Zelený Baull 64 / Golf podle videa

Nepatřím k těm golfistům, kteří mají potřebu chodit k trenérovi každý měsíc, natož každý týden. Jednou za půl roku mi to stačí, a to si ještě po lekci říkám, že mi ty dvě rady rozhodně nestály za těch osm stovek. Zato jsem ale náruživým vyznavačem tzv. self či domácího učení. Mám už přes dvacet knih o golfu, z toho učebnic o švihu, patování, krátké hře atd. je asi tak polovina. Vždycky jsem si ale říkal, že bych chtěl vidět nějakou zevrubnou instruktážní videokazetu, DVD.

Jestlipak bych se podle ní něco naučil? V distribuci Golfprofi se teď objevily dvě golfová DVD. Tak jsem se na ně podíval…
První DVD se jmenuje Digitální škola golfu Simona Holmese a jsou to dvě a půlhodiny lekcí o všem: držení hole, švih, krátká hra, patování, hra z bankru atd. Jediným protagonistou je Simon Holmes, který v minulosti trénoval různé profesionální hráče (např. Nicka Falda) a dnes má vlastní golfovou akademii. Podle Holmesova pečlivého výkladu se naučí držet hůl asi opravdu každý, nicméně většinu věcí už pokročilejší golfista zřejmě bude znát - tohle DVD je určené spíše pro hráče začínající s golfem. Dobré mi přišlo to, že Holmes mnohokrát zdůrazní: základy švihu jsou stejné, ale jak konkrétně budete švihat vy, to záleží na vaší tělesné konstrukci.
Víc mě zajímalo druhé DVD, které se jmenuje Strategie Golfu s Robertem Karlssonem a Simonem Holmesem. Holmes si tu vzal na pomoc profesionála, šestatřicetiletého švédského hráče, který má na svém kontě celkem šest turnajových vítězství na European Tour a v současnosti je na 91. místě světového žebříčku. Společně projdou všech 18 jamek na jednom z hřišť, které vyrostly v poslední době okolo Berlína (hřiště designoval Nick Faldo). Je to rovinaté hřiště linksového typu, skoro bez stromů, ale s hustým rafem a bankry.
Z Karlssonovy hry si divák odnese základní taktické poučky, pochopí, co je to course managment. A také si potvrdí jeden poznatek, který asi všichni známe, ale ne všichni se jím řídíme: že není potřeba brát do ruky za každou cenu driver. Karlsson hraje na kratších čtyřparech většinou jinou hůl, železo, aby byl přesnější. Někdy samozřejmě také riskuje, to když si řekne, že zaútočí na birdie. Většinou se mu to vyplatilo, v tomto konkrétním případě zahrál nakonec celé kolo za 64 ran, což je skvělý výsledek. On sám to ale komentoval slovy: „Jak jste viděli, hlavně jsem dobře patoval…“
Když jsem se na tu zcela profesionální Karlssonovu hru s odpaly daleko přes 250 metrů a míčkem dopadajícím většinou na střed ferveje díval, říkal jsem si, že bych jednou chtěl vidět DVD, které by ukazovalo, jak hraje například golfista s HCP 18 a co dělá špatně. Trenér nebo profík by s takovým hráčem šel, nechal by ho hrát a komentoval by jeho hru – tedy především jeho chyby, ať už taktické či technické. Co by měl hráč dělat, když má například míček v těžké pozici? Vyplatí se mu míček dropnout s jednou trestnou nebo se pokusit hrát? Co dělat v hustém rafu – hrát šestkou rovnou na grýn, nebo vzít pičink vedžku a jen se snažit dostat ven? Co když mi v cestě stojí stromy – mám to zkusit přes ně, skrz větve, pod nimi, anebo to vzít okolo nich, ovšem s tím, že k tomu budu potřebovat dvě rány? Co dělat, když s driverem jsem už potřetí za sebou šlajsnul – mám to stále zkoušet, snažit se opravit techniku během kola, anebo prostě tuhle hůl už dneska vůbec nehrát?
Jednoduše: zajímalo by mě DVD, kde bych viděl svou vlastní hru a ze svých vlastních chyb bych se pak mohl poučit.
Nicméně i přes to, že jsem tím fanatikem „teorie“, ať už ji hledám v knihách nebo na DVD, je jasné, že skutečného zlepšení dosáhne člověk pouze tím, že bude hrát. Knížky i videoučebnice chápu spíš jako alternativu k trenérovi: kdo nechce platit někdy dosti vysoké sumy za lekci, kdo chce mít svého „trenéra“ stále při ruce, tomu se vyplatí mít doma třeba Holmesovo DVD nebo nějaké ty knihy.