Tenisové fňuky a vymlouvání

Najde se v Česku sport, ve kterém by čestnost Mirka Dušína porazila prohnanost Bratrstva kočičí Pracky? O fotbalovém úplatkářství a podivných finančních machinacích v domácích klubech toho víme už docela dost. Dalším sportem, kde vítězství znamená všechno, ať už jsme ho dosáhli jakkoli, je tenis. Ano, tato hra, jejíž součástí je i povinné podání ruky soupeři. Hra, která společně s golfem patří k nejdžentlmenštějším.


Prezident domácího tenisového svazu pan Kaderka se nechal slyšet, že daviscupové utkání jsme projeli proto, že nás zařízli rozhodčí. Když jsem jeho prohlášení četl, nevěřil jsem vlastním očím. Tenis hraju od osmi let a vím, že sporných míčů bývá v zápase tak asi 10 procent: ty, které jdou na čáru či blízko ní. Na antuce je to s jejich identifikací jednodušší, na umělém povrchu těžší. Mohou rozhodnout zápas, když jsou soupeři vyrovnaní, ale když je někdo lepší, vyhraje, i když mu sudí nepřejí. Kdyby byli naši hráči lepší, nemusel by se nikdo vymlouvat na rozhodčí. Naši hráči lepší než Španělé nebyli a proto jsme prohráli. Tečka, hotovo.
Prohlášení pana Kaderky - „Nechci, aby nám čároví rozhodčí nadržovali, ale ať nejsou unfér“ – je skandální. Jak úžasné, že nejvyšší muž českého tenisu blahosklonně nechce po rozhodčích, aby českému týmu nadržovali! Zároveň pochválil výkon hlavního rozhodčího. Ten byl podle něj byl objektivní, ale čároví rozhodčí nikoli. Jak je to možné, vždyť to nedává logiku?! Míče, kterými nás údajně čároví zařízli, by totiž hlavní musel opravit. Neopravil, tedy asi byly hlášeny dobře.
Kaderka sám nabádá k unfair hře. Rozhodčí, koukejte pískat pro naše, protože takhle se to dělá všude v cizině. Jste špatní rozhodčí, když domácím nenadržujete.
Když něco podobného řekne hráč, je to sice trapná výmluva, ale dobrá: hráč je přímo zainteresován, většinou to říká v emocionálním vypětí po zápase. Ale funkcionář, který by měl reprezentovat? Pokud mu skutečně připadá, že jsme byli poškozeni, měl by mít dostatek inteligence k tomu, aby to řekl diplomatičtějším tónem. Pan Kaderka takovým talentem tedy rozhodně nedisponuje. Českému tenisu udělal tu nejhorší službu, jakou vůbec mohl.