Zelený Baull 20 / Změní hybrid golf?

Hybridní hole jsou hitem posledních dvou, tří let. Nahrazují v sadách dlouhá železa, především trojku a čtyřku. Přiznejte: kdo z nás umí dobře hrát čtyřkou, ne-li trojkou? A ne z týčka, nýbrž z ferveje. Zvláště trojka je hůl, kterou když netrefíte přesně, potrestá vás. Míček letí buď velkým šlajsem, anebo jen tak poskočí při topnutí, popřípadě letí málo, na hranici, kam stejně dopálíte pětkou. Hrač tedy použije místo těchto holí buď dřeva, ale tam výsledek také nebývá vždy jistý.


Naopak hybrid hodně odpustí. Jeho těžká a vyvážená hlava, pokud úder nervete silou, udělá všechnu práci za vás. S hybridem se dá hrát z mnoha pozic, rány bývají mnohem rovnější než u želez i dřev.
S hybridem jsem udělal trojí zkušenost. Nejprve jsem si koupil hůl RAM, 19 stupňů. Byla to vlastně úplně stejná hůl jako Nike, s červenou hlavou, ale mnohem levnější. Nestřílel jsem s ní ovšem dál než s pětkou dřevem. Tak jsem ji zase prodal. Načež jsem si koupil přes www.golfprofi.cz hybrid-klon, 21 stupňů, je to jako čtyřka železo, Nevím ani, čeho to klon vlastně je. Hraje se mi s ním ovšem skvěle, střílím tak 165 metrů. A jednou jsem s touhle holí byl dvěma ranami na 350-metrovém čtyřparu na greenu. Takže i 175 metrů se dá střelit. Je to velice komfortní hůl, beru ji vždycky, když chci hrát na jistotu. Nepřeháním, když řeknu, že mi ušetří tak pět ran na kolo.
Byl jsem tak nadšen, že jsem si koupil další z téhle řady, tentokrát 19 stupňů - jako trojka železo. S tou je to už mnohem těžší, když míček neleží na trávě trochu výš, mám dost velký problém ho dostat do vzduchu. Ale když se trefím, tak míček letí tak 190 metrů. Moc hezká vzdálenost, na těžké třípary ideální. Dokonce s tím hraju občas místo driveru; když se míček dá na týčko, není tak těžké ho odpálit. Ale i tady platí – chce to hrát hrozně lehce, bez jakékoli síly. Hůl všechno zařídí.
Když jsem ten hybrid-čtyřku měl nějakou dobu, uvědomil jsem si, jak velkou roli hraje dneska technika. Ty hole vám skutečně usnadní hru. Hlavně ženám může taková hůl pomoct, určitě díky ní získají větší jistotu. Znamená to, že takové hole úplně nahradí základy švihu? To určitě ne, ale umožní i těm, kteří tolik nechtějí trénovat, hrát docela slušný golf bez dvojciferných čísel. A mimochodem – s tou čtyřkou hybridem se mi dokonce i docela dobře patuje, o čipování na delší vzdálenost nemluvě - to je samozřejmost.
Nakonec jsem tedy z bagu úplně vyřadil čtyřku a trojku železa, pětku a trojku dřevo a nosím jen driver, dva hybridy a pak železa. A dočetl jsem se, že i Phil Mickelson si občas hybrid bere do bagu. No a když tyhle „nestylové“ hole používají i špičky PGA, tak to už asi něco znamená.