Invaze a Stalingrad - co bylo významnější?

V jednom článku věnovaném Invazi v roce 1944 jsem se dočetl, že vlastně šlo o akci, která byla svým významem důležitější než vítězství Rusů u Stalingradu 1942/43. Zarazil jsem se: komunistická propaganda sice zveličovala význam východní fronty a bagatelizovala roli Západu, ale že by Stalingrad nebyl tím stěžejním bodem války? Že by ji rozhodla až Invaze?


Mám doma překlad anglické knihy o velkých bitvách 2. světové války a z jejích sedmnácti položek se východní fronty týkají čtyři: Moskva, Stalingrad, Kursk, Berlín. Zbytek je západní a jižní Evropa, severní Afrika, Asie. Jestliže se před rokem 1989 psalo hlavně o východní frontě, dnes se o ní píše spíš méně než o zbývajících bojištích. Odpovídá to skutečně významu těch kterých bitev, akcí? Nejsem schopen to objektivně posoudit. Jen si vybavuji jeden údaj, ve kterém se uvádělo, že od roku 1941, tedy od napadení SSSR, až do konce války vázala východní fronta okolo 60% německého válečného potenciálu – materiálního a lidského. Zbytek byl rozdělen po Evropě a severní Africe. Pokud je toto číslo pravdivé, pak je zřejmé, že rozhodujícím faktorem evropské části 2. světové války byla právě východní fronta. Bez ohledu na to, že tu bojovala jedna totalita s druhou, že Rusové zvítězili i díky západní materiální pomoci a že je to stálo mnohdy zbytečné množství lidských životů.
To, že se dnes mluví více o západním boji je ale pochopitelné, logické. Kyvadlo vychýlené dlouhá desetiletí východním směrem je teď na západní straně. Je to v každém případě dobře, že jsme „zpátky“ v západní sféře vlivu, že se řídíme západními normami života, nikoli těmi stále poněkud divočejšími „východními“. Nicméně jakkoli zkušenost s východem nebyla šťastná, z hlediska poznání něco i přinesla. Například to, že o východní frontě a tamních bojích víme možná o něco víc než je na západě běžné. Západní svět má i tu výhodu, že vládne mnohem lepšími komunikačními technologiemi, je bohatší, může tedy lépe svá minulá vítězství připomenout a náležitě „prodat“. Rusové takové možnosti nemají, neumějí to, navíc jsou to vítězství ve stínu stalinistické hrůzovlády.
A možná je to i akademická otázka - co bylo významnější, větší, důležitější… Není na ni možné jednoduše odpovědět, stejně jako se nedá říct, jestli byla pro dějiny 20. století víc určující první světová válka nebo až ta druhá