Obhajoba letního času

Každý rok se bavím tím, jak se při změně zimního času na letní vyrojí někdo, kdo volá po jeho zrušení. Letos si v MF Dnes stěžovali hned dva lidé. Nejprve napsal svůj sloupek o návratu „božího“ času Martin Komárek, pár dnů na to se v tomtéž deníku připojil profesor VUT v Brně Zdeněk Kolíbal. Jeho článek přitom začíná masivním dělostřeleckým útokem: „Letní čas mi vadí tak, jako mi čtyřicet let vadil komunismus v naší zemi…“ Těžký život profesora žijícího ve věčné totalitě.


Proč letní čas existuje? Nejsou to už důvody energetické, ale večer je o hodinu déle vidět a tudíž je odpoledne delší. A dnešní společnost není „ranní“ jako za Rakouska-Uherska, ale odpolední. Lidé jezdí později do práce, pracují do pozdějších hodin, a tak se jim ta hodina světla navíc může hodit. Většině lidí to asi i vyhovuje, jen si trochu zabrblají a přeřídí hodinky.
Na stěžovačích je přitom legrační, že své rozhorlení ventilují především na jaře. To se totiž den zkracuje a musí se vstávat o hodinu dřív. Na podzim, kdy je den díky posunu delší a můžete si tedy přispat, se protestuje podstatně méně. Že by se za tím skrývala pohodlnost?
Profesor Kolíbal, jenž považuje letní čas za výplod 1. a 2 světové války (?), přitom volí argumenty, které se jím nenáviděné době komunismu v něčem podobají. Například si bere do úst děti - přesně tak, jak to dělali komunisté, pro které byla mládež „nadějí lidstva“. „Děti a mládež tak musí po dobu trvání letního času vstávat minimálně v šest hodin středoevropského času… Těmto galejím se naše děti nemohou nijak vyhnout.“, píše. Kladu si otázku: kterému dítěti asi tak vydrží zimní čas i v červnu? Člověk je přizpůsobivý, stejně jako každý živý organismus, a dokáže své návyky a chování měnit podle vnějších okolností. Navíc čím mladší je, tím rychleji je dokáže měnit. Neměl by tedy profesor spíš argumentovat tím, že galeje prožívají naši důchodci?
Ale protože doba se změnila, mává profesor také „právy menšin“: „… je nezbytné se k těm, kterým letní čas vadí, postavit jako k lidem, jejichž potřeby musíme respektovat, přičemž ostatním by žádná újma nevznikla.“ Svůj článek přitom zakončuje rozhorlenou výzvou: „Žádám novodobé vládce u nás i v Evropě: přestaňte s námi manipulovat jako za války! Odstraňte letní čas na smětiště dějin!“
A to tedy ne. To je přece vydírání! Profesor se navíc mýlí, že by ostatním žádná újma nevznikla. Mně osobně by teda pořádná škoda vznikla, například bych nemohl v červnu a červenci, kdy jsou nejdelší dny, jezdit na kole do devíti do večera.
Proto se všemi cyklisty, tenisty, inlineovými bruslaři, golfisty, joggingáři a vůbec všemi večerními vycházkáři, kteří jistě znají ty nádherné okamžiky, kdy odcházíte z práce a ještě máte před sebou vidinu zábavy, volám k novodobým vládcům: Nerušte letní čas! Nevyhazujte ho na kompost! Léto pořád! Zrušte naopak zimní čas! A vůbec: zrušte celou zimu!