Zelený Baull 98 / Show, jaká je jen jednou ročně

Zelený Baull 98 / Show, jaká je jen jednou ročně

Zelený Baull 98 / Show, jaká je jen jednou ročně

V pražském Veletržním paláci teď sídlí bohulibá Národní galerie, ale vždycky, když se na zdejší sbírku českého umění 19. a 20. století jdu podívat, mám dojem, že se sem příliš nehodí. Palác je jednou z nejkrásnějších staveb českého funkcionalismu, a protože se jmenuje Veletržní, k jaké funkci je tedy především určen? Samozřejmě, že k pořádání veletrhů!


Palác bez obchodního a veletržního hemžení působí poněkud chladně a prázdně. Když se však podíváte na prvorepublikové fotografie, vidíte, jak živo tu bývalo: místnosti, patra i ochozy plné lidí, firem, zboží i reklamy.
Ale i dnes mám alespoň jednou v roce dojem, že „Veletržák“ skutečně oživá. To když se v něm koná každoroční golfový veletrh Golf Show. Letos to bude už po dvanácté, co se uskuteční - od soboty 17. března do pondělí 19. března, vždy od desíti ráno do šesti večer (v pondělí do pěti). V prvních letech jeho existence o žádnou velkou „show“ nešlo, ale zhruba od přelomu tisíciletí výstava nabírá na rozměrech, významu i zájmu návštěvníků. Především v minulém roce působila Golf Show, která se rozkládá v přízemí Veletržního paláce, opravdu „plným“ dojmem. Nešlo jen o velkou dvoranu, která bývá vyhrazena firmám nabízejícím golfové zboží a oblečení, ale také o přilehlé prostory, kde měly své stánky kluby, cestovní kanceláře, prezentovaly se tu regionální sdružení atd.
„Když jsme s Golf Show v půlce 90. let začínali, šlo hlavně o to, aby lidé z oboru měli šanci vyměnit si během pár dnů informace, potkat se,“ říká zakladatelka a pořadatelka akce, někdejší československá golfová mistryně Amara Zemplinerová. „V prvních letech se také nabízely například sekačky na trávu, byli tu zástupci prodejců golfových trenažérů atd. Jak se rozšiřovala členská základna golfu a přibývali hráči, objevovalo se čím dál víc prodejců nabízejících běžný golfový sortiment. Další zlom podle mého soudu nastal loni, kdy na výstavu začali chodit i lidé, kteří golf zatím vůbec nehrají, chtěli by začít a Golf Show jim posloužila jako první informace. Loni také přišlo na výstavu nejvíc návštěvníků, téměř tři tisíce, bylo tu nejvíc vystavovatelů, přes stovku.“
I letos ukrojí Golf Show z plochy Veletržního paláce nové stovky metrů čtverečních. Výstava by měla být největší ve své historii, bude nejen ve velké dvoraně a protější hale, ale pokračuje i v zadních prostorách a rozšíří se dokonce do podzemí Paláce, kde bývalo kino. Tady bude největší novinka letošního ročníku: driving range se sedmi odpališti. Hrát se bude do sítě vzdálené zhruba dvacet metrů, driving dal také heslo letošnímu ročníku: „Přijďte si dát své první golfové rány…“ I z hesla je zřejmé, že se výstava orientuje na ty, kteří golf zatím nevyzkoušeli. Na drivingu by měli být k dispozici i profesionální trenéři, tři z odpališť budou vyhrazena úplným začátečníkům. Mezi vystavovateli se objeví stálí hosté, ale také několik nových firem, které nabízejí golfové vybavení. Klubů by se tu mělo prezentovat přes dvacet. A silné zastoupení bude mít opět golfová turistika, domácí i zahraniční.
Veletržní palác je v mnoha ohledech ideálním místem pro golfové setkání. Budova má svou eleganci a styl, je důstojná a příjemná. Ale přeci jen není nafukovací. Amara Zemplinerová také říká, že pokud se bude český golfový svět rozvíjet současným tempem, pak Veletržní palác brzy nebude stačit pojmout všechny vystavovatele. Už teď si proto klade otázku, kam s Golf Show do budoucna?
Ale to návštěvníci zatím řešit nemusí. V tuhle chvíli si mohou zajet ke Strossmayerovu náměstí v Praze 7 a těšit se golfem i krásou funkční architektury.