Zelený Baull 100 / Kluby a jejich přibývající (i ubývající) členové

Zelený Baull 100 / Kluby a jejich přibývající (i ubývající) členové

Zelený Baull 100 / Kluby a jejich přibývající (i ubývající) členové

Víte, který český golfový klub je nejúspěšnější v „náboru“ nových členů? A kterému klubu za poslední rok ubylo nejvíce členů? A o kolik členů se rozrostly kluby průměrně? Na všechny tyhle otázky mi odpověděly dva materiály, které se rozdávaly na konferencích ČGF. Na té letošní a loňské. V obou je totiž seznam všech klubů ČGF s počty jejich členů. Jednoduchým srovnáním loňských a letošních čísel jsem se dostal k následujícímu poznání.


Nejprve celkový počet členů: na počátku roku 2006 registrovala ČGF 26 620 záznamů hráčů, na počátku roku 2007 už to je 32 159. Jsou zde ale započítána i dvojí členství – a také všechny následující čísla týkající se klubů zahrnují dvojí členství. Ve skutečnosti tedy není v Česku v současnosti golfistů přes 32 000, ale odhadem asi jen 28 000.
Loňský rok začínala ČGF se 103 kluby, letos už se 112 (a na konferenci bylo přijato dalších 13). Vzhledem k rostoucímu počtu hráčů se podařilo z oněch 112 klubů většině z nich rozšířit za loňský rok svoji členskou základnu. Nicméně některé kluby členy ztratily, mají méně hráčů. Jde celkem o třináct klubů. Například o šestnáct členů méně než v roce 2006 mají nyní Benátky nad Jizerou (loni 311, teď 295). Dvacet šest členů ztratil také Erpet (stále má slušných 499). Ztratila i Nová Bystřice (–46 členů, nyní 532), kupodivu i Mariánské lázně (–17, nyní 631).
Největší úbytek ovšem vykázaly podle statistik ČGF Svobodné Hamry: z 578 hráčů spadly na 408, tedy o plných 170 hráčů. Číslo se výrazně vymyká průměru, ale jde o důsledek ukončení meziklubového členství mezi Svobodnými Hamry a štiřínským klubem, které navíc proběhlo už před dvěma lety a ČGF výsledky zaznamenala až nyní. Jiné úbytky jsou už v "normě", například u Nové Bystřice – tento klub jako první u nás zaváděl velmi levné členství, nalákal mnohé hráče z odlehlých krajů, a nyní, když už jsou levná členství i jinde, hráči logicky odcházejí. Je otázkou, zda úbytek v Benátkách neovlivnila o něco levnější a blízká Stará Boleslav, která člensky naopak velmi rostla (viz níže).
Členové také ubývají některým klubům, jenž disponují poněkud nestandardním hřištěm. To je případ jak Krásného Dvora (hřiště má jen šest neznormovaných jamek), který ztratil 2 členy (loni 100, nyní 98), Slušovic (–12 členů, nyní 88) nebo Harrachova (–10, nyní 102).
Jak ale bylo řečeno, většině klubů členové přibývají. Pokud jde o dynamiku růstu, tedy jak rychle rostla členská základna klubu v porovnání s loňskem, je jasné, že nejlépe si vedou nové kluby s novým hřištěm. Mít možnost hrát na „vlastním“ je – vedle nízké ceny za členství – vždy velkou motivací pro vstup členů. Těžko naopak čekat, že by například Karlovy Vary zvýšily svou už dost početnou základnu dvojnásobně.
Není tedy divu, že rekordmany v nárůstu jsou relativně nové kluby Telč a pražský Hostivař. Především ten druhý je na tom opravdu skvěle. Zatímco na počátku roku 2006 měl klub 167 členů, letos už jich má 781! To je více než čtyřnásobný růst. Jejich devítijamkové hřiště otevřené v létě 2006 je přímo v Praze, je tedy pro hodně hráčů snadno dostupné. Naopak na drsně malebné Vysočině moc golfistů zatím není, ale přesto Telči vzrostl počet členů z 58 na 299. To je více než pětkrát. Osmnáctijamkové hřiště tu funguje od jara 2006, klub nabízí cenově velice výhodné členství, které se pohybuje v řádech jen několika tisíc korun. Ano, o peníze jde až v první řadě… Důkazem budiž další klub s velkým nárůstem a novým hřištěm: Hořehledy u Rokycan. Domácká devítka, kde cena členství je srovnatelná s cenou v CMR, takže z loňských už tak solidních 307 členů se klub rozrostl na 529 členů. Velice slušný nárůst zaznamenali v již zmíněné Staré Boleslavi, mají teď téměř dvojnásobné členstvo: ze 119 šli na 235.
Nárůsty ovšem zaznamenaly i některé tradiční kluby. Kupříkladu Nová Amerika stále těží ze své chytré politiky „nulových“ vstupních poplatků. Mají už 1 259 členů, nárůst o 111 členů. Hlad po golfu ve východních Čechách dokazuje i nárůst o 184 členů v případě Park Golf Clubu Hradec Králové, o 109 členů si polepšil také nedaleký Myštěves. Výrazný přiliv mají v Ropici na severní Moravě, o 150 členů (nyní celkem 731), i to je možná příčinou, proč Šilheřovicím ubylo 17 členů. O 244 členů navíc mají ve Františkových Lázních, lze ale předpokládat, že tam jde především o německé hráče. Hráčů přibylo i na jihu Moravy, Golf Club Brno s hřištěm v Jinačovicích má nyní 1 116 hráčů, o 264 víc než loni. Že bohatých není u nás málo, dokazuje karlštejnský klub. Vstupní poplatek 200 000 korun tu loni složilo 118 nových členů (tedy pokud poplatek nesplácejí třeba brigádou na stavbě nové devítky). Karlštejn se tak se 774 členy řadí k pouhé dvacítce klubů, jejichž počet členů přesahuje číslo 500.
Vůbec nejpočetnějším klubem je nicméně ten, který patří k levným a který je orientován na většinového, nikoli exkluzivního hráče: Malevil. Tady mají celkem 1 362 členů. Tisícovku ještě překročily již zmíněné kluby Nová Amerika a Golf Club Brno. Hodně členů mají také na Austerlitzu (799, letos +13), v Karlových Varech (854, +35), na Konopišti (700, +35), v Poděbradech (636, +8), v Praze-Motole (709, +40). Jde vesměs o drahá či dražší hřiště, ale také kvalitní či s tradicí.
Většina klubů si průměrně polepšila o několik desítek hráčů. V Bechyni o 93, v Cihelnách o 41, na Grabštejně o 31, v Lubech o 16, v Podbořánkách o 39, v Semilech o 21, v Sokolově o 52, na Darové o 7, i stařičká Líšnice přibrala 19 nových členů, na Čertově Břemeni přibylo 21 hráčů, na Ypsilonce 23. Téměř padesátka klubů má dnes zhruba mezi 100–400 hráči. Jednoduchým vydělením počtu hráčů počtem klubů se dostaneme k průměru cca 300 hráčů na klub. Ve skutečnosti je to ale méně, opět zdůrazňuji, že statistika při veškerých výpočtech pracovala i s dvojím členstvím.
A kuriózní miniatury nakonec: European Golf & Country Club, který byl na konferenci letos vyloučen, měl pouhé tři členy. Tři členy má i prostějovský klub, čtyři mají na Farmě Michael u Slap. Pět členů je na Kladně. A po čtyřech členech má jak Golf Klub České Budějovice, tak jeho „soused“ Golf & Country Club České Budějovice. Při tak široké základně by už skoro mohli vytvořit Jednotné golfové družstvo České Budějovice.