Jak sportovat v zimě?

Když začíná zima, začínám mít problém. Jak sportovat? Samozřejmě, máme tu přehršel zimních sportů: lyžování, bruslení, sáňkování, koulování. Problém je v tom, že když žijete v Praze, tak za sněhem musíte vyrazit do hor, protože i to málo sněhu ve Stromovce nebo ve Hvězdě rychle roztaje. A co se týče bruslení, tak pokud nemáte dohromady partu, s níž chodíte hrát hokej, tak to žádná legrace není.


Zkouším tedy praktikovat letní sporty v zimě. S různými výsledky. Například turistika. Když jsou volné vánoční dny, občas vyrazím do přírody. Někdy bývá zasněženo, což je z hlediska estetického pěkné, ale ve sněhu se chodí dost blbě. V zimní bundě to taky není dvakrát pohodlné. A brzo je i tma. Na pořádný pochod si člověk musí počkat aspoň tak do března, kdy už nebývají třeskuté mrazy a slunce začíná hřát.
Kolo: jezdím i v zimě. Nejlepší je buď sucho a mráz, anebo zmrzlý sníh a mráz, anebo sucho a teplo aspoň tak pět nad nulou; ta poslední kombinace se vyskytuje nejméně, protože když je teplo, je obvykle obleva a tím pádem mokro. Na zmrzlém sněhu musíte dávat pozor na smyk, ale když už spadnete, je to zase do sněhu, do měkčího. Kolo v zimě je skoro jako běžky, jen ten sníh nepotřebujete. Ale špatné to je s chladem. Obvykle v zimě ujedu tak dvacet, třicet kilometrů a mám dost. Tělo spotřebovává množství energie na vlastní zahřívání, rychle se unavíte, táhnete na sobě spoustu oblečení, jste zpocení, když jedete rychleji, pot studí… Na rozdíl od běžek taky namáháte jen spodní část těla. V zimě jezdím tak jednou, maximálně dvakrát za měsíc, pak zas kolo odložím do zimního depa a čekám na jaro. Ale někdy zimní ježdění zkuste, krajinu, kterou znáte z léta, najednou objevíte v úplně jiné dimenzi.
Před pár dny jsem vyzkoušel zimní golf. Zimní golf znamená, že hrajete na nezasněženém hřišti a na tzv. zimních greenech - tedy míček směřujete do jiných jamek než jsou ty letní. Je to takový golf na 75%. Na rozdíl od kola, kde největším problémem je ledový foukající vzduch, při golfové chůzi je vám zima jen když fouká severák. Konkrétně: byl jsem hrát v Motole, pět nad nulou, tráva nasáklá vodou, ale hezky se zelenající. Párkrát jsem sebou v tom bahýnku málem uklouzl. Na golfovou procházku jsem si vzal jen pár holí, kulicha na hlavu, na ruce rukavice, normální kalhoty a sportovní boty. Zaplatil jsem za hru (9 jamek), která mi trvala asi tak dvě hodiny, jen 225 korun. To je docela normální taxa. Když jdu v zimě hrát tenis do haly, platím za dvě hodiny hry taky 200 korun. Jenže to jsme na hru čtyři, protože hala obvykle stojí na ty dvě hodiny osm stovek.
Dobrým zimním sportem je i kulečník. Vstoupíte do prohřáté kavárny (pražský Louvre je ideální), dáte si čaj nebo horkou čokoládu, nehrozí nastydnutí ani zranění při pádu. A pak je tu ještě jeden sport, nejúžasnější. Zimní spánek. Dobrou noc a dobré ráno 21. března 2005.