Cher úplně umělá a výborná

Na HBO dávali záznamu koncertu Cher z roku 2003 a bylo to podle zpěvačky její úplně poslední turné. Chce svou práci dělat tak, aby byla profesionální, dokonalá, jenže skoro v šedesáti má obavy, že by to už nemuselo vyjít, takže s koncerty končí.


Hodinový sestřih velkolepého show byl samozřejmě jen sestřihem, kamera snímala pouze to, co měla – chybičky se nevloudily. Zazněly očekávané hity, i když na úvod vystřihla zpěvačka překvapivě písničku od U2 o tom, že stále nenašla, co hledá… (I Still Haven´t Found What I´m Looking For). Pastvu pro oči představovaly kostýmy, které dávaly zapravdu jednomu z transparentů v publiku: Cher – The only real Diva! Jediná pravá, nedostižná a nedotknutelná… No vlastně měl ten fanoušek pravdu, Tina Turner už je přece jen stará, Celine Dion mladá a nijaká…
Píšu o tom ale kvůli dvěma věcem. Za prvé: šlo o ukázku světového showbyznysu, popmusicová zábava první třídy. Při vší úctě k vytrvalosti Heleny Vondráčkové – srovnání těhle dvou dam ukazuje, jaké meze má česká (provincionální) populární scéna. Cher, to je výtečně produkovaný výrobek a na samu mez možností dotažená image. Image (za druhé) -upřímně mně fascinovalo, jak Cher vypadá, resp. jakou práci provedli její plastičtí chirurgové. Součástí koncertu byly i záběry z šedesátých, sedmdesátých i osmdesátých let. V šedesátých to byla skoro nehezká, vyčouhlá holka se strašně křivými zuby a s ňadry velikosti 0. Ještě v sedmdesátých byla víc zajímavá než hezká. V osmdesátých ale už měla propracovanou image, její černá hříva a vyzrálejší rysy jí dodaly půvab. Na záběrech z konce téhle dekády je ale vidět, jak začala stárnout. Pak však, někdy na počátku 90. let, nastal zlom: zjevila se vyžehlená superžena, s plnými a pevnými tvary. A takhle vypadá ta Věc Makropulos dodnes.
Ano, Cher je nepochybně celá umělá, ale při pohledu z dálky a přes televizi je to docela hezká umělost. Nepochybně musela mít pro tyhle zákroky i vhodné dispozice (výhodu má určitě i v perfektní postavě, pořád vypadá jako útlé párátko), protože i jiné dámy nad padesát mají tytéž finanční možnosti, a přesto vypadají podivně. Třeba v tom hraje roli fakt, že v sobě má něco indiánské krve. Vinnetou, Nšo-či a Cher jsou asi nesmrtelní.