Zelený Baull 30 / Sbohem Zelená karto, a už se nevracej!

Tak už to vypadá, že Zelené kartě odzvoní. KONEČNĚ! Nevím jak vy, ale já jsem si taky prožil své zoufalé turnaje, na kterých jsem se snažil překročit onu hranici oddělující zelenokaretníka od hendikepáče. Třikrát jsem se na hřišti v Podbořánkách trápil s výsledky 34, 30 a 28 bodů (přesně v téhle sestupné tendenci), až jsem pochopil, že tady to prostě z nějakého záhadného psychického důvodu neuhraju...

. Tak jsem jel na Čertovo Břemeno a rázem obrovská radost, že jsem to KONEČNĚ uhrál. Zároveň jsem tu potkal jistou slečnu, která se o překonání „šestatřicítky“ marně snažila už dva roky. A zase neuhrála. A zase ji všichni tak soucitně litovali…
Propast mezi mezi devíti body z devíti jamek při ZK a hendikepem 36 (na 18 jamkách musíte zahrát o 18 ran méně) je skutečně veliká. Někteří hráči to při pohledu na druhý břeh s číslem 36 rovnou vzdali, o nějaké snižování se nepokoušeli. Mnozí se ale do propasti vrhli a zjistili, že dostat se na druhou stranu vyžaduje nejen techniku hry, ale velkou psychickou odolnost. Už na prvním odpališti jste cítili svazující nervozitu, říkali jste si: dneska to musím KONEČNĚ dokázat. Výsledkem bylo … že jste zase nic nedokázali. Zase vás ovládla psychická křeč.
Teď by vše mělo odpadnout. Místo ZK bude jenom ZZ neboli Zkouška způsobilosti, na které když uhrajete těch 9 bodů na devíti jamkách, máte automaticky HCP 54 (správně by to mělo být 18 bodů z 18 jamek, ale i tahle nutnost odpadne). A pak už jen můžete snižovat a snižovat. V návrhu nového uspořádání se totiž počítá s tím, že mezi HCP 54 a 36 se nebude při špatném výsledku váš hendikep zhoršovat! To už je opravdu golfový luxus, skutečně nic vás v tomto hendikepovém rozmezí nebude stresovat, budete před sebou mít jen možnost být stále lepší. Dosud jste si tenhle luxus užili jen při tom jediném čísle 36 – i proto taky hodně lidí z těch 36 rychle padalo dolů, věděli, že špatný výsledek se nijak na výši hendikepu neprojeví, hráli uvolněně.
Myslím, že nová pravidla budou - pokud opravdu vejdou v platnost - důležitým krokem kupředu. Česká golfová federace tím naplňuje své předsevzetí, že chce golf co nejvíce „zjednodušit“, aby zájemce o hru pozitivně motivoval, nikoli odrazoval. Jen v téhle souvislosti připomenu, že podobným dobrým krokem bylo loňské zavedení mimoturnajových soutěžních výsledků. Jakkoli se tehdy mnozí obávali, že to povede k nezdravému „podvodnickému“ snižování, nic takového se neděje. I zavedení hendikepu 54 jistě může provázet lecjaká obava (abych pravdu řekl, žádná mě ale nenapadá), v zásadě tím však odpadne výrazná nelogičnost ve stávajícím způsobu ohodnocování úrovně vaší hry.