Fotbal příští rok nebude, a možná už nikdy

Jedna malá fantazie: příští rok se nebude konat první česká fotbalová liga. Byla zrušena, protože 14 ze 16 klubů bylo vyloučeno kvůli úplatkům a posláno rovnou do třetí ligy, respektive do české a moravské fotbalové ligy. První ligu by tak hrály méně významné kluby z nynější 2. ligy jako třeba Prachatice, Kunovice, Pardubice, Olomouc B, Sparta B, Brno B atd. Na ty by už vůbec nikdo nechodil, takže nejvyšší českou soutěží bude stále ta druhá liga.


Skoro všichni si uleví. Na stránkách novin se nebude dnes a denně řešit, jestli je naše nejvyšší soutěž zkorumpovaná nebo ne. Policie nebude muset organizovat manévry před zápasy, protože nikdo nebude chodit na nějakou třetí ligu… Ostravsko-sparťanské fanouškovské derby se nebude konat, protože každý klub bude v jiné části soutěže. Kluby ušetří peníze na výplatách hráčům – kdo by nějakému třetiligovému hráči dával milion měsíčně? O fotbale se přestane mluvit mezi obecným lidem, to bude mít za následek úpadek této hry u nás a tím pádem se zájem přesune k přece jen méně špinavým sportům – hokeji, tenisu, atletice, cyklistice, kuželkám, šipkám atd.
Ačkoli mi fotbal v zásadě nikdy nevadil a MS v kopané jsem jako kluk sledoval s obrovským zájmem, dneska jsem jako většina fotbalových diváků otráven. K čemu je soutěž, která má bavit, ve které nejde o život, ale jen o hru, když tahle soutěž se hraje tím nejkalnějším způsobem, jaký existuje? Proč mám dnes a denně číst o tom, jak se čeští fotbaloví funkcionáři chovají jako tupí náčelníci odněkud z Afriky, jejichž jediným zájmem je mlčet a udržet si kmenovou moc? Jakou logiku má hra, ve které její rozhodčí obdrží úplatek od obou účastníků?!
Je to smutné, ale s fotbalem jsem ve své mysli skončil. Současný stav kopané u nás mne přesvědčil, že se v něm pohybují lidé s nejnižší inteligencí a nejvyššími choutkami po penězích a pocitu vlastní důležitosti. Jakákoli citová angažovanost směrem k tomu, jestli vyhraje Slavia (fandil jsem jí…) nebo ne, je mou vlastní hloupostí, mou vlastní promrhanou emocionální investicí. Budiž vyřknut ortel: ať zhyne fotbal v Česku a dobře mu tak, zasloužil si to sám!