Zelený Baull 9 / Golf je velká seznamka

Golf je v první řadě sport. Nebo přesněji: je to sportovní hra. V porovnání s fotbalem, cyklistikou, během či tenisem je to sice poněkud „líná“ sportovní aktivita, při které moc nezhubnete, ale vedle sportovní stránky golfu je tu i ta společenská. Golf je totiž výbornou příležitostí k seznamování se. A dalo by se říct, že ta společenská rovina je u téhle hry stejně důležitá jako sportovní.


Golf pochopitelně můžete hrát sami, bez spoluhráčů. v takovém úpřípadě se můžete také na hru nejvíce koncentrovat. Ale někdy to není ono, někdy vám prostě nějaký spoluhráč, partner, nebo třeba jen blízký člověk, který sice nehraje, ale jde s vámi a občas i tahá vozík, přijde k duhu. Především v anglosaských zemích, kde je golf doma, využívají téhle hry ke společenským záležitostem. Namísto abyste šli do restaurace na oběd, odpoledne do kavárny, vyrazíte na hřiště. Bavit se tam můžete stejně dobře jako u piva, a navíc jste na čerstvém vzduchu. Párkrát jsem takhle hrál s lidmi, kteří jsou mi příjemní, a musím říct, že jsem si v té chvíli naplno uvědomil, v čem je půvab golfu.
Vedle předem domluvených setkání se ale na golfu můžete potkat i s lidmi neznámými. Přijedete na hřiště ve dvou, nebo dokonce sám, a pak při hře dojdete nějakou skupinu dvou, tří hráčů. Přidáte se, navážete dialog. Téma máte od začátku společné, a tím je hra, když jsou vám dotyční sympatičtí, začnete se bavit i o tom, co třeba děláte, když jsou by vám byli extrémně sympatičtí, můžete se domluvit i na další hře.
Potkal jsem takto za poslední rok několik desítek golfistů. V zásadě to byli docela milí lidé, jen výjimečně jsem narazil na skupinu nadutých a přehlíživých frajerů. Vzhledem k mému věku (37) jsou mi přece jen bližší lidé mladší, než dobře vyhlížející bohatí důchodci, vzhledem k tomu, že nejsem žádný milionář, jsou mi bližší lidé hrající na obyčejných devítijamkových hřištích než ti, co jsou stálými návštěvníky exkluzivních golfových resortů.
Jen jedna věc mi v té golfové společnosti pořád chybí: pestřejší sociální skladba. Česká golfová společnost se stále rekrutuje především z byznys sféry, a tak trošku jde o stále týž typ lidí. Úspěšní a schopní obchodníci, manažeři, podnikatelé. Někdy bych na hřišti ale docela rád potkal víc lidí ze sféry mně bližší, tedy z oblasti kultury, popřípadě médií. Snad se mi to někdy poštěstí. Anebo si založím vlastní golfový klub a nazvu ho GCIC - neboli Golf Club Culturní a Intelligentní.