Koupili byste si auto za 20 miliónů?

Středeční MF Dnes přinesla docela atraktivní článek v rubrice Auto-Moto. Byl o automobilech nad deset milionů korun, které si pořídili čeští zákazníci. Ve sportovním Enzo Ferrari za více než 20 miliónů jezdí jistý právník, majitele si našly supersportovní mercedesy, lamborghini i jiné vozy, opulentní limuzínou Maybach za 16 milionů jezdí textař Michal Horáček. Ten prý ale ani neví, jestli má jeho vůz zadní nebo přední pohon, protože ho vozí řidič. Jistý fotbalista se zase nad svým lamborghini tak rozplýval, že jsem si až říkal, jestli není trochu … pošetilý.


Dát za auto hromadu milionů je věc na pováženou. Zvlášť pro nás obyčejné smrtelníky, kteří nemáme ani ten jeden milion. Ale vždycky si říkám: stejně jako já jsem před lety nehleděl na cenu a koupil si docela drahé horské kolo, tak si tenhle dotyčný pán taky udělá radost a koupí si auto podle svých finančních možností. Kdybych měl na kontě miliónů 500, co by pro mě bylo takových 10 miliónů za sportovní porsche? Dvě setiny mého konta. Spočtěte si, kolik máte na kontě vy a vemte dvě setiny. Když byste měli třeba jen 50 000 korun, pak dvě setiny jsou tisícovka. A kolikrát za rok si koupíte jen tak pro radost věc za tisícovku?
Na druhou stranu mi ale připadá, že nákup tak drahých aut má v sobě cosi nepřirozeného. Jednak je tu účel takového vozu – jeho funkčnost je možná ještě pochopitelná u limuzíny, ale co sporťák lamborghini? Raketa na kolech, se kterou když vyjedete na české silnice, ohrožujete auto (výmoly), rychlou jízdou pak sebe i ostatní. Navíc jako multimilionář bych si asi chtěl pořídit víc takových aut, a to bych pak zase měl dilema, který z těch skvělých vozů ten den použít. Těžký musí být takový život...
Kdesi jsem na téma drahých věcí četl, že pokud na to chytrý člověk má, kupuje si kvalitní, tedy i patřičně drahé věci, protože ví, že mu mohou dlouho vydržet. Ale kupovat si věci luxusní už je prý výrazem lidské marnivosti, jsou to zbytečně vyhozené peníze. Ovšem takový vůz Enzo Ferrari už je zase tak luxusní, že je to svého druhu originál podobný uměleckému dílu, takový plechový Renoir nebo Van Gogh.
Co myslíte vy? Zkuste si odpovědět na otázku, co byste si pořídili, kdyby vás vaše schopnosti či štěstěna obdarovaly tak, že byste si za setinu či dokonce tisícinu majetku mohli koupit vůz, jaký má jen pár jedinců na celém světě. Zvítězila by ve vás vaše marnivost?