Je čas víc než peníze?

Minule jsem psal o karlštejnském golfu a jeden čtenář reagoval: „Pane Halado, vy mate koukam spoustu casu, to Vam zavidim. 5000 km na kole za sezonu, golfove turnaje a buh vi co jeste. Slusny vykon, blahopreju.“ Ale kdeže. Letos jsem ujel na kole zatím jen 3300 kilometrů. To víte, jaro stálo z hlediska počasí za nic, pořád pršelo a byla zima, a golf mi taky sebral dost cyklistického času.


Abych to vysvětlil - musím na tomhle místě ocenit novinářské povolání. Není to práce, při které si vyděláte milióny, není to bůhvíjak noblesní zaměstnání, občas je docela nervující, nárazové, ale díky volné pracovní době vám zajistí relativně svobodné nakládání s časem. U novinářů neexistuje kniha příchodů a odchodů, ani klouzavá doba. Klouže se pořád. Jediné, co rozhoduje, je včasné odevzdání textu a kdy ho napíšete, je vaše věc. A navíc: Reflex je v tomto ohledu velice liberální podnik, výhodou je i jeho týdenní periodicita. Kolegové z deníků jsou na tom už hůř, stejně jako třeba ti z televize (ale ti jsou zase slavnější).
Takže během té letošní golfově-cyklistické sezóny jsem si uvědomil, že stejnou cenu jako peníze má volný čas. Vztaženo na golf: potřebujete k němu jisté finanční prostředky, ale v prvé řadě musíte mít čas na to, abyste se hru naučili, a čas na to, abyste ji mohli hrát. Občas se dokonce z legrace říká, že výše vašeho handicapu je přímo úměrná počtu hodin strávených týdně v práci: když má někdo vysoký handicap 36, tráví v práci pořád ještě víc času než na golfu, při handicapu 20 pracuje už jen na půl úvazku a hráči s handicapem pod 10 jsou na vyhození – v práci vůbec nejsou, jen trénují a hrají. Nebo mají to štěstí, že vlastní firmu a pracovní dobu si určují sami.
Proto nejlepší chvíle, kdy začít hrát golf, je například v okamžiku, kdy jste nezaměstnaní (přeháním…). Tedy za předpokladu, že neživíte rodinu s dětmi. Nebo když je vám dvacet a studujete, když je vám dvacet pět a nechcete chodit ještě do práce, občas si něco vyděláte… V tu chvíli budete mít času na golf i jakýkoli jiný sport asi nejvíc ve svém životě. Neváhejte proto a zajděte si na nějaký driving range a tam golf vyzkoušejte. Anebo si vezměte kolo a začněte objíždět republiku. Stojí to za to.