Zelený Baull 89 / V zimním jarním podzimu

Zelený Baull 89 / V zimním jarním podzimu

Zelený Baull 89 / V zimním jarním podzimu

Je zima, nebo ještě neskončil podzim, anebo už začalo jaro? Abych pravdu řekl, po příčinách letošních meteorologických vrtochů nepátrám a užívám si hru venku. Zima není velká, teplota se v Praze a okolí pohybuje skoro pořád nad nulou, mnohá pražská i středočeská hřiště (Motol, Hodkovičky, Stará Boleslav, Benátky, Beřovice) jsou otevřená. Někde se platí menší poplatky, nikde se nehraje na zimní grýny, ale stále na letní. Ty jsou dokonce ve velmi dobrém stavu. A hřiště nebývají plná, takže je to vlastně ideální stav.


O hře v zimě jsem tu už před časem psal. Ale přelom roku 2006/2007 je opravdu výjimečný – někdy na začátku listopadu jsem si myslel, že s golfem venku je utrum, ale prakticky celý prosinec jsem chodil dvakrát týdně ven hrát. Většinou jen devět jamek, ale zase je hraju se dvěma míčky – takže taková zkrácená osmnáctka. Hřiště se dají obejít za dvě hodiny, jsou díky malému počtu hráčů prostupná, hru nezdržují úplní začátečníci a početné flajty. To je další plus zimního golfu: potkáte tu opravdu jen ty, kteří golf berou jako sport a ne jako společenské povyražení. Sportovci hrají rychleji. Ono to v chladnějším počasí ani moc nejde, když jdete rychle, zahřejete se.
Myslel jsem si, že chladnější počasí bude mít vliv i na kvalitu hry, ale není to tak úplně pravda. Starou Boleslav se mi s těmi dvěma míčky podařilo zahrát dvě rány nad par! Nikdy jsem tu tak dobrého výsledku nedosáhl. Ale faktem je, že hybnost je ve více vrstvách svetrů omezenější a míček také méně létá. No… Ono se to říká, že v chladnějším vzduchu míček doletí méně, ale já to neměřil. Rozhodně méně skáče po dopadu, na vlhčím povrchu se méně odráží a rychleji zaboří. Nicméně když hrajete kratší hřiště, na délce zas tolik nezáleží.
Na hřištích jsem v posledních týdnech zažil některé krásné povětrnostní okamžiky: obloha se například dramaticky mění, když fouká ostrý vítr a žene mraky. Slunce má zvláštní žlutoohnivou barvu, vytváří díky svému sklonu nekonečně dlouhé stíny. Golfová hřiště v tu chvíli vypadají úplně jinak, i proto, že stromy jsou zbavené zeleně. Je to zvláštní kontrast, vše okolo je totiž šedivé a hnědé, samé neveselé barvy, ale tráva fervejí je sytě zelená a svěží.
Nevýhodou je vlastně jen to, že se při hře občas obstojně zaděláte. Nohavice si zablátím skoro vždycky, někdy mi stříkne bahno i na bundu. Ale nestěžuju si. Indoorový golf je sice čistější a hole po něm rozhodně umývat nemusíte, jenže ten svěží venkovní vzduch, otevřený prostor hřiště, skutečná hra a ne sex s gumovou golfovou počítačovou pannou, to je to pravé.
Jestli jste hole už dávno zabalili, tak pokud tohle počasí vytrvá, zase je vybalte. Při pěti, sedmi nad nulou nemusíte mít na sobě žádné drtiče mrazu, stačí tři, čtyři vrstvy. Do bagu dejte půlku holí, ať se zbytečně netaháte, nezapomeňte na čepici, do termosky čaj a vyražte. Tahle zima golfistům přeje, ta příští bude určitě zase studená - tak to nepropásněte.