metrů od středu ferveje? Driver je krásná hůl, ale přesto říkám: zrušte ho. Nejnižší přípustný lof by byl 15 stupňů. Driver je totiž nejen nejméně spolehlivá hůl v golfistově begu, ale zároveň je i největším okradačem peněžek všech golfistů na světě (nikdo mi dosud nevysvětlil, proč ta kovová bambule na umělé hmotě s gumou na rukojeti stojí přes 10 000 korun). Zrušením driveru se také rázem vyřeší problém se stále se zvyšující délkou ran, která dělá problémy majitelům hřišť. Nač stále prodlužovat hřiště? Stačí zkrátit rány.
Zmenšete grýny. Některé dnešní grýny vypadají jako heliporty pro vrtulníky. Není vcelku problém se na ně trefit, když mají rozměry 30 krát 30 metrů. Golf, jehož podstatou je úder holí a míček letící vzduchem, se ale pak mění v dráhový golf, jehož podstatou je dostat míček do jamky pomocí patru. Menší grýny by opět vedly k větší hráčské vynalézavosti, protože by golfistu nutily zvládnout jak dlouhé přihrávky do grýnu, tak kratší hru v případě, že jste grýn minuli. Patování je docela nudná věc, takové čipování je už mnohem zábavnější a kreativnější. Menší grýny by byly také stavebně levnější, vyžadují samozřejmě i menší péči. Golf by se více přiblížil svým kořenům, protože v minulosti byly grýny mnohem přírodnější.
Zrušte omezení týkající se oblečení. V USA se to už tak nebere, ale v Evropě ano a v Česku také. Jaký je rozdíl mezi tričkem s límečekem a bez límečku? Skoro žádný. Límeček je sice hezký, ale je to k otravě ve chvíli, kdy si chcete jít zahrát a třeba doma zrovna žádné čisté triko nemáte. Smysl límečku ostatně narušil už stojáček, což je takový půl-límeček. A v zimě stejně hrajete v bundě, tam je už úplně jedno, co pod ní máte. Límeček v golfu je stejný anachronismus jako bývalo bílé oblečení na tenis.
Hrát v džínách? A proč ne? V džínách se už hraje, jen nemohou být modré. Opět mi tu tedy chybí logika: proč modré džíny ne a černé nebo bílé ano? Plátěné či jiné kalhoty jsou sice možná hezčí, elegantnější, ale copak je golf módní molo? A co když si někdo vezme plátěné kalhoty, ale ty s mnoha kapsami na bocích, co je nosí puberťáci? Anebo by si vzal rovnou maskáčové kalhoty? Ty se přece hodí do přírody, ne… Mně osobně je úplně jedno, v čem hraje můj parťák, hlavně že nezdržuje a nevede pitomé řeči.
Zrušte vstupní poplatky při vstupu do klubu. Anebo je alespoň omezte na minimum. Tohle je taková česká chytristika: když se chcete stát členem nějakého klubu, zaplatíte tzv. vstupní poplatek, který má výši obvykle několik desítek tisíc korun. Co za ně ale dostanete? Jedním slovem: nic. Logické by bylo, že zaplatíte při vstupu nějaký menší manipulační poplatek a pak platíte roční příspěvky. Vstupní poplatek má smysl tam, kde jde o privátní hřiště, poplatkem si tak kupujete exkluzivitu. Ale všechna české hřiště jsou tzv. semiprivátní či veřejná. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale tvrdím, že institut vstupního poplatku podporuje golfové snobství. Neboť za ty desítky tisíc neobdržíte skutečně nic jiného než plastikovou kartičku s názvem klubu. Žádný lepší klubový život si tím rozhodně nekoupíte. Každý hráč si snadno spočítá, že vstupní poplatek obvykle „umoří“ za dlouholeté členství v klubu. A málokdo ví, jestli golf bude i nadále hrát dostatečně často. Mnohé kluby pochopily, že logika vstupního poplatku ve svém konečném důsledku jde proti ekonomice klubu, v širším hledisku pak brání přílivu nových lidí do golfu obecně. Jen tento sport zbytečně prodražuje. A proto vstupní poplatky vůbec nemají, anebo jsou minimální. A to je dobře.