Zelený Baull 27 / Na podzim se hraje krásně

Angličtí lordi mluví o počasí pořád a není divu: počasí je totiž v golfu, jejich oblíbeném sportu, hodně důležité. Nevím, jestli existuje nějaká statistika ohledně vztahu mezi kvalitou hry a počasím, nicméně je pravděpodobné, že za slunného letního dne s teplotou okolo 25 stupňů podá golfista lepší výkon, než když bude pod mrakem, lehce mrholit a rtuť teploměru se vyšplhá na 15 stupňů. Je to dáno nejen tím, že slunce působí na psychiku blahodárně...

. V teple se vaše svaly lépe zahřejí a jsou pružnější, nemusíte mít na sobě několik vrstev oblečení, jste tedy pohyblivější. Naopak při větším chladu dochází k vyššímu úbytku energie, na konci osmnáctijamkového kola už tedy můžete být pořádně unavení.

Na sobě samotném jsem si vyzkoušel, že nejlepší výkony obvykle podávám v druhé půlce léta. Na jaře bývá ještě zima, tělo je zkřehlé, fouká často prudký studený vítr. V červnu a červenci bývá tak horko, že z golfu se stává úmorná trmácivá záležitost, při které se navíc ještě pořádně spálím. (Víte, že na golfu se opálíte víc než u moře? Od posekané trávy fairwayí se totiž UV paprsky odrážejí ještě víc než od vodní hladiny.) V srpnu už jsem obvykle překonal fázi spálení a přešel jsem do fáze opálení, je ale pořád teplo a hezky. Mám za sebou také už větší část sezóny, jsem rozehraný, takže můžu dobře zúročit předchozí hru, trénink.
Nicméně krásně se hraje i teď na podzim. Především příroda je najednou úplně jiná, okolní zelené stromy se promění ve žluté, oranžové, hnědé, to ve spojení se zelenými greeny a fairwayiemi vytváří ojedinělé scenerie. Především prodlužující se paprsky ostrého, skloněného slunce dodávají hřištím klidnou, nostalgickou atmosféru. Vzduch je prosycen vlhkostí, ráno bývá na greenech ještě hodně dlouho rosa, míček na ní vytváří kouzelnou změť linek, které někdy docela prakticky napomohou při čtení sklonu greenů. Teploty v devět při startu mohou být i okolo pěti, sedmi stupňů, musíte se dobře obléci, ale tak okolo druhé odpoledne oblečení shazujete. Problémem může být stejně jako na jaře zmíněný vítr, takže to určitě chce pořádnou bundu a čepici. Na hřištích už taky není takový nával, sváteční golfisté už většinou zabalili nádobí, takže hřiště můžete mít někdy doslova pro sebe.
Abych vás nalákal na příští, stále ještě podzimní víkend, který má být podle předpovědi slunečný, přikládám několik fotografií, které jsem udělal během minulého týdne. Hrál jsem v Benátkách nad Jizerou, ve Staré Boleslavi a v Podbořánkách. Uznejte, že takové počasí a takové slunce, jako bylo například sobotu v Podbořánkách, to se hned tak nevidí. Tak neváhejte a nádobí ještě vybalte!