Kužvart? Měkký. Co takhle Železný?

Konečně máme svého euroministra. Ptal jsem se redakčního kolegy, který se zabývá ekologií, co si o ex-ekologovi Kužvartovi myslí: „Podle mě nemá vnitřní futro, ve své podstatě je to slabý člověk. Ve chvíli, kdy dostane funkci, tak ji neunese, podlehne moci. Ne ze zištných důvodů, ale z pocitu důležitosti. To je u něho klíčové slovo: důležitost.“ Kdo anticharismatického Kužvarta sledoval přes média, asi měl podobný pocit, jen to nedokáže říct takhle pregnantně.


Nechápu, proč se Špidla Kužvartova jména tak vehementně držel. Co má zrovna Kužvart společného s Evropou, s diplomacií? Nic. Že bude prosazovat ekologický pohled, že právě tímhle může Česko Evropě přispět? V EU jsou mnohem vyspělejší ekozemě (Skandinávie), v téhle sféře jsme pouhým učedníkem s nepříliš dobrým vysvědčením. Jestli něčím můžeme přispět, tak možná kulturním dědictvím.
Mým osobním tipem na člověka, který by měl hájit české zájmy v EU, který by dokázal pro republiku vymoci nemožné, je Vladimír Železný. Ano - kontroverzní mediální mág, který dokázal z obyčejné komerční televize udělat společenský i obchodní fenomén. Železný vždycky dokázal prosadit svou, aniž by ti okolo měli pocit, že tak činí hrubou silou. Je geniální mistr propagandy, je to člověk velkého světa, který se ho nezalekne, je to člověk enormně vzdělaný a s náležitým vystupováním, který výborně komunikuje. Samozřejmě – sleduje vždy vlastní zájmy, ale je to také člověk, který je loajální. Kdyby CME nehloupla a netunelovala Novu, Železný by jí nic nemusel brát. Troufám si tvrdit, že by to Železného i bavilo. Byl by zase ve „hře“ (všimli jste si, jak ožil, když se zase dostal do té staré novácké hry?), měl by moc, mohl by nejenom doma, ale i ve světě ukázat, jaký je formát. Byla by to pro něho nová výzva. Senátorství ho zjevně moc nebere, to je příliš malá funkce s malou možností řídit chod věcí. Zato evropská funkce by pro něho mohla být předstupněm k tomu, aby jednou kandidoval na prezidenta. Ať už čehokoli.
Asi je to jen taková fantazie. Nevím, zda by bylo možné, aby člověk, který de facto způsobil státu ztrátu mnoha miliard, náhle tento stát zastupoval na jednom z nejvyšších diplomatických míst. Jen vím, že Kužvart je nicka a Železný osobnost.