Zelený Baull 48 / Jak to bude s golfem na ČT 4

Někteří golfisté už vědí, že Česká televize bude tento rok poprvé vysílat přímé přenosy z golfových turnajů – a rovnou z nejprestižnější americké PGA Tour. Jak by přenosy měly vypadat, kdy odstartují, kolik jich bude, kdo je bude komentovat? Přenosů by mělo být celkem děvět, každý měsíc z jednoho turnaje. Začne se v březnu, skončí v listopadu. Předběžná termínová listina, tedy o jaké turnaje půjde, je tato:

Někteří golfisté už vědí, že Česká televize bude tento rok poprvé vysílat přímé přenosy z golfových turnajů – a rovnou z nejprestižnější americké PGA Tour. Jak by přenosy měly vypadat, kdy odstartují, kolik jich bude, kdo je bude komentovat?
Přenosů by mělo být celkem děvět, každý měsíc z jednoho turnaje. Začne se v březnu, skončí v listopadu. Předběžná termínová listina, tedy o jaké turnaje půjde, je tato:
23. – 26. března – The Players Championship
13. – 16. dubna - Verizon Heritage
11. – 14. května - Byron Nelson Championship
1. – 4. června - Memorial Tournament
27. – 30 července - U.S. Bank Championship
3. – 6. srpna - Buick Open
1. – 4. září - Deutsche Bank Championship
19. – 22. října - Funai Classic
2. – 5. listopadu - Tour Championship
Mezi turnaji tedy není bohužel žádný z majorů, ani letošní Ryder Cup. Je to sice škoda, ale z pohledu televizně vyprahlého českého golfisty jde pro začátek o solidní kolekci. Vždyť hned na prvním jmenovaném turnaji , březnovém The Players Championship (říká se mu někdy pátý major), by měla hrát celá špička: Woods, Singh, Goosen, Els, Mickelson atd. Turnaj na floridském hřišti TPC Sawgrass má navíc obří dotaci 8 miliónů dolarů, vůbec největší v celém ročníku PGA. Vítěz získává 1,4 milionu dolarů. Obrázky ze Sawgrass půjdou do 164 zemí celého světa včetně Číny, pro kterou jde – stejně jako v případě České republiky – o premiérový přenos.
Všechny golfové přenosy by měla ČT vysílat po celé čtyři dny turnaje, tedy od čtvrtka do neděle. V případě Players Championship by přenosy měly trvat zhruba tři hodiny, začínají v devět večer našeho času na ČT 4 a končí o půlnoci. V případě dalších přenosů bude záležet i na konkurenci ostatních sportů, vždy by ale mělo jít minimálně o dvouhodinový přenos. Komentovat by měl Jaromír Bosák, který má potřebnou kvalifikaci (golf hraje), do studia si přizve i další kolegy-golfisty Čeňka Lorence z deníku Sport anebo Víta Koďouska, jenž pro ČT připravuje golfový publicistický pořad Golfžurnál.
Podle České televize, konkrétně vyjádření šéfa Redakce sportu Oty Černého, je zařazení golfových přenosů do programu ČT 4 „…logickým reflexem na rozvoj, který tenhle sport vykazuje. Bylo naší ctižádostí dostat tenhle skvělý sport na obrazovky ČT. A je mou ctižádostí odvysílat přímý přenos golfového turnaje i z našich hřišť. Už teď vím, že se to podaří…“
Tohle mi napsal Černý v odpovědích na otázky pro Reflex týkající se celého programu ČT 4 (viz rozhovor v Reflexu č. 12, vychází tento týden). Podle Černého by tím prvním přenosem golfového turnaje měl být turnaj ze série Alps Tour, jejímž účastníkem je i nejlepší domácí hráč loňského roku Petr Nič. Podle všeho by se mělo jednat o červencový turnaj z Telče, ale v programu Alps Tour je pod hlavičkou Czech Tournament a data 12.-14. července zatím uvedeno karlovarské hřiště. Zjevně půjde o přenos pouze finálového kola, nedělního. V červenci se přitom objeví na obrazovkách České televize i nový golfový pořad, výukový seriál „Jak se golf hráti máti“.