Hola hola, volá Nova

Je to už desátý díl velikolepého seriálu nazvaného Televize Štěstí. Desítka má titul Velké bingo, předchozí díly běžely v průběhu minulých let a nesly názvy Vzestup, Sláva, Problémy, Vyhazov, Velký návrat, Trable s advokátem, Velká koupě, Pád a Noví šéfové. Poslední tři díly včetně Velkého binga scenáristicky i režijně zajistila tvůrčí jednotka PPF, ty předchozí psal a režíroval Vladimír Železný.


Prodej Novy zjevně nebyl dán jen ekonomickými záležitostmi, ale stojí za ním i mezilidské vrácení políčku, který Železný Lauderovi uštědřil. CME zaplatila docela hodně a zdá se, že Novu chtěla za každou cenu. Má ji, i Kellner a spol. jsou spokojeni. Na příběhu Novy je zároveň patrné, jak výjimečnou pozici mají dnes média. Kdyby se podobné obchodní šarády odehrávaly dejme tomu v elektrotechnickém oboru, asi by se to podrobně rozmazávalo jen v Hospodářských novinách. Jenže když se kšeftuje s Novou, nejde jen o to, komu patří a kdo bude v jejím čele. Jde o „osudy“ desítek známých tváří, populárních moderátorů a bavičů. Blesk si například zaspekuloval, když hned na titulní straně uvedl, že Šmuclerová to má spočítané na 99%, John na 80%, Zuna na 50% a Borhyová na 45%. (Osobně si myslím, že Borhyová to má na 47% a Zuna na 51%, ale budiž). A Večerník Praha zase vrhl informaci o možném návratu moderátorů Merunky a Jurinové.
Příběhem Novy se baví celá republika a možná by stálo za to uvažovat o natočení seriálu o vzletech a pádech jedné televizní stanice. Jedinou otázkou by bylo, kdo by měl na tento příběh copyright. Vladimír Železný, který byl u 90% veškerého dění? Libuše Šmuclerová, která byla u 80%? Anebo stará dobrá novácká uklízečka paní Jiřina Nováková, která byla stoprocentně u všeho a vždycky ten nepořádek dokázala zase uklidit?
Kdepak, tenhle příběh nepatří nikomu. Patří nám všem, máme ho přece předplacený a stál nás deset miliard. I když někteří o jeho existenci vůbec nestáli. Kdyby se nikdy neodehrál, nechyběl by nám.