Zelený Baull 44 / Kde se nejlíp nakupuje golfové zboží?

Na otázku v titulku vám každý světa znalý golfista odpoví: samozřejmě v Americe! Je tam nejširší výběr a ceny jsou o polovinu až třetinu nižší než u nás. Dobře lze nakoupit i ve Velké Británii, ale tam už se tolik neušetří. Ceny v Německu a u nás jsou zhruba stejné. Nechci tu ale teď psát o výhodách i rizikách nákupu v zahraničí, jde mi o české obchody. Jaké vlastně jsou?


Když jsem začal hrát golf, našel jsem si na internetu snad všechny pražské golfové shopy a všechny je také postupně navštívil. V jednom jsem koupil hole, v druhém bag, v třetím vozík, ve čtvrtém deštník… Ceny i nabídka se v různých obchodech docela lišily, v jednom obchodě měli značkový beg za šest tisíc, v druhém úplně ten samý za osm! Jinde měli velmi slušný beg no name za dva a půl tisíce. Znalost cen a přehled o veškerém zboží se mi vyplatila, vybral jsem si skutečně to, co jsem chtěl a pár stovek i tisíc ušetřil.
České obchody lze rozdělit do dvou skupin. Na jedné straně stojí menší a středně velké obchody, které většinou nabízejí zboží omezeného počtu značek. Do této kategorie patří i shopy u hřišť, které také nemají velký výběr. Na straně druhé pak jsou obchody velké, do nichž golfista vstoupí s prázdnýma rukama a může odtud odejít s absolutně vším vybavením, na které jen pomyslí. Početně zatím převažují obchody z první skupiny, do té druhé bych zařadil vlastně jen pár pražských shopů: především jsou to dva velké obchody Golf USA (v Průhonicích-Čestlicích a na Karlovarské u Ruzyně) a pak obchody Intermedia (Zelený pruh a Zbraslav).
Osobně jsem si oblíbil hlavně obchody Golf USA, protože mají skutečně nejširší nabídku veškerého sortimentu. Prodávají mnoho značek, mají v nabídce i vlastní levnou značku MXD (slušná sada holí za osm tisíc). Zboží prodávají na veliké ploše, máte přehled o nabídce, obchody disponují i cvičnými odpališti, hole můžete rovnou vyzkoušet. Dobrý je v tomto směru ale i rozlehlý zbraslavský obchod Intermedia, protože je tu k dispozici i driving range. Golf USA má i atraktivní ceny, sada značkových želez tu může být i o několik tisíc nižšší, než když je kupujete v jiném obchodě.
Na druhou stranu malé obchody nabízejí občas překvapivé zboží a ještě převapivější slevy. Například v jednom menším obchodě jsem nedávno viděl sadu holí McGregor zlevněnou ze zhruba patnácti tisíc na osm! V malém obchodě také snadno navážete přátelský kontakt s prodavačem (někdy bývá i majitelem), protože dotyčný se díky menšímu počtu zákazníků sem tam nudí a je rád, když si může s někým popovídat.
V éře internetu má nakupování v obchodech samozřejmě jeden velký hendikep: a tou je cena, která je přes net vždycky levnější. Na druhou stranu hole nemá smysl kupovat naslepo, je prostě nutné je držet v ruce, párkrát švihnout. V tomhle směru bude mít kamenný shop vždycky výhodu. Někdo to tedy řeší i tak, že hole si v kamenném obchodě vyzkouší, někdy i vypůjčí, pak je s úsměvem vrátí a … koupí si je přes internet. Etické to asi moc není, ale na druhou stranu - ceny golfového zboží v Česku zatím stále nepatří k nízkým, a tak nakupující logicky hledají své cesty.