Zelený Baull 1 / Nové hřiště ve Staré Boleslavi

První hřišťovou premiérou letošního roku je nově otevřená devítka u Staré Boleslavi. To hřiště má jednu obrovskou východu: je blízko Prahy a je levné. Z centra je to jen 30 kilometrů - po dálnici na Mladou Boleslav, odbočit na výjezdu do Staré Boleslavi, pak směr Mělník, hřiště je vedle letiště místního aeroklubu a vedle pískových Proboštských jezer. Poplatky za hru činí 400 korun ve všední dny, 500 Kč o víkendu. Za osmnáct jamek. To je určitě hodně výhodné.


Letmá charakteristika hřiště: je vcelku krátké, jeden pětipar, čtyři třípary, celkem má hřiště par 66 a není nijak obtížné. Zcela ideální pro golfisty s HCP zhruba 15 a výše, zrovna tak vhodné pro všechny držitele ZK. Tady by pro ně neměl být problém uhrát výsledek, který vám zaručí HCP 36. Nejsou tu žádné záludnosti, ferveje jsou vcelku široké a tráva výborná. Je sekaná tak, že míček na ní leží mírně vysoko, asi jako na 2 cm vysokém týčku. Greeny pomalejší, ale v dobré kvalitě. Problémem by mohl být jen třípar o délce 205 metrů (osobně tam nedostřelím ani driverem…). Ale z téhle jamky by se měl později stár čtyřpar. Po sportovní stránce je Stará Boleslav český devítkový standard.
Příroda okolo hřiště je někde hezčí, hlavně v těch místech, kde rostou stromy, místy méně: to když hrajete vedle hald s pískem, který se tu těží (mimochodem, ta pískovna vydělala majitelům na to, aby hřiště postavili…). Hřiště sice neoplývá bůhvíjak velkým prostorem, ale hraje se tu pohodlně, stísněný pocit nemáte. Jen dávejte pozor, kam letí váš míček a křičte často preventivně FORE: když jsem stál na odpališti jamky číslo 3, najednou bum a něco od mně odskočilo. Pochopil jsem, že jsem byl poprvé v životě zasažen golfovým míčkem… Měl jsem štěstí, nebylo to přímo do hlavy, ale do krku. Ani to nebolelo tolik, byl to asi 200 m dlouhý drive z odpaliště č. 2, který už neměl tu původní sílu.
Hřiště se otevíralo exhibičním turnajem, pak byl turnaj pro příchozí na 9 jamek. První čtyři jamky jsem hrál strašidelně, ale mám výmluvu: na poslední chvíli se k nám do flightu přidal Alan Babický, který byl jedním z těch exhibičních hráčů a teď si ještě chtěl zkusit čtyři jamky, než musel odjet. Samozřejmě, že jsem byl najednou nervózní! Takže jsem ty čtyři jamky hrál s výsledky 3 i 4 nad par. Pak ovšem AB odešel já hrál svůj klasický bogey-golf, tedy jeden nad par. Nakonec první kolo za blbých 48, druhé, které jsem šel se svou sestrou, to už bylo lepší, jen 38. Dokonale jsem si tak potvrdil pravidlo, že golf je hrou, která se odehrává stejnou měrou v hlavě jako v rukách.
V Boleslavi plánují do budoucna osmnáct jamek mistrovského hřiště, což bude určitě bezva, ale osobně mi stačí i těch nynějších devět. Nejen pro to, že mi vyhovují vzhledem k mé výkonnosti (HCP 21,6), ale i proto, že ve mně vzbuzují příjemný, domácký pocit.
A ještě jedno lákadlo, proč zajet do Boleslavi: na stěně v klubovně jsem se dočetl, že prý při první návštěvě má hráč slevu. A kdo by chtěl vědět víc, tak internetová adresa je www.gcsb.cz.