Zelený Baull 88 / Proč golfové sloupky v Reflexu?

Zelený Baull 88 / Proč golfové sloupky v Reflexu?

Zelený Baull 88 / Proč golfové sloupky v Reflexu?

Zhruba od začátku podzimu se golfové sloupky Zelený Baull objevují v hlavním menu na reflexovském serveru. Jako autor těchto sloupků samozřejmě sleduju i diskuzi, která se nad nimi občas rozvine. Někdy najdu i názor typu: „Jděte s golfem do prdele!“, popřípadě „Je to hra snobů a nevím, proč se jí v Reflexu vůbec věnujete…“ Nejsem tak naivní, abych si myslel, že následujícími řádky změním postoj některých čtenářů-negolfistů, ale přesto bych chtěl vyjasnit některé věci.


Tedy za prvé: proč vlastně golfové sloupky? Jednoduchá odpověď: protože golf hraju a zároveň je psaní mým povoláním. Spojuji v tomto případě dvě věci, tedy práci a hobby, profesi a zábavu. Podobně jsem psal v minulosti i o cykloturistice, to když jsem od půlky devadesátých let začal často jezdit na kole. Golf hraju od roku 2004, sloupky jsem začal psát v roce 2005, a spojení psaní a hraní mi připadá úplně samozřejmé. Navíc mě baví číst o golfu, baví mě jezdit po nejrůznějších českých hřištích, baví mě sledovat, jak se tahle hra rozvíjí. A připadá mi přirozené, že když tyhle informace do sebe nasaju, předám je nějakým způsobem dál.
Proč golfové sloupky na reflexovském webu? Reflex je otevřené médium, ať už jde o časopis nebo internetové stránky. Myslím, že golf na web Reflexu patří stejně, jako sem patří sportovní sloupky kolegy Pavla Kováře nebo marihuanově kuřácké J. X. Doležala. Kdyby některý kolega začal psát na web o rybářství nebo plastikovém modelářství, nikdo by mu v tom nebránil. V tom je síla i originalita Reflexu: píše se tu skutečně o všem. Zajímá vás tohle téma? Tak čtěte… Nezajímá? Nečtěte… Samozřejmě, že mezi čtenáři reflexovského webu není golfistů příliš, ale podle průzkumů návštěvnosti vím, že sloupek pravidelně čtou každý týden stovky čtenářů.
Další věc: vnímání golfu jako „snobské“ hry. Už jsem o tom několikrát psal, ale klidně se budu opakovat. Golf je v česku dnes módní sport, „nový a mladý“, s prudkou dynamikou rozvoje. Co přichází naráz a prudce, na to společnost často reaguje spíše negativně – lidé se rychlých změn a novot více obávají, než aby je vítali. Termín „snobská“ hra je proto trochu nepřesný – skutečných snobů je na golfu málo, protože snob je ten, kdo něco předstírá a drtivá většina golfistů nepředstírá, že je golf baví. Oni ho hrají skutečně rádi. Nicméně například projevy nadměrného pocitu důležitosti jsou na golfu vidět. Především na dražších hřištích potkáte chlápky, kteří sympatií pobrali asi tak jako MUDr. Rath. I on ostatně hraje golf…
Současné české golfové společnosti chybí především širší zastoupení všech sociálních vrstev, chybí tu více lidí z tzv. střední třídy, postrádám tu i víc vysokoškolských studentů, kteří zatím hrají třeba squash, floorball či tenis. Golf se sice rozvíjí rychlým tepmem, ale například s boomem cyklistiky v 90. letech se to nedá srovnávat. Tehdy se ježdění na - především horském - kole začaly věnovat desetitisíce, možná i statisíce lidí. Golf u nás sice také prudce roste, ale z hlediska přírůstku hráčů jen po třech až čtyřech tisícovkách ročně. Na konci roku 2006 hrálo golf v Česku asi 28 000 hráčů. Pro srovnání: na kole jezdí odhadem přes milion lidí, tenis hraje asi 250 000 hráčů.
Ale za to, jak je golf vnímán, nemůže. Hra sama o sobě je to pěkná, technicky náročná a takticky zajímavá. Je to spíše otázka tradice a celkového rozvoje, jaký postoj k němu společnost zaujímá. Například ve Skotsku, kde golf vznikl, je to lidový sport, jenž se pohybuje na úrovni našeho ledního hokeje. Stejně jako má skoro každý kluk v Česku doma hokejku, má ve Skotsku golfové hole. V USA je golf populární a samozřejmý jako u nás sjezdové lyžování, co do mediální pozornosti patří mezi nejsledovanější sporty (předčí i hokej nebo tenis). Ve Švédsku hraje golf přes půl milionu hráčů, kteří se vyrojili v posledních třiceti letech. V kontinentální Evropě se golf rozvíjí pomaleji, většinou v bohatších zemích. Stále tu patří mezi dražší sporty. Například v Rakousku ho hraje přes 50 000 hráčů, ale i tady není vnímán tak samozřejmě jako třeba fotbal nebo lyžování.
Když to shrnu, k čemu mi osobně golf je: naučil jsem se nový sport, poznal jsem díky němu několik fajn lidí, dostal jsem se do různých koutů Čech i Moravy, kde jsem zatím nebyl. Myslím, že golf mi pestřil život. Ale tak je to s každou činností, která člověka baví.