Kolik ten golf vlastně stojí?

Minulou neděli jsem si udělal zelenou kartu, golfový řidičák. Takže mám za sebou první etapu. Chcete vědět, kolik mně to celé stálo? Neboli: je golf skutečně drahým sportem, jak se traduje?


Začal jsem hrát na konci ledna a po zhruba třech měsících jsem golfově zcela vybaven. Absolvoval jsem tréninkové hodiny s trenérem, můžu se zelenou kartou prakticky kdekoli hrát (i když nejsem členem žádného klubu), mám potřebné vybavení: hole, bag, vozík na bag, goflové boty, kalhoty, míčky atd. Sedl jsem si a sepsal všechny položky. Napočítal jsem:
1/ Za tréninkové hodiny s trenérem a za hru v jeho doprovodu na hřišti (2x, jednou to byl výklad pravidel, podruhé už zkouška k ZK) jsem zaplatil dohromady 6000 korun.
2/ Za vstupy na cvičné louky, kde jsem trénoval (obvykle 100 Kč), a za odehrané míčky (1míček 1 Kč), jsem zaplatil celkem cca 2500 Kč.
3/ Na úplný začátek jsem si koupil jednu hůl č. 7 za 600 Kč.
4/ Za celý set holí (ohrané, kupoval jsem je z druhé ruky), který jsem si koupil po měsíci trénování, jsem zaplatil 6000 Kč.
5/ Bag na hole mě stál 2500 Kč (původní cena byla 3200 Kč, ještě jsem to v prodejně srazil, protože byl dole lehce odřený. Normálně stojí takové bagy okolo 4000 Kč).
6/ Vozík na bag 1500 Kč. Jeden z nejjednodušších, nejlevnějších, ale funkčně zcela dostačující.
7/ Oblečení: boty 2 300 Kč (rovněž patří mezi nejlevnější, ale zároveň nejpohodlnější), 2 rukavice na pravou ruku (hraju na levou stranu), přičemž tu jednu jsem už rozedral – dohromady 550 Kč, kalhoty 600 Kč, nepromokavá bunda (z levného obchodu) 300 Kč, tričko s límečkem (u Vietnamců) 150 Kč. Ale z těchto věcí jsem nutně potřeboval jen tu rukavici, hrát se jinak dá v normálních sportovních botách, bundu, trička atd. jsem doma měl.
8/ Další menší položky: dvě knihy o golfu (2x 450 Kč), míčky (kus 25, celkem 350 Kč), čistítko na hole (70 Kč), pravidla (60 Kč), domácí duté míčky na hru do záclon (100 Kč) atd.
Takže jsem se zhruba dostal na 25 000 korun. Když jsem si to sepsal a sečetl, byl jsem docela překvapen. Málo to není, původně jsem počítal, že mně to celé bude stát tak patnáct, maximálně dvacet tisíc. Ale platil jsem bez jakýchkoli výčitek, protože hra mně bavila, platby také byly „rozloženy“ do tří měsíců. Tohle vybavení mi spolehlivě může vydržet roky - maximálně si koupím nové hole a ty staré zase prodám dál. Nemusel jsem přitom kupovat např. vozík (bag se docela pohodlně dá nosit), nemusel jsem kupovat ani ty kalhoty (v džínách se ale hrát nedá). Za trenéra, trénink a hole se ovšem zaplatit musí, a to jsou největší položky.
Takže bych řekl, že při úsporném programu je vstupní investice do goflu přibližně do 20 000 Kč. Tolik stojí slušné horské kolo. Je to asi i tolik, kolik byste museli investovat, pokud byste neměli žádné lyžařské vybavení, neuměli lyžovat a chtěli se to naučit. Ale myslete i na to, že za golfovou hru se pak platí poplatky na hřišti a je dobré mít auto, protože až na hřiště obvykle autobusy nejezdí. Tedy kromě pražských Hodkoviček a Motola, kam jedou i tramvaje.
P.S. Kdybyste chtěli poradit, „jak na to“, ke kterému trenérovi jít, tak mi do Reflexu napište, dám vám trenérovo číslo a řeknu, co a jak. Trenér, který mě trénoval, je nejen dobrý golfista, ale především dobrý učitel, hru vám neotráví. Fajn člověk. A kdybyste hráli na levou stranu a chtěli golfový set, nabízím ten svůj. Už totiž pošilhávám po nových holích, s nimiž bych si prodloužil rány. Prostě chycen…