Zelený Baull 97 / I čeští poslanci mají svůj golfový klub

Zelený Baull 97 / I čeští poslanci mají svůj golfový klub

Zelený Baull 97 / I čeští poslanci mají svůj golfový klub

Každoroční konference České golfové federace nebývá zrovna shakespearovské drama. A nebylo tomu ani tuto sobotu v pražském hotelu Ambassador. „My sem jezdíme, abychom dali vědět, že existujeme. Posedíme, popovídáme, najíme se a pinďulínem jedem zase domů…“ řekl mi jeden z bodrých delegátů, prezident moravského golfového klubu. S pendolinem ale vyjádřil jen částečnou spokojenost - prý si v něm nejde moc pohodlně natáhnout nohy.


Pro novináře jsou konference ČGF informačně nosné především ve chvíli, kdy jsou přijímány nové kluby. I letos se jich hlásilo dost, celkem patnáct. Ještě před hlasováním ale svou přihlášku stáhl Forest Golf Club Klánovice. To je ten klub, který plánuje na místě někdejšího hřiště v Klánovicích, jenž bylo zrušeno komunisty v 50. letech, postavit hřiště nové. Loni už obnovil klánovickou klubovnu, zřídil tu driving a malý tréninkový areál. Proč tedy nakonec o členství neusiloval? Oficiálně kvůli problémům se stavbou hřiště (zřejmě k ní ani v nejbližších letech nedojde - více o celé cause v Reflexu 10/2007, který vychází tento týden). V kuloárech se ale šeptalo, že klub prý dosud nezaplatil celou částku, za kterou od Golf Clubu Praha koupil klánovickou klubovnu. A tudíž se raději vyhnul nepříjemné konfrontaci, která by ho při přijímání na konferenci čekala.
Nakonec bylo přijato třináct nových klubů, dohromady jich má ČGF už 124. Jeden – prachatický – přijat nebyl, jeho delegát se ani neobtěžoval dostavit se. Z nových klubů stojí za pozornost například Private Golf Club Beroun s osmnáctijamkovým hřištěm u Berouna, jehož architektem je spolutvůrce karlštejnského hřiště Les Furber. Hřiště bude otevřeno už letos (první devítka), ale je určeno jen členům klubu, kteří budou zároveň majiteli nemovitosti v areálu. Hrát tu ale budou moci i hosté členů. Novým členem ČGF se stal také klub, jehož delegát rovnou přiznal, že stavba hřiště či drivingu není jejich cílem. Tím klubem je Golf Club Parliament Czech Republic neboli klub českých poslanců a senátorů. Ti naši skromní, nenápadní, pracovití, čestní zástupci lidu, kteří se mohou pyšnit mnoha výhodami, už tedy mají i vlastní golfový klub… V novém časopisu ForGolf jsem se v rozhovoru s činovníkem klubu dočetl, že je to prý takové kamarádské sdružení asi dvaceti lidí-politiků, kteří jsou stejně členy v jiných klubech. Klub založili i proto, aby se mohli lépe „organizovaně“ účastnit golfových soutěží. Na nedávném Parlamentním mistrovství Evropy bylo ostatně družstvo našich poslanců druhé.
Když byl klub přijímán, měl jsem na jazyku otázku, zdá má opravdu smysl, aby se tohle pracovně-kamarádské společenství hlásilo do ČGF. V Podmínkách pro přijímání do ČGF totiž například stojí, že klub musí mít vyřešené uživatelské vztahy k určitému areálu, musí být splněny podmínky pro samostatnou existenci ve vazbě na golfové hřiště atd. Jenže novináři jsou jen hosty konference, nemají právo vstupovat do diskuze. Že ale nejen mne přepadaly pochybnosti o statutu klubu, o tom svědčilo hlasování o jeho přijetí. Zatímco většina nově přijímaných klubů prošla hlasováním hladce se ziskem okolo 250 hlasů z téměř 300, klub poslanců dostal jen 183 hlasů. Byla to ale nadpoloviční většina, klub byl přijat. O zvláštnosti klubu si hlasující určitě mysleli své, ale nakonec asi pragmaticky usoudili, že nebudou „své“ politiky dráždit.
Členové Centrální mimoklubové registrace, zbystřete: hlasovalo se také o zvýšení ročních poplatků CMR o tisícikorunu. Návrh byl spíše jen nahozen bez předchozí debaty, ale plných 128 hlasů bylo pro. Našlo se však víc těch, kteří rozumně usoudili, že golf je beztak dost drahý sport, tak nač ho ještě zdražovat. Většina byla proti a tak CMR bude stále za 3 000 Kč ročně.
Hned na počátku konference řekl předseda ČGF Milan Veselý, že golf je jeden z nejdynamičtěji se rozvíjecích sportů u nás. V ČSTV dokonce zaujímá už dvanácté (!) místo v absolutním počtu hráčů. A třicáté osmé místo v počtu členů. Přítomný předseda ČSTV jeho slova potvrdil, ale zároveň poznamenal, že tu je ještě jeden sport, který golf v dynamice předčí: florbal. Nepochybně díky tomu, že se hraje na školách a že je levný.
Tedy poučení pro ČGF: Vzhůru do škol! Hole do každé lavice! Za dobré vysvědčení míčky zdarma! Protože až se o členství v ČGF bude vedle poslanců ucházet třeba Golfový klub žáků a přátel ZŠ Konvalinková, teprve pak bude možné říct, že golf je v Česku sport jako každý jiný.