Jakou společnost potkáte na karlštejnském golfu

Musím dořešit jednu věc. V květnu letošního roku jsem udělal pro Reflex (č.20/2004) rozhovor s golfovým architektem Jiřím Veldenem, který v něm mimo jiné řekl: "Ano, chcete-li vidět některé ty ošklivé věci, které se o golfu povídají, na Karlštejně je máte. Sedněte si tam, dejte si to pěkně drahý kafe a poslouchejte...".

Musím dořešit jednu věc. V květnu letošního roku jsem udělal pro Reflex (č.20/2004) rozhovor s golfovým architektem Jiřím Veldenem, který v něm mimo jiné řekl: "Ano, chcete-li vidět některé ty ošklivé věci, které se o golfu povídají, na Karlštejně je máte. Sedněte si tam, dejte si to pěkně drahý kafe a poslouchejte...".
Na tuhle větu reagoval ředitel karlštejnského golfového resortu Vojtěch Matějček hned v květnu tím, že mi zaslal mail, ve kterém se k názoru Jiřího Veldena vyjadřuje. Jenže jeho mail jsem ve své poště přehlédl, zůstal neotevřený. Když jsem před asi třemi týdny s panem Matějčkem hovořil, na mail se mne zeptal. Hned jsem se do pošty podíval -- a našel ho. Bylo mi to trošku trapné, tu odpověď jsme z hlediska férovosti měli v Reflexu otisknout. Jenže teď v září už je pozdě, bylo by to mimo čas a prostor. A tak napravuji své pochybení a text pana Matějčka přetiskuji alespoň zde:
Rád bych k větě pana Veldena uvedl následující:
1) Pan Velden na Karlštejně již dlouho nebyl. Přesně od té doby, kdy se nás pokusil vydírat (a spolu s námi pravděpodobně i jiné golfové kluby). Zaregistroval si totiž slovní spojení "golf and country club"a žádal nás o roční poplatek 10.000,-Kč za jeho užívání v názvu hřiště. Rád bych zdůraznil, že je to obecné označení golfového areálu, běžné po celém světě a je jinou otázkou, jak mu mohlo být naším patentovým úřadem zaregistrováno. Od svého záměru ustoupil až na zásah tehdejšího a legendárního prezidenta České golfové federace, pana Hanuše Goldscheidera, kterého tato snaha o přiživování se na golfu přivedla málem k infarktu. Pan Velden není tedy jako představitel toho "ošklivého" v golfu na Karlštejně od té doby vítán.
2) Na Karlštejně vedou různí lidé různé řeči. Z mé vlastní zkušenosti však úplně stejné, jako v Bechyni, Mariánkách, Varech, Liberci, Miami, Dubaji, Sotogrande, Čertově Břemeni, Líšnici apod. Někdy nezajímavé, někdy se pobavíte. Sedávají zde dlouholetí kamarádi, obchodní partneři, náhodní návštěvníci. Ale rozhodně se nedomnívám, že sociální postavení má zase tak velký vliv na úroveň rozhovoru mezi dvěma lidmi v klubovně sportovního zařízení. Učinit z návštěvníků karlštejnského hřiště výjimku je nespravedlivé, hloupé a hlavně nepravdivé.
3) Restauraci našeho hřiště navštěvují i lidé "z venku". Není uzavřená pouze pro členy klubu, dokonce ani ne pouze pro golfisty. Káva u nás stojí 28,-Kč. Nevím, zda je to vzhledem k prostředí, které vás zde obklopí, mnoho nebo málo. Někomu by se káva za tuto cenu zdála drahá i na Staroměstském náměstí.
Buďte zdráv.
Vojtěch Matějček
ředitel a.s.

Nemohu být arbitrem v této výměně názorů, mohu ale doplnit osobní zkušenost. Od doby, kdy jsem s Jiřím Veldenem rozhovor dělal, jsem měl možnost na Karlštejně celkem čtyřikrát hrát turnaj. Hrál jsem i na dalších 24 českých hřištích a myslím, že Karlštejn je díky lokalitě blízko Prahy, vedlejšímu slavnému hradu i hřišti samotnému skutečně trochu odlišný golfový areál než většina ostatních. Patří určitě na první příčky českých hřišť, jak co do sportovní úrovně, tak co do společenského zvuku -- dále bych sem zařadil Mariánské Lázně, Karlovy Vary, Konopiště, Cihelny…. Tomu odpovídají i nadprůměrné ceny za hru na těchto hřištích, s nimi zase koresponduje určitá skupina hráčů, která je navštěvuje a platí tu za hru, popřípadě je členy místních klubů.
Když hrajete na Karlštejně, můžete proto snadno podlehnout pocitu, že patříte k „lepším“. Někdo podlehne ochotně a rychle, vystupuje velmi suverénně, někdo se chová normálně. Zažil jsem na Karlštejně při hře příslušníky obou kategorií. Ale je také pravdou, že golfové „machry“ potkáte prostě všude, i na nejobyčejnějším driving rangi. Fluktuace různých typů lidí, ať už sympatických či méně, je na Karlštejně veliká, koná se tu množství komerčních turnajů, na něž si organizátoři zvou svou vlastní klientelu. Ze strany karlštejnského klubu jsem se s nepříjemným jednáním nesetkal, naopak: turnaje byly pořádány perfektně a hráči tu mají kompletní servis. Po sportovní stránce je pak Karlštejn prvotřídní, velkorysé hřiště. Je sice těžké, dlouhé a s nesmírně obtížnými greeny, ale nehrajete se tu špatně - hřiště nestaví hráči do cesty překážky nesmyslné a neřešitelné. Hru samotnou si tady můžete opravdu užít.