Zelený Baull 2 / Golfové oblečení: Můžete hrát v džínách?

Chtěl jsem si jít v pátek odpoledne zatrénovat na driving a vzal jsem si tedy jen džíny. Jenže udělalo se tak hezky, že jsem změnil plán: rozhodl jsem se jet na hřiště do Staré Boleslavi. Nejdřív tam volám, jestli mají volno, a pak jestli můžu hrát v modrých džínách. Paní v recepci se zasmála a řekla, že zatím žádné regule pro oblečení nemají a že přijet můžu. Tak jsem hrál v džínách ošoupaných i modrých jako mořská hladina.


Píšu o tom proto, že modré džíny jsou v golfu skoro všude tabu. Na Konopiště by vás v nich nepustili ani náhodou, výslovně to tam mají napsáno v recepci. V Beřovicích, jak jsem kdesi četl, vás v džínách nepustí prý ani na driving. Ovšem v Hodkovičkách jsem onehdy viděl, jak kluk a holka asi tak 25 let měli modré džíny a dokonce neměli ani tričko s límečkem. A hráli oba pěkně.
Golfová móda je hezká tradice, golf má díky tomu svůj „styl“, jenže na druhou stranu je tu podstata golfu, a tím je hra sama. Určitě jste to zažili: na hřiště vyjde skvěle golfově oblečený hráč, a když mu to přestane létat, začne vulgárně nadávat. Naprosto se tím odhalí a žádné tričko s límečkem mu nepomůže. Co je tedy důležitější: forma nebo obsah? Hrát slušně v neslušném oblečení, anebo hrát neslušně v slušném oblečení? Nebudu ten, kdo by hnedka křičel: zrušte trička s límečkem, hrajte v čem chcete, i kdyby to měly být plážové trenky. Ale na druhou stranu bych tyhle lidi nijak neostrakizoval, pokud se budou na hřišti chovat podle pravidel. Nechal bych tomu volný průběh, hra sama si formu oblečení nějak upraví. A řekl bych, že čím víc lidí bude golf hrát, tím víc se budou normy oblečení vytvořené v minulosti uvolňovat. S tenisem to je stejné: kdysi se měl hrát jen v bílém, dneska se hraje jakkoli. Mimochodem, minulý týden jsem hrál na exkluzivním Karlštejně s jedním známým českým zpěvákem a moderátorem, a byla to nádherná jamková bitva. Až když skončila, tak jsem si uvědomil, že dotyčný měl hnědé … myslím, že to skutečně byly džíny, anebo něco podobného. A boty měl od hry už úplně rozpadající se. Ale bylo mi to úplně fuk, protože jsem s ním strávil příjemný čas. A to je asi to nejdůležitější.