Špidlova trafika v Bruselu smrdí

Stát se českým komisařem v Bruselu je dobrá kariéra. Slušně placené a důležité místo, na evropské úrovni. Že se Gross rozhodl tuto pozici nabídnout Špidlovi, dokazuje, že on sám i část ČSSD má černé svědomí. Špidlu svrhli, aniž by k tomu byl zásadní důvod, proto mu jako náplast nabídli exkluzivní Brusel. A Špidla přijal. Nelze se divit. Hlavním důvodem asi nebudou peníze, ani touha po moci. Špidla neobstál především ve vnitrostanickém boji a tak chce od partajních problémů utéct co nejdál. Do Bruselu je to z Lidového domu hodně daleko.


Jenže je tu osoba pana Teličky. Jak k tomu ten chudák přijde? Spolehlivý výkonný úředník, který se stal obětí politické hry. Je to nečestné a nesportovní, řečeno Mirkem Dušínem. Vrhá to divné světlo na Grosse a spol., ale vlastně i na Špidlu. Že mu to není trošku trapné – kvůli němu bude vyhozen schopný člověk. Navíc je otázkou, zda Špidla bude adekvátní náhradou. V Bruselu se totiž pracuje především lobbistickým způsobem, potřebujete mít kontakty, známosti, musíte mít talent pro oportunní aliance, prostě: musíte v tom umět politicky chodit. A to je právě to, co Špidla neumí. Nedokázal v tom chodit ani ve vlastní straně.
Špidlovská trafika je už druhým křiklavým případem toho druhu. Tím prvním byl hysterik ve funkci ministra obrany, který po svém teatrálním odchodu díky stranickým konexím usedl do čela ČSA. Přidejme další lahůdku z arzenálu bratrstva lidového domu, a totiž Grossův vysokoškolský diplom, který získal na základě podprůměrné, de facto opsané diplomové práce (následný titul doktora práv přitom Gross nezískal na pražské UK, ale „zajel“ si pro něj na plzeňská práva; také velmi zvláštní), a máme před sebou chování, které je jednou z příčin současné nespokojenosti voličů s politickou situací.
Grossova síla tkví v tom, že to není typ konfrontačního člověka, dokáže vyjít s každým. Každému dá nažrat a nikomu neubude. V mnoha případech to jde. Někdy je ale dobré opustit diplomatická řešení a přijmout jasné stanovisko, byť za cenu konfliktů. Právě tím se politik stává silným a velikým, s charismatem. Gross takový zatím není ani náhodou.

P.S. Protože mám v srpnu dovolenou, beru si sloupkový oddychový čas. Takže zase v září.