NHL: příklady táhnou?

Jedna z nejznámějších sportovních soutěží na světě má velké zdravotní problémy. Všichni se sice dušují, že kanadskoamerická hokejová NHL ve svých téměř 90 letech ještě nezemře, do minimálně půlročního spánku však už uložena byla. Budoucnost je nejistá: zatímco v politice se to kompromisy jen hemží, když jde o peníze, bývají lidé méně ústupní.


Na sporu mezi majiteli klubů a hráči je paradoxně jedna věc dobrá: totiž že problém je velice jasný. Jakoby to odpovídalo charakteru hokeje, což je sport tvrdý, ale nebývá záludný. Někdy dojde i k bitce, ale to tak často viditelné fotbalové „divadýlko“ se v hokeji neprovozuje. Spor v NHL není trapnou fraškou, je to boj mezi dvěma stranami s pevnými pozicemi - majitelé vidí, že prodělávají, že v hokeji prostě už nejsou tak velké peníze, aby kluby mohly fungovat, hráči zase argumentují, že je majitelé přepláceli z vlastní vůle, že si za své problémy mohou sami. Určovat nějaký peněžní strop pro platy hráčů je řešení spadající spíše do sfér socialistického hospodářství, ovšem výše platů některých hvězd NHL se také vzpírá zdravému rozumu. Čert aby našel nějaké řešení… Můj osobní laický pocit je, že vlk převlečený za hráče se asi bude muset spokojit s trochu prázdnějším žaludkem, protože když by chtěl z kozy rvát další kusy masa, koza zemře.
Že jsou platy sportovců v mnoha odvětvích přemrštěné, není žádný nový objev. Je ale trochu škoda, že je to právě hokej a konkrétně NHL, která musela první v řadě takto „zkrachovat“. NHL je výtečná soutěž s imponující tradicí, je na ní sympatické, že skutečně sdržuje ty nejlepší hokejisty světa, navíc je to soutěž volně překračující hranice dvou států, nemá nacionální charakter. O podobné supersoutěži se už hodně dlouho mluví v evropském fotbale, osud NHL ale určitě nebude isnpirací. Spíš bude vnímán jako varovný signál.
Je možné, že NHL zanikne. Nezanikne ale kanadskoamerický hokej, touha po téhle hře je především v Kanadě a na severu USA veliká. Třeba vznikne nějaká nová soutěž, jejíž kluby zpočátku nastaví nízké platy. Hráčům nezbyde než jít se svými požadavky dolů – pokud budou chtít vůbec hrát. V každém případě se tak vyčistí stůl.
Kéž by to takhle někdy dopadlo u nás s fotbalem – aby se vyčistil ten stůl.