Zelený Baull 53 / Nové hřiště: Telč a jeho skvělá trojka

Telčské hřiště leží na mapě českých golfových areálů trochu osamoceno. Na Vysočině sice najdete desítky ideálních míst pro stavbu golfového hřiště, jenže zdejší sociální situace a relativní vzdálenost od center kraj trochu znevýhodňují. Vysočina byla ostatně vždycky chudá, s nízkou hustotou obyvatel. Jenže jak je tady krásně! Ať už se jedná o severní část Vysočiny, tedy oblast okolo Ždárských vrchů, anebo o jižní část, Javořickou vrchovinu. Všem místům je společný drsný ráz krajiny s vlnícím se profilem, s typickými klikatícími se cestami, osamělými stromy, alejemi, rybníky a hlavně lesy.


Telčská devítka byla otevřena už loni, letos v červnu by mělo být hotovo celé osmnáctijamkové hřiště. Hrál jsem tu minulý víkend, na hřišti se konal turnaj žen Lady Abrahams Trophy, ČGF pozvala několik novinářů. Bylo na co koukat: jednak na celý areál, ale také na hezké holky-hráčky a jejich dobrou hru.
Telčské hřiště samozřejmě hodně těží z okolní krajiny, je to areál dobře zasazený do přírody. Na jedné straně se tyčí Javořice s 837 metry výšky (a vysílačem na vrcholu), na druhé straně jsou vidět věže asi pět kilometrů vzdálené Telče. První devítka je spíše kopcovitá, hraje se dvakrát nahoru a dolů, druhá část hřiště je za silnicí, je rovnější, ale jsou tu zase rybníky a tím více vodních překážek. Z jamek mě nadchla jamka číslo 3, kde se hraje z vysokého kopce dolů, mezi stromy, rána musí být dost přesná. A na grýn se jde druhou ranou do zúženého prostoru, vlevo je aut a vpravo voda. Pořádně těžký čtyřsetmetrový čtyřpar. Následující jamka je třípar s rybníkem, pak rovněž půvabný čtyřpar do kopce a mezi stromy, grýn je na výhledovém místě do celého kraje. Tyhle tři jamky jsou esteticky asi nejcennější.
Co vždycky na hřišti ocením, jsou prvky patřící do „nadstavbové“ sféry. Tedy různé objekty, skulptury, nápady. Na Telčském hřišti stojí několik soch, kamenných objektů, které dotvářejí atmosféru. Asi nejzajímavější je objekt nazvaný Energie IV., který najdete hned u klubovny, resp. u odpaliště jamky č. 7. A propos klubovna: málokde najdete stavbu vcelku střídmou, relativně velikou, vkusnou a přitom nabízející komfortní služby. Skvěle zrenovovaný je i hned vedle se nacházejí komplex budov Šiškův mlýn, kde je ubytování, bazén, tenisové kurty, fitness, kulečník, bowling. Areál nabízí veškerý zábavní sortiment, je velmi dobře architektonicky zvládnut. Neměl jsem tu pocit umělosti či okázalého přepychu. I když oprientace na spíše bohatší klientelu je zřejmá.
Golfové fee nicméně přemrštěné nebude, o víkendech 900 korun, ve všední dny 700. Telčský areál mi nejen svým krajinným řešením, ale i cenami připomíná už fungující areál v Hazlově-Františkových lázních. Je jasné, že tu provozovatel bude bojovat o přízeň golfistů, větší vzdálenost ho poněkud znevýhodňuje. Ale výhodou je výjimečné prostředí a perfektní služby.
Je hřiště – alespoň současných devět jamek – těžkých nebo lehkých? Myslím, že jde o středně těžké hřiště, které vyžaduje na některých jamkách precizní hru – platí to hlavně pro jamky, kde vadí ve hře stromy. Jinak je tu ale dost prostoru, do drajvů se lze opřít na jedničce, šestce, sedmičce… Nesmírně těžká je ovšem osmá jamka, která bude od června jamkou č. 18 a bude celé hřiště uzavírat. Čtyřsetmetrový dogleg vlevo, ve hře je i voda a stromy. Pamatujte tedy, že v Telči je potřeba si výsledek nahrát, poslední jamka už nic nezachrání.
A ještě poznámka k turnaji Lady Abrahams Trophy. Musím říct, že dívat se na hrající ženy není sice takové „drive-show“ jako u chlapů, ale zase je znát, že je v tom méně agresivní řevnivosti a víc pohody. Jen je škoda, že tyhle soutěže nemají zatím prakticky žádné diváky. Tak to berte alespoň jako pozvánku na příští ročník…